Evenimentul Zilei > International > Înaltul Comisar al ONU: Cei care îi resping pe refugiații sirieni sunt “cei mai buni aliați” ai extremiștilor
Înaltul Comisar al ONU: Cei care îi resping pe refugiații sirieni sunt “cei mai buni aliați” ai extremiștilor

Înaltul Comisar al ONU: Cei care îi resping pe refugiații sirieni sunt “cei mai buni aliați” ai extremiștilor

Persoanele care îi resping pe refugiații sirieni sunt „cei mai buni aliați” ai militanților Statului Islamic și ai altor extremiști, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Antonio Guterres, după ce magnatul american Donald Trump, cel mai bine plasat pentru nominalizarea republicană în cursa pentru Casa Albă, a propus ca musulmanilor să le fie interzis accesul pe teritoriul SUA.

“Cei care îi resping pe refugiații sirieni, în special dacă aceștia sunt musulmani, sunt cei mai buni aliați ai propagandei și recrutării pentru grupările extremiste”, a afirmat Înaltul Comisar, în fața Consiliului de Securitate al ONU, citat Agerpres.

“Nu trebuie să uităm că, în pofida retoricii pe care o auzim în aceste zile, refugiații sunt primele victime ale unei asemenea terori, nu sursa ei”, a subliniat Guterres, potrivit căruia aceștia nu pot fi învinovățiți pentru terorismul de care încearcă să scape riscându-și viața.

“Da, firește, există posibilitatea ca teroriști să se infiltreze în mișcările de refugiați. Dar această posibilitate există pentru toate comunitățile, iar radicalizarea de origine internă este de departe cea mai mare amenințare, așa cum au arătat toate incidentele recente”, a insistat el.

Potrivit Înaltului Comisar, un sondaj al ONU efectuat asupra a 1.200 de sirieni a arătat că 86% dintre ei au absolvit liceul, iar aproape jumătate au studii superioare.

“Siria trece printr-o scurge masivă de creiere. Ne putem imagina consecințele dezastruoase ale unui asemenea exod asupra viitoarei reconstrucții post-conflict în Siria”, a mai atenționat Antonio Guterres, al cărui mandat se încheie la sfârșitul anului.