Parlamentul European a votat săptămâna trecută inițierea unor sancțiuni împotriva Ungariei, acuzând Guvernul condus de Viktor Orban că este disprețuitor la adresa standardelor europene a democrației, drepturilor civile și corupției.

În acest context, Ungaria ar putea pierde dreptul de vot în UE, dacă statele membre votează în unanimitate sancțiunile, dar Polonia și Cehia au anunțat că nu vor vota.

Lor li se adaugă Bulgaria, prin vocea lui Krasimir Karakachanov, membrul partidului anti-imigranți și vice-premier, care a declarat că Guvernul de la Sofia a hotărât în unanimitate susținerea Ungariei.

„Credem că este un atac la suveranitatea unui membru egal al Uniunii Europene”, a declarat acesta, conform Reuters.

„Astăzi este Ungaria, mâine poate fi Polonia iar într-o bună zi poate fi Bulgaria trasă la răspundere. Statele din centrul și estul Europei ar trebui să fie solidare și să se ajute în problemele comune”, a mai spus el.

Premierul bulgar, Boyko Borissov, aliat al cancelarului german Angela Mergel în UE, a declarat că decizia a fost luată în cadrul unei „întâlniri operative” și nu are o valoare juridică.

El a mai spus că guvernul său a fost de acord ca în cazul în care va exista un vot împotriva Ungariei, Bulgaria să voteze împotrivă, spunând că un astfel de vot va putea avea loc în doi ani.