Principalul reproș făcut de reprezentanții statelor a fost că planurile Comisiei președintelui Ursula von der Leyen ar trimite un semnal periculos în condițiile în care autorităție naționale solicită milioanelor de cetățeni să rămână acasă pentru a salva vieți.

Virajul jenant la care a fost constrânsă  Comisia a scos în evidență tensiunile din ce în ce mai mari dintre executivul UE și guvernele membre. Bruxelles-ul a dorit să intre în joc și să-și asume un rol în gestionarea crizei,  pentru  a mai șterge impresia de haos și lipsă de coordonare pe care au lăsat-o măsurile  unilaterale lăsate de țările membre, n-a reușit.

Dornice să găsească un ecilibru între protejarea propriilor cetățeni și necesitatea de a stăvili criza aconomică devastatoare care se anunță, statele membre au trimis Comisia înapoi pe tușă fără prea mari menajamente. În ultimele zile, țări precum Austria, Republica Cehă și Danemarca și-au pus deja în aplicare planurile de a ușura unele restricții. Alte țări, precum Spania și Italia, cel mai puternic lovite criza de sănătate, au dat lămuriri că măsurile draconice de lmitare a deplasărilor nu se vor încheia în viitorul imediat.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE