Impas în adoptarea unei rezoluţii ONU referitoare la Siria

Impas în adoptarea unei rezoluţii ONU referitoare la Siria

Dezbaterile ce au avut loc în Consiliul de Securitate al ONU, aseară, referitoare la Siria s-au încheiat fără ca ţările membre să ajungă la un acord, relatează BBC.

Consiliul a discutat adoptarea unui plan al Ligii Arabe în care se cere încetarea violenţelor şi părăsirea puterii de către Bashar al-Assad. Premierul din Qatar a cerut membrilor Consiliului să acţioneze contra "maşinii de ucis" a preşedintelui Assad. Dar China şi Rusia au susţinut că planul presupune schimbarea unui regim dintr-o ţară şi se opun propunerii făcute de Liga Arabă. "Nu vrem să schimbăm un regim într-o altă ţară" "Nu cred că politica Rusiei este aceea de a cere oamenilor să demisioneze din funcţie", a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Da, am condamnat ferm folosirea forţei de către trupele guvernamentale contra civililor. Dar condamnăm în aceeaşi manieră şi modul în care grupările extremiste atacă poziţiile ocupate de forţele guvernului", a precizat Lavrov.

"China se opune ferm forţării unei schimbări de regim în Siria, care ar viola Carta Naţiunilor Unite şi normele de bază ale practicii relaţiilor internaţionale", a declarat ambasadorul chinez la ONU, Li Baodong, în timpul reuniunii, potrivit agenţiei de stat Xinhua.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a sugerat, mai târziu, că negocierile ar putea continua în ceea ce priveşte textul.

"Vom face un efort concertat, în următoarele zile, pentru a ajunge la un acord în Consiliul de Securitate, de adoptare a unei rezoluţii care să transmită un mesaj preşedintelui Assad şi regimului său", a spus Clinton, citată de AP. Naţiunile occidentale sperau ca sesiunea de ieri să ducă la o atenuare a poziţiei intransigente a Rusiei. Speranţe pentru negociere Într-o notă optimistă, reprezentantul rus la ONU, Vitali Churkin, a spus că proiectul de rezoluţie conţine elemente pe care le cuprindea un text anterior, propus de Rusia, şi respiuns de puterile occidentale şi de Liga Arabă, pentru că ar fi fost "prea puţin dur". "Acest lucru ne dă speranţă", a precizat oficialul de la Moscova. "Sperăm ca, totuşi, Consiliul să ajungă la un consens în problema siriană, este un lucru nu doar posibil, ci şi necesar", a adăugat diplomatul.

Secretarul american de Stat a declarat, în timpul dezbaterii, că situaţia în Siria riscă să iasă de sub control, dar "regimul de terorare" al lui Assad se va sfârşi. "Problema este câţi civili vor mai muri, înainte ca această ţară să poată progresa", a spus ea. Clinton a respins îngrijorările referitoare la posibilitatea ca Siria să urmeze acelaşi drum ca Libia şi să fie nevoie de o intervenţie militară.  

Ea a precizat că planul Ligii Arabe prevede ca Assad să transmită puterea adjunctului său, ceea ce ar reprezenta "cea mai bună soluţie", ca efect al eforturilor vecinilor de a găsi o cale de ieşire din această situaţie şi merită mai multă atenţie. Fără intervenţie militară

Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil el-Arabi, a afirmat că planul umăreşte să evite o intervenţie militară străină. Sâmbătă, Liga Arabă a anunţat suspendarea misiunii sale, începută în urmă cu o lună, prin care monitoriza situaţia din Siria, din cauza escaladării violenţelor.

Şi ministrul britanic de Externe, William Hague, a precizat că planul Ligii este singurul "credibil şi viabil", pentru a se opri "violenţele oribile" din Siria şi pentru a marca începutul unui proces politic cuprinzător. Franţa, de asemenea, a cerut încetarea "tăcerii scandaloase" a ONU şi a spus că organizaţia trebuie să-şi asume responsabilităţi faţă de populaţia aflată în suferinţă.

Comitetul Local de Coordonare a anunţat că 37 de persoane au fost ucise, ieri, inclusiv doi copii şi cinci soldaţi care au dezertat din armată. S-au produs explozii puternice în oraşul Rankous, la nord de Damasc, iar forţele guvernamentale au arestat zeci de tineri. Într-o zonă a opoziţii puternică, în Homs, principala conductă petrolieră care alimenta rafinăria din oraş a fost aruncată în aer de o explozie. Activiştii opoziţiei spun că artileria guvernamentală ar fi pus la cale exploziile, pentru ca localnicii să fie lipsiţi de combustibilul necesar încălzirii.

Ne puteți urmări și pe Google News