INCENDIUL din CONFORT CITY, provocat de un SCURTCIRCUIT la un frigider

INCENDIUL din CONFORT CITY, provocat de un SCURTCIRCUIT la un frigider

Incendiul produs săptămâna trecută la un bloc din complexul de locuinţe Confort City, deţinut de fraţii Negoiţă, a fost provocat de un scurtcircuit la un frigider.

Incendiul s-a declanşat din cauza unei defecţiuni apărute la aparat electrocasnic, cel mai probabil un frigider, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Flăcările s-au propagat rapid pentru că, în structura mansardei, se aflau materiale combustibile şi nu existau compartimentări cu elemente rezistente la foc. Autorizaţia de construcţie trebuia să prevadă scenariul unei situaţii de urgenţă, cu atât mai mult cu cât era vorba de un număr mare de apartamente şi apartamentele de la etajul superior erau din lemn, susţine arhitectul-şef al oraşului Popeşti-Leordeni. Proprietarii complexului rezidenţial sunt primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, şi fratele său, Ionuţ Negoiţă.

Comisia de cercetare, formată din şapte specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealu Spirii" al municipiului Bucureşti şi din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Codrii Vlăsiei" al judeţului Ilfov, a luat în considerare, iniţial, următoarele surse de aprindere: de natură electrică (scurtcircuit electric, efect termic sau arc electric); flacără deschisă; acţiune intenţionată.

"Pe baza probelor analizate, sursa de aprindere de natură electrică (scurtcircuit electric) este cea mai probabilă cauză de incendiu", este concluzia specialiştilor. Pe parcursul cercetării, comisia din cadrul structurilor subordonate IGSU a avut în vedere amprenta incendiului, propagarea arderii, modul de evoluţie al incendiului în timp şi spaţiu, direcţiile şi căile prin care s-a propagat succesiv până a cuprins întreaga suprafaţă afectată. Declaraţiile şi imaginile filmate de martori, imagini surprinse înaintea şi pe timpul sosirii echipajelor de pompieri, au fost, de asemenea, analizate. Apartamentele de la mansardă au fost distruse aproape în totalitate, apartamentele de la etajul 10 au suferit daune în proporţie de 10-30% iar unele dintre cele situate la etajele inferioare, într-o proporţie mult mai mică, de maximum 5%. Cu toate acestea, nu au fost înregistrate pierderi de vieţi. Autorităţile au intervenit cu  mai multe autospeciale de stingere cu apă şi spumă, autospeciale pentru lucru la înălţime, ambulanţe SMURD, autospeciale de descarcerare, motopompe remorcabile (pentru alimentare cu apă) şi autocamioane de intervenţie (pentru transportul buteliilor de aer comprimat). Pe timpul intervenţiei, patru pompieri militari au suferit intoxicaţii uşoare cu fum. De asemenea, au fost locatari ai complexului de locuinţe care au primit îngrijiri medicale, dar care nu au necesitat transportul la spital.

Ne puteți urmări și pe Google News