Evenimentul Zilei > International > În pat cu navele lui Putin. Suedia, mireasa dorită de marina rusă
În pat cu navele lui Putin. Suedia, mireasa dorită de marina rusă

În pat cu navele lui Putin. Suedia, mireasa dorită de marina rusă

Prezența navelor marine rusești, inclusiv a navelor de debarcare, în apropierea insulei strategice Götland („portavionul” Balticii), a constrâns statul major suedez să-și pună trupele în alertă și să consolideze temporar capacitățile deja desfășurate acolo.

„În prezent există o activitate militară intensă în Marea Baltică, condusă de actori ruși și occidentali, la o scară care nu a mai fost văzută de la Războiul Rece”, a comentat Ministerul suedez al Apărării această situație.

De unde, în plus, și misiunile desfășurate în mod regulat în regiune de cele două avioane de informații Gulfstream IV ale forțelor aeriene suedeze . Avioane,  la fel de regulat,  interceptate de piloții avioanelor de vânătoare rusești.

Astfel că ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a ridicat tonul la adresa Rusiei, acuzând-o de provocare „total inacceptabilă” după ce două nave de război ruse au încălcat apele teritoriale suedeze. Adică au depășit limita de 12 mile nautice începând de la coastă.

Potrivit lui Hultqvist, cele două nave s-au apropiat de insula Vinga, la zece mile marine la vest de Göteborg. Evident, fără a fi invitate.

„Este o încălcare și trebuie să reacționăm și să o denunțăm.(…) Am convocat diplomați ruși ”, a spus Hultqvist, miercuri, la postul de televiziune suedez SVT, în condițiile în care tocmai semnase un acord de apărare trilateral asociind Norvegia și Finlanda.

„Acest lucru este legat în mod natural de situația de securitate, care s-a schimbat de-a lungul timpului. Vedem o creștere a forțelor rusești în regiunea Murmansk în ceea ce privește capacitățile și în alți termeni. Putem vedea înființarea unei baze lângă granițele cu Finlanda. Și observăm o întărire militară în toată regiunea arctică din partea rusă ”, a explicat ministrul Hultqvist în legătură cu acest acord trilateral.

În ceea ce privește intruziunea celor două nave rusești, aceasta a avut loc la 14 septembrie.  Potrivit statului major suedez, acestea ar fi două corvete, al căror tip nu a fost specificat. Navele rusești ar fi rămas 11 minute în apele suedeze, înainte de a li se cere să plece, prin mesaje radio.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE