Editura Evenimentul si Capital

INCENDIAR! Judecătorii nu mai știu de unde să SCOATĂ PREJUDICIUL din dosarul lui PUIU POPOVICIU- BĂNEASA

Puiu Popoviciu
Autor: | | 3 Comentarii | 3133 Vizualizari

Dosarul din instanță a omului de afaceri Puiu Popoviciu scoate la iveală noi amănunte despre felul în care această cauză a avut o traiectorie bizară. Astfel, site-ul luju.ro, susține că magistratul Bogdan Tudorache a omis să pună pe masă și valoarea prejudiciului creeat și că după ce a pronunțat condamări grele în acestă cauză, Puiu Popoviciu fiind condamnat la o pedeapsă de 7 ani de închisoare, ”baletează de 25 termene să scoată un prejudiciu, dintr-o postura de vădită incompatibilitate”. Concret, latura civilă a cauzei a fost disjunsă de latura penală, încălcând, în acest fel, Codul de Procedură Penală. Mai mult, site-ul luju.ro sesizeză CSM și Inspecția Judiciară cu privire la felul în care a fost judecată acestă cauză complexă, atrăgând atenția că România ar pute fi din nou condamnată la plata unor sume uriașe drept despăgubiri.

Iată argumentele puse în discuție de luju.ro:

Lumeajustitiei.ro atrage atenţia CSM şi Inspecţiei Judiciare asupra situaţiei pe care o apreciem extrem de gravă în care se află dosarul “Puiu Popoviciu – Băneasa” în care omul de afaceri a fost executat de judecătorul Ion Bogdan Tudoran (foto) de la Secţia I penală a Curţii de Apel Bucureşti, la 7 ani de închisoare, alături de alte persoane, printre care enumerăm pe rectorul USAMV Ion Alecu şi fostul şef al DGIPI Cornel Şerban.

Prin sentinţa penală nr. 115/F din 23 iunie 2016 (dosar 9577/2/2012) judecătorul Bogdan Tudoran a condamnat toţi inculpaţii trimişi în judecată de procurorul DNA Nicolae Marin, şi a dispus disjungerea laturii civile, pe care a rămas să o soluţioneze până în ziua de azi, fără să ajungă la un rezultat deşi, culmea, între timp, cazul a fost judecat definitiv în apel de Înalta Curte, care a menţinut condamnările inculpaţilor, e drept cu mici reduceri a cuantumului pedepselor, fără să ia la rândul ei în calcul lipsa soluţionării laturii civile.

Situaţia este de neînţeles în condiţiile în care pentru infracţiunea de abuz în serviciu, care este o infracţiune de rezultat, lipsa prejudiciului echivalează cu absenţa unuia dintre elementele constitutive ale infracţiunii. Mai mult, temeiurile legale invocate de judecătorul Bogdan Tudoran (art. 25, alin. 5 Cpp raportat la art. 379 alin 5 Cpp) nu stau în picioare pentru că ambele texte de lege conţin sintagma ”Instanţa se pronunţă prin aceeaşi hotărâre şi asupra laturii civile”.

Iată fragmentul relevant din mînuţă sentinţei pronunţate de judecătorul Tudoran în dosarul 9577/2/2012 al CĂ Bucureşti:

“Sentinţa penală nr. 115/F/23.06.2016: Condamnă pe... (…) ... În temeiul disp. art.25 alin.5 Cod procedura penală, rap. la art. 397 alin.5 Cod procedura penală, lasă nesoluţionată latura civilă a procesului penal şi disjunge cauza sub acest aspect. Menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauza prin ordonanţă procurorului din dată de 17 iulie 2012 prin care s-a dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile imobile aparţinând inculpaţilor Alecu loan Niculae, Popoviciu Gabriel-Aurel, Diaconescu Ştefan, Bejenaru Andrei Mihai, Toader Gabriel-Răzvan, Minea Lizeta şi Petrulian Gheorghe... Cu apel. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi 23 iunie 2016.”

Judecătorul Bogdan Tudoran joacă tiribombă de 25 de termene pe “prejudiciul” disjuns

În practică judiciară, s-a statuat că în cazul infracţiunilor de prejudiciu, prin hotărârea penală care se pronunţă se decide şi asupra prejudiciului. Asta pentru că nu poate există infracţiune de rezultat, dacă nu există prejudiciu.

Este adevărat că art. 26 Cod procedura penală (neinvocat în mînuţă sentinţei) prevede că instanţa poate dispune disjungerea acţiunii civile atunci când soluţionarea acesteia determina depăşirea termenului rezonabil de solutionale a acţiunii penale, dar cum poţi condamnă pe cineva înainte să stabileşti prejudiciul, în condiţiile în care dacă s-ar ajunge la un verdict de inexistentă a prejudiciului, efectual ar fi achitarea?!? Iar în acest caz, repetăm, sentinţa de condamnare a rămas definitivă la Înalta Curte, instanţa care la rândul ei – în august 2017, deci la un an de la sentinţa de condamnare – nu a pus niciun preţ pe asigurarea dreptului la un proces echitabil prin stabilirea adevărului juridic înainte că nişte oameni să fie aruncaţi în închisoare.

Revenind la disjungerea laturii civile, care se judecă în prezent în dosarul 4445/2/2016 al CĂ Bucureşti – cu termen la 11 octombrie 2017 - de către acelaşi judecător Bogdan Tudoran, se observă că acesta se află într-o postura dubioasă, şi credem noi de vădită incompatibilitate deoarece:

- din iunie 2016 când a pronunţat sentinţa de condamnare şi până în prezent (15 luni) se dovedeşte incapabil să soluţioneze latura civilă, în condiţiile în care dosarul i-a fost repartizat din 2012 şi a mai avut aproape 4 ani înainte să soluţioneze problema. Cu alte cuvinte, de 5 ani, Tudoran nu a soluţionat latura civilă;

- Tudoran nu a făcut pe latura civilă decât să respingă toate expertizele favorabile acuzaţiilor, menţinând pe raportul de constatare tehnico ştiinţifică al expertului DNA (angajatul acuzării), care nu poate fi proba acceptată dacă este contestată;

- au trecut 25 de termene de când a disjuns latura civilă şi se comportă că şi când nu ştie ce să facă;

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
23:46 Iohannis ARE UN OM ÎN PSD, care-l va ajuta să aibă „GUVERNUL MEU 2”. Detaliile PLANULUI COMPLEX copt la Cotroceni. Breaking news 22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern

Articole salvate