Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye şi-a asumat luni deplina responsabilitate în ceea ce priveşte bilanţul naufragiului feribotului Sewol luna trecută, recunoscând că numeroase vieţi au fost pierdute din cauza incompetenţei autorităţilor, după cum menţionează AFP.

De mai multe ori

Potrivit aceleiaşi surse, şefa statului a fost aprig criticată pentru o aparentă lipsă de empatie faţă de familiile afectate şi de remuşcare faţă de multiplele disfuncţionalităţi relevate de o anchetă preliminară.

„Responsabilitatea ultimă îmi revine”, a declarat Park într-un discurs televizat, cu lacrimi în ochi şi aplecându-se de două ori, un gest ce semnifică regretul.
„În calitatea mea de preşedintă responsabilă de viaţa şi securitatea sud-coreenilor, îmi prezint scuzele cele mai sincere pentru toate suferinţele aduse populaţiei', a adăugat ea. Şefa de stat, a cărei cotă de popularitate a scăzut rapid în urma naufragiului de la 16 aprilie şi-a cerut de mai multe ori scuze, dar este pentru prima dată când îşi asumă responsabilitatea directă pentru producerea dramei.

Trei sute două persoane au murit sau sunt date dispărute după ce Sewol, un feribot cu patru punţi, s-a scufundat la 16 aprilie la ora 09:00 dimineaţa la câţiva kilometri distanţă de coasta meridională a Coreii de Sud. Majoritatea — 280 — victimelor erau liceeni plecaţi în tabără cu şcoala, originari din aceeaşi unitate de învăţământ din sudul Seulului.