În vara anului trecut, după scandalul ofiţerilor acoperiţi din Justiţie şi în plină dezbatere publică privind soarta arhivei SIPA, cazul judecătoarei Lavinia Nicoleta Coţofană de la Judecătoria Arad – fost ofiţer SRI – a readus în discuție problema graniţei foarte subțiri dintre zona justiţiei şi cea a serviciilor secrete. Între cei 29 de judecători și 15 procurori candidați pentru Consiliul Superior al Magistraturii,. Coțofană se plasa, la începutul lui august 2016, printre cei mai bogați, existând suficiente semne de întrebare privind sursa everii sale colosale.  În ultimii ani ai perioadei în care a activat ca ofiţer al SRI, Lavinia Nicoleta Coţofană şi-a definitivat studiile de Drept, a absolvit Institutul Naţional al Magistraturii şi apoi a schimbat haina de ofiţer de contraspionaj cu roba de magistrat. În declarația de avere depusă Lavinia Nicoleta Coțofană arăta că deține, prin cumpărare, două autoturisme: un Lexus 600 hL (an fabricație 2008) și Honda CRV (an de fabricație 2006). Deține conturi bancare (peste 600.000 de lei, circa 60.000 de euro) și imobile, atât pe numele ei, cât și ale fiicelor sale, plus trei arme. Aproape toate bijuteriile au fost achi­ziționate în perioada 2002-2014, în perioada în care a fost ofițer SRI. Soțul ei, Gheorghe Coțofană, este avocat.

Acuze grave: nerespectarea secretului deliberării și exercitarea funcției cu rea-credință

În 31 octombrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât excluderea din magistratură ajudecătoarei Coțofană. La baza deciziei a stat o acțiune formulată de Inspecția Judiciară, în care judecătoarea din ASrad era acuzată de ”nerespectarea secretului deliberării sau a confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a altor informații de aceeași natură de care a luat cunoștință în exercitarea funcției, cu excepția celor de interes public, în condițiile legii și exercitarea funcției cu rea-credință”.

La momentul respectiv CSM a admis în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară și a sancționat-o pe judecătoare cu excluderea din magistratură. Judecătoarea a făcut recurs la Înalta Curte, instanța supremă hotărând, ieri,  să respingă recursul ca fiind nefondat. „Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr.23J din 31 octombrie 2016, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr.20/J/2016. Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de Coţofană Lavinia – Nicoleta, judecător în cadrul Judecătoriei Arad, împotriva aceleiaşi hotărâri, precum şi împotriva Încheierii din 14 septembrie 2016 şi Încheierii din camera de consiliu de la 3 ianuarie 2017, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr.20/J/2016. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 9 octombrie 2017”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

 

 

Te-ar putea interesa și: