Evenimentul Zilei > International > În China, cine spune adevărul despre COVID este torturat
În China, cine spune adevărul despre COVID este torturat

În China, cine spune adevărul despre COVID este torturat

O ziaristă chineză, arestată pentru criticile sale la adresa modului în care regimul a gestionat pandemia de COVID și aflată în greva foamei, este hrănită cu forța.

Fosta avocată Zhang Zhan, de 37 de ani, s-a aflat în greva foamei într-un penitenciar de lângă Shanghai, după ce a fost arestată în luna mai pentru că ar fi „căutat gâlceavă și semănat necazuri” prin relatările sale pe rețelele de socializare și conturile de streaming, a scris The Guardian, citând actul de acuzare al procurorilor din China.

Avocatul femeii, Zhang Keke, a declarat miercuri că în ajun și-a vizitat clienta și a găsit-o foarte bolnavă.

„Purta o pijama groasă cu o centură în jurul taliei, mâna stângă înțepată în față, iar mâna dreaptă înțepată în spate”, a spus el.

„Mi-a spus că avusese de curând un tub introdus în stomac și, pentru că a vrut să și-l scoată, a fost imobilizată”, a spus avocatul, adăugând că clienta sa se află într-o „suferință permanentă” pentru că este legată 24 de ore pe zi.

„Pe lângă durerile de cap, amețelile și durerile de stomac, acum are dureri și în gură și gât. Ea spune că ar putea fi inflamația cauzată de introducerea unui tub gastric”, a adăugat avocatul.

„Informații false”

Zhang Zhan a fost acuzată luna trecută pentru că a răspândit „informații false prin texte, video și alte media pe rețele de internet ca WeChat, Twitter și YouTube”.

„De asemenea, a acceptat să dea interviuri pentru presa din străinătate, Free Radio Asia și Epoch Times, și a speculat cu rea-voință pe seama epidemiei COVID-19”, procurorii cerând o pedeapsă cu închisoarea de patru sau cinci ani.

Avocatul i-a spus femeii că familia și prietenii ei o imploră să oprească greva foamei, dar aceasta a refuzat.

Să nu scrii de Wuhan

Înainte de a fi arestată, Zhang s-a ocupat cu raportarea numărului de cazuri de COVID din Wuhan, exprimându-și scepticismul față de cifrele oficiale.

Ea se numără printre cei câțiva ziariști, activiști și personalități ale social media care au fost arestați anul acesta după ce au mers la Wuhan să informeze despre realitatea de acolo.

Ziaristul Chen Qiushi a fost arestat încă din ianuarie, în timp ce un alt reporter, Li Zehua, a dispărut la începutul lui februarie, dar a fost eliberat în aprilie, a scris The Guardian.

Un alt ziarist, Fang Bin, a dispărut și el cam în același timp și nu a mai reapărut în public de atunci.