Evenimentul Zilei > Actualitate > În Turcia au fost închise 600 de școli patronate de mișcarea lui Fethullah Gulen. Autoritățile turce ar putea cere același lucru și României
În Turcia au fost închise 600 de școli patronate de mișcarea lui Fethullah Gulen. Autoritățile turce ar putea cere același lucru și României

În Turcia au fost închise 600 de școli patronate de mișcarea lui Fethullah Gulen. Autoritățile turce ar putea cere același lucru și României

Ministerul Educaţiei din Turcia a închis 626 de instituţii de învăţământ ca parte a măsurilor luate împotriva susţinătorilor clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de guvern că se află în spatele tentativei de lovitură de stat din Turcia.

Majoritatea instituţiilor închise sunt unităţi de învăţământ private, a adăugat oficialul.

Clericul Fethullah Gulen a înfiinţat o reţea largă de şcoli în Turcia şi în străinătate care au fost folosite pentru a finanţa mişcarea sa şi pentru a promova învăţăturile sale religioase, notează Reuters, citată de Agerpres.

Autorităţile turce au anunţat că peste 6.500 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei din Turcia au fost suspendaţi, în urma anchetei lansate în acest sector după lovitura de stat eşuată de săptămâna trecută.

Noile suspendări au loc după ce cu o zi în urmă acelaşi minister a suspendat alţi 15.200 de angajaţi, iar 21.000 de profesori care lucrează în instituţii private de învăţământ au rămas fără licenţe.

Până în prezent în jur de 60.000 de militari, poliţişti, judecători, funcţionari publici şi profesori au fost suspendaţi, reţinuţi sau sunt investigaţi în Turcia după lovitura de stat militară eşuată de săptămâna trecută.

În România, MAE precizează că până la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe nu a primit o solicitare de închidere a fundației lui Fethullah Gulen, din partea autorităţilor turce. „În cazul în care, în viitor, autorităţile turce vor întreprinde un astfel de demers pe lângă autorităţile române, se va lua o decizie doar după o atentă analiză a argumentelor părţii turce.

Comunitatea inspirată de predicatorul islamic Fethullah Gulen, autoexilat în SUA,  cuprinde câteva milioane de adepţi, care au inițiat sute de proiecte concentrate pe societatea civilă şi au deschis mai mult de 800 de şcoli pe tot globul. De asemenea, au fost puse bazele a numeroase organizaţii de voluntariat non-profit, fundaţii şi asociaţii în Turcia şi peste hotare care sprijină acordarea de burse şcolare.