Evenimentul ZileiActualitateIncendiu violent la subsolul unui bloc din Constanța. S-a activat Planul Roșu de Intervenție: 250 de persoane evacuate, 30 de mașini avariate. VIDEO

Incendiu violent la subsolul unui bloc din Constanța. S-a activat Planul Roșu de Intervenție: 250 de persoane evacuate, 30 de mașini avariate. VIDEO

Incendiu violent la subsolul unui bloc din Constanța. S-a activat Planul Roșu de Intervenție: 250 de persoane evacuate, 30 de mașini avariate. VIDEO
Un incendiu de proporții a avut loc în seara de miercuri spre joi, în parcarea subterană a unui bloc din Constanța. Echipele de pompieri au intervenit de urgență, însă flăcările s-au extins cu rapiditate. 250 de persoane au fost evacuate, opt dintre acestea fiind transportate la spital. Peste 30 de mașini au fost avariate.

Update: Poliţiştii, sub coordonarea unui procuror, efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere prin incendiere şi vătămare corporală din culpă, în urma incendiului produs la blocul din municipiul Constanţa, soldat cu sute de persoane evacuate şi zeci de apartamente şi maşini avariate.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, ancheta vizează stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor producerii incendiului, iar în funcţie de probele administrate vor fi dispuse măsurile corespunzătoare.

„Urmare a incendiului care a izbucnit în această dimineaţă, 16 decembrie a. c., în jurul orei 1,00, poliţişti de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa efectuează cercetări, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere prin incendiere şi vătămare corporală din culpă, pentru stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor producerii incendiului, iar în funcţie de probele administrate se vor dispune măsurile legale care se impun”, a informat IPJ.

Update: Noi informații apar în cazul incendiului din Constanța. Conform Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea, parcarea subterană a blocului nu avea autorizație de securitate la incendiu.

“În anul 2015, premergător obţinerii autorizaţiei de construire (la faza de proiect), a fost emis aviz de securitate la incendiu pentru parcajul amenajat la subsol. După recepţie şi punerea în exploatare, societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizaţia de securitate la incendiu, care certifică practic faptul că imobilul îndeplineşte cerinţele specifice securităţii la incendiu”, a transmis ISU Dobrogea.

Prefectul Silviu Coşa a făcut în urmă cu puțin timp declarații legate de starea persoanelor ajunge la spital. Conform acestuia, șapte locatari și-au petrecut noaptea la Spitalul Militar, iar în prezent doar o singură persoană se mai află internată.

“O singură persoană mai este internată, a avut o arsură de căi aeriene, este intubată, iar medicii sunt optimişti în ceea ce o priveşte.

Astăzi, în discuţia cu autorităţile, vom vedea ce posibilităţi asigurăm cetăţenilor de acolo astfel încât să aibă unde să stea cei care nu au alte posibilităţi până se vor remedia problemele care ţin de repunerea în funcţiune a blocului. Problema o reprezintă reţele de utilităţi. În afara celor peste 20 de apartamente afectate direct de incendiu, iar cele care nu au fost afectate nu au utilităţi”, a afirmat prefectul.

Știrea inițială: În noaptea de miercuri spre joi, ISU Constanța a fost solicitat să intervină într-un incendiu izbucnit în parcarea subterană a unui bloc. Flăcările au pornit de la două mașini, însă s-au extins cu repeziciune. Incendiul a căpătat proporții, așa că ISU Constanța a fost nevoit să solicite ajutorul colegilor de la ISU Călărași și ISU Ialomița.

Conform primelor informații, 250 de persoane au fost evacuate, peste 100 fiind coborâte de pe acoperiș sau etajele superioare cu autoscara. Opt persoane, copii și adulți, au ajuns la spital cu arsuri sau intoxicație cu fum. Multe alte persoane au primit îngrijiri medicale la locul incendiului, nefiind necesar transportul la spital. Având în vedere numărul mare de persoane implicate, a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

„Am fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu la un ansamblu de locuinţe, în total 150 de apartamente. Am alocat la faţa locului 35 de autospeciale, autospeciale cu apă şi spumă, echipaje medicale, trei autospeciale de lucru la înălţime. Au fost alocate forţele de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă şi de la două inspectorate limitrofe, Ialomiţa şi Călăraşi.

Incendiu violent la subsolul unui bloc din Constanța. Flăcările au izbucnit de la două mașini

Au fost evacuate în jur de 250 de persoane, dintre care peste 70 de copii. Majoritatea au fost evacuate folosind autospecialele de lucru la înălţime, multe dintre aceste persoane s-au adăpostit pe terasa blocului”, a afirmat comandantul ISU Dobrogea, Mihail Cristian Amarandei.

Flăcările au izbucnit în parcarea subterană, de la două mașini, apoi s-au extins. Peste 30 de autoturisme au fost avariate, 25 dintre ele aflate în parcare.

Pompierii au deschis o anchetă și încearcă să stabilească de la ce a pornit focul.

Un incendiu pus intenționat a distrus primăria din Beleţi-Negreşti

În urmă cu doar câteva zile, un alt incendiu violent a avut loc în România, de data aceasta într-o comună din Argeș. Flăcările au fost puse intenționat și au distrus clădirea Primăriei, plus anexa unde se afla arhiva. La scurt timp după izbucnirea incendiului, edilul comunei a fost dat dispărut.

Miercuri, primarul Mihai Marin a fost zărit de paznicul unui mall din apropiere în apele răului Argeș. Bărbatul a fost scos din apă și le-a mărturisit salvatorilor că a căzut accidental. Starea sa de sănătate nu era una tocmai bună, fiind afla într-o hipotermie. A fost dus la spital unde a primit îngrijiri medicale.

Organele legii au declarat că, imediat ce starea de sănătate a primarului va permite acest lucru, va fi dus la secție pentru audieri, fiind principalul suspect pentru incendierea clădirii Primăriei.


Accesează: