ULTIMA ORĂ. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a declanșat o anchetă, în urma evenimntelor tragice care au avut loc în Satu Mare.

Astfel, ANP precizează că „o echipă de specialiști de la nivelul aparatului central al Administrației Naționale a Penitenciarelor se va deplasa, joi, 19.03.2020, la Penitenciarul Satu Mare, în vederea cercetării, pe linie administrativă, a cauzelor și împrejurărilor producerii incidentului. Echipa va fi compusă din directorul general adjunct, directorul Direcției Inspecție Penitenciară și șeful Serviciului Siguranța Deținerii”.

„Transmitem, totodată, că cele două persoane private de libertate pentru care s-au acordat îngrijiri medicale la fața locului au fost transportate la o unitate spitalicească din rețeaua sanitară publică, în vederea efectuării unor investigații de specialitate”, a mai precizat ANP.

Surse din cadrul sistemului penitenciar au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că revolta din Penitenciarul Satu Mare, considerat unul dintre cele mai aglomerate din România, a fost provocată ”în cadrul unui spațiu de detenție”.

Instigatorii au strâns mai multe haine și accesorii inflamabile cărora le-a dat foc în mijlocul camerei pline cu deținuți.

Apoi, s-au retras în baie și au scăpat nevătămați, în timp ce alți deținuți și-au pierdut viața sau au necesitat îngrijiri medicale.

Motivul invocat: „Să atragem atenția!”

ISU a anunțat că la fața locului s-au deplasat de urgență 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 3 ambulanțe SMURD și 4 ambulanțe SAJ. Incendiul a fost lichidat, iar cele 2 persoane rănite au fost transportate la UPU Satu Mare. Alte 5 persoane au fost evaluate medical la fața locului și nu au necesitat transportul la spital.

Trei morți și doi răniți grav într-un incendiu la Penitenciarul Satu Mare

VIDEO. Trei morți și doi răniți grav într-un incendiu la Penitenciarul Satu Mare. DETALII pe PresaSM ——> https://bit.ly/33AsTcE

Publicată de Presa Satu Mare pe Miercuri, 18 martie 2020

Surse ISU Satu Mare au afirmat că incendiul ar fi pornit în urma unei revolte a deținuțillor, care nemulțumiți de reducerea programului de vizită din cauza pandemiei, ar fi incendiat mai multe saltele dintr-o celulă.

„Vă informăm că, astăzi, 18.03.2020, în jurul orei 20.30, la nivelul Penitenciarului Satu Mare a fost înregistrat decesul a trei persoane private de libertate, urmare a incendierii voluntare a unei camere de deținere. Pentru lichidarea incendiului, rezultat al unui protest spontan inițiat de zece persoane private de libertate, cazate în aceeași cameră de deținere, a fost solicitat, de îndată, sprijinul echipajelor ISU.

Totodată, la fața locului s-au deplasat și echipaje ale SMURD, în vederea acordării primului ajutor persoanelor implicate. În ciuda intervenției prompte, incidentul s-a soldat cu decesul a trei persoane private de libertate, în prezent acordându-se îngrijiri medicale pentru alte două persoane. Celelalte cinci persoane cazate în aceeași cameră de deținere se află în afara oricărui pericol. În vederea prevenirii oricăror situații de risc generate de fumul degajat, întreaga secție de deținere a fost evacuată.

Subliniem că nu a fost necesară acordarea de prim ajutor persoanelor cazate pe celelalte secții de deținere, starea de spirit în rândul acestora fiind corespunzătoare. De asemenea, nu au rezultat vătămări ale polițiștilor de penitenciare aflați în serviciu. Incidentul a fost notificat judecătorului de supraveghere a privării de libertate, în prezent desfășurându-se demersuri în vederea sesizării unității de parchet responsabile. Cauzele și împrejurările producerii incidentului vor putea fi stabilite, cu exactitate, de organele judiciare abilitate în efectuarea cercetărilor.

Subliniem că incendiul s-a produs ulterior efectuării apelului de seară, procedură în cadrul căreia persoanele private de libertate implicate nu au invocat nemulțumiri”, se precizează într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.