La început a fost Andrei. Avea 16 ani și era elev în clasa a IX-a la un liceu de informatică din Târgoviște, Dâmbovița. Unul dintre cei mai buni. Se pregătea să participe la prima olimpiadă de informatică organizată la noi după Revoluția din decembrie 1989. Își pregătise un proiect de concurs, un mic program care desena un cerc.

Apoi, pe 13 iunie 1991, la ieșirea de la școală, un coleg l-a împins, trântindu-l cu capul de bordură. „A fost fatal. Andrei a murit în ambulanță în drum spre București. Pe mine m-au anunțat la telefon”, rememorează Victoria Harhoiu, mama lui Andrei.

Pentru a-i cinsti memoria, părinții băiatului, acum pensionari, au înființat o fundație. Din pensia ei de fostă profesoară de fizică și din pensia soțului, fost inginer, Victoria Harhoiu susține financiar prin Fundația „Andrei” atât elevii excepționali, cât și pe cei din familii modeste. Până acum, 55 de elevi au fost premiați cu câte 300 de lei. „De anul acesta, vrem să introducem și o bursă lunară de 50 de lei”, mai spune profesoara.

Pensionari online

„După pensionare, veneau la mine foste colege și mă tot vedeau că lucrez pe calculator. Cum faci asta, ce-i cu Facebook-ul? Așa că, împreună cu biblioteca județeană, organizăm cursuri gratuite pentru pensionarii care vor să fie online”. Până în 2013, 110 pensionari au urmat aceste cursuri. „Am avut cazul unui pensionar de 75 de ani, merceolog cred că era, că vorbea mereu de tranzacții comerciale. I-a plăcut atât de mult să lucreze pe calculator, încât și-a cumpărat unul, și acum stă toată ziua pe Facebook. La cursuri e o atmosferă destinsă, oamenii se împrietenesc. Acum aș vrea să înființez și un club al pensionarilor”, mărturisește Victoria Harhoiu.

Fundația „Andrei”, sprijin pentru sute de tineri și vârstnici

Până acum, zeci de elevi și de pensionari au fost sprijiniți prin Fundația „Andrei”. Profesoara Victoria Harhoiu plănuiește să pună la punct un program de consiliere în carieră a fiecărui absolvent de liceu, în așa fel încât riscul de ratare profesională să fie cât mai mic. Cei care doresc să ofere sprijn o pot face donând în contul RO47RNCB0128107794560001, deschis la Sucursala Târgoviște a BCR, cod de identificare fiscală 5842751.