Evenimentul Zilei > Politica > Împrumut colosal făcut de Teodorovici. Sute de milioane de euro. Când va returna România banii?
Împrumut colosal făcut de Teodorovici. Sute de milioane de euro. Când va returna România banii?

Împrumut colosal făcut de Teodorovici. Sute de milioane de euro. Când va returna România banii?

Eugen Teodorovici a mai împrumutat peste 601 de milioane de lei de la bănci. BNR spune că dobânda este uriașă.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 601,1 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 56 luni, la un randament mediu de 3,89% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 739,1 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în octombrie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,995 miliarde de lei, din care 200 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,3 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 495 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele sunt identice cu cele care au fost programate pentru luna septembrie şi vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.