Evenimentul Zilei > International > Începe RĂZBOIUL împotriva celei mai mari BANDE TERORISTE din lume!
Începe RĂZBOIUL împotriva celei mai mari BANDE TERORISTE din lume!

Începe RĂZBOIUL împotriva celei mai mari BANDE TERORISTE din lume!

Premierul ciadian Kalzeubet Pahimi Deubet s-a aflat sâmbătă în fruntea unui marș prin capitala N’Djamena, la care au participat zeci de mii de oameni, pentru a saluta decizia parlamentului de a începe războiul cu Boko Haram.

„Izgoniți forțele răului din țară!”, au scandat demonstranții în limbile franceză și arabă. „Sprijinim armata. Poporul din Ciad îi sprijină pe frații din Camerun și Nigeria în lupta lor cu terorismul”, scria pe pancardele purtate de manifestanți, informează AFP.

Nu este clar, încă, dacă trupele ciadiene vor intra pe teritoriul Nigeriei, acolo unde se află focarul activității Boko Haram, mai ales în nord-vestul țării.

Zeci de tancuri au ieșit din N’Djamena îndreptându-se spre Camerun. Joi, președintele camerunez Paul Biya anunța că autoritățile ciadiene au fost de acord să trimită „un substanțial contingent” în sprijinul trupelor Camerunului, care au fost în repetate rânduri ținta atacurilor teroriștilor musulmani.

Boko Hama a lansat săptămâna trecut un șir de atacuri devastatoare în statul Borno din Nigeria, ceea ce a provocat un exod de zeci de mii de nigerieni spre vestul Ciadului. Dată fiind amploarea acțiunii criminale, cifrele victimelor sunt nesigure, însă majoritatea surselor au căzut de acord asupra numărului de 2000 de morți, ceea ce ar reprezenta cel mai mare atac terorist din istorie.

Martorii oculari au raportat scene înfiorătoare: „Pe o distanță de cinci kilometri am călcat numai pe cadavre”, a declarat pentru AFP Yanaye Grena. Mulți observatori apreciază că Boko Haram sunt mai răi decât ISIS și Al-Qaida la un loc: aceștia nu se sfiesc să folosească fetițe îmbrăcate în explozibil pe care le detonează în piețe publice în momentele cele mai aglomerate ale zilei.