Imobiliarii, primele victime româneşti ale crizei mondiale

Imobiliarii, primele victime româneşti ale crizei mondiale

Efectele: blocuri neterminate şi afaceri în scădere pentru furnizorii de materiale de construcţii şi decoraţiuni din România.

Dezvoltatorii proiectelor imobiliare sunt primii oameni de afaceri din România care vor fi grav loviţi de criza financiară internaţională, susţin reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Potrivit acestora, după ce au fost afectaţi de creşterea costurilor cu forţa de muncă şi a materiilor prime, constructorii de locuinţe vor trebui să suporte scumpirea creditelor.

„Sunt dezvoltatori care au finanţare proprie de maximum 20%, au întârzieri la vânzarea locuinţelor şi aleargă disperaţi acum după bani din bancă în bancă să se refinanţeze“, a declarat Florin Pogonaru, preşedintele AOAR, ieri, la o conferinţă de presă.

În opinia sa, vor scăpa de criză doar proiectele amplasate în zone bune. Pe lângă sectorul construcţiilor, vor avea de suferit şi alte industrii, precum cea a materialelor de construcţii sau a decoraţiunilor interioare. Deja se observă o scădere a afacerilor companiilor din aceste domenii, susţine Monica Tatoiu, membru al AOAR şi director general al Oriflame România. Leul creşte, Bursa îşi revine O scădere a domeniului construcţiilor, care are o pondere importantă în produsul intern brut, va avea efecte negative şi asupra creşterii economice din acest an şi de anul viitor, estimează oamenii de afaceri. Un alt efect al crizei financiare internaţionale va fi revenirea în ţară a muncitorilor plecaţi la muncă în ţările europene, ceea ce va duce, în final, la stoparea creşterilor salariilor ca urmare a creşterii ofertei pe piaţa forţei de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuşi, Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR, consideră că turbulenţele externe vor avea un impact redus în România, principalul fiind limitarea creditării. Drept dovadă că piaţa e dominată de optimism este faptul că moneda naţională s-a apreciat, ieri, cu 1,96 de bani faţă de euro, fiind cotată de BNR la 3,6284 lei pentru un euro. Acţiunile companiilor listate la Bursa de la Bucureşti s-au apreciat pe parcursul zilei de ieri. Cu o oră înainte de închiderea şedinţei de tranzacţionare, indicele general al pieţei (BET-C) înregistra o creştere de 2% faţă de vineri.