Împrumut pentru cofinanţările proiectelor UE

Împrumut pentru cofinanţările proiectelor UE

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj intenţionează să contracteze un credit pentru a putea acoperi suma de 34 de milioane de lei, ce reprezintă cofinanţările proiectelor europene obţinute de instituţie.

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat că a apărut o problemă în momentul în care specialiştii instituţiei au pus la punct bugetul pentru 2008. „Noi avem un principiu la nivelul CJ la care ţinem foarte mult: «Niciun program european nu trebuie să treacă pe lângă noi fără să depunem un proiect».

Mulţumită echipei de la Direcţia Afacerilor Europene, am reuşit să obţinem foarte multe proiecte cu finanţare externă în ultimul an. Acest lucru ne bucură enorm, şi nu o să renunţăm la principiu. Numai că a apărut o problemă când am însumat toate cofinanţările pe care trebuie să le asigurăm. Suma se ridică la aproape 34 de milioane de lei, ceea ce pentru noi înseamnă foarte mult“, a explicat Prioteasa.

Preşedintele CJ Dolj a mai spus că, de regulă, cofinanţarea reprezintă zece procente din valoarea proiectului. Chiar dacă pare mică, în momentul în care este calculată pentru proiecte de anvergură, suma devine importantă. „Pentru a rezolva situaţia, ne-am gândit la două posibilităţi: fie accesăm nişte fonduri special făcute pentru cofinanţări, fie contractăm un credit bancar“, a conchis Prioteasa. CJ Dolj a obţinut anul trecut şapte proiecte, totalizând 2,5 milioane de euro, şi a primit confirmarea finanţării prin PHARE a altor două proiecte mai vechi, ce însumează 17,3 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News