Incendiul de lângă Cernobâl va fi stins în curând

Incendiul de lângă Cernobâl va fi stins în curând

Incendiul care a cuprins, săptămâna aceasta, două hectare de teren bogat în turbă - situate la 60 de kilometri de centrala nucleară dezafectată de la Cernobâl-" nu prezintă niciun pericol şi va fi stins azi sau mâine", a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt a Ministerului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, Viktoria Ruban.

Declaraţia sa vine după ce serviciul rus de supraveghere a pădurilor a dezvăluit miercuri că incendiile au devastat aproape 300 de hectare în regiunea Briansk, situată în vestul Rusiei, la frontiera cu Ucraina şi Belarusul, contaminată în urma catastrofei din 1986. Acest anunţ a provoacat temeri privind propagarea particulelor radioactive, reaminteşte France Presse.

Autorităţile de la Moscova au dat asigurări că nivelul radioactivităţii pe teritoriul Rusiei nu a depăşit valorile normale în timpul incendiilor din zonele vestice, care au fost contaminate, în 1986, în catastrofa nucleară de la Cernobâl.

Pe de altă parte însă, expertul Aleksei Iablokov, un fost responsabil pe probleme de mediu în cadrul Consiliului de Securitate rus, a subliniat că particulele radioactive ar putea să se propage pe distanţe de sute de kilometri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, particulele ar putea ajunge "până în regiunea Novgorod, la Moscova, sau, în anumite condiţii, în Europa de Est" 270 de hectare din regiunea Briansk, situată în vestul Rusiei, la graniţa cu Ucraina şi Belarus, au fost devastate de flăcări