Evenimentul Zilei > EVZ Special > Tehnologia iradierii, ultima armă împotriva coronavirusului
Tehnologia iradierii, ultima armă împotriva coronavirusului

Tehnologia iradierii, ultima armă împotriva coronavirusului

IL GIORNALE: Dezvoltarea unei noi tehnologii pentru a ucide coronavirusul prin intermediul iradierii este ultimul obiectiv al China National Nuclear Corporation (CNNC) care, împreună cu alte organizații chineze, lucrează pentru a concepe un sistem posibil revoluționar.

Primele indiscreții, deductibile din simulările efectuate până acum, vorbesc de la sine: iradierea va fi utilizată pentru igienizarea lanțului frigorific și filiera alimentară.

Procedura, cel puțin la nivel teoretic, nu dă impresia că este deosebit de complexă. Funcționează astfel: o radiație, conținută în anumite limite, este „aplicată” pe un obiect care urmează a fi curățat, pentru a distruge eventuale virusuri prezente pe suprafața sa. Totul se face fără a compromite sau a afecta în vreun fel siguranța alimentară a produselor supuse acestei tehnologii.

Reamintim că, până în acest moment, pentru dezinfectarea alimentelor s-au folosit întotdeauna reactivi chimici și lumină ultravioletă. Totuși, CNNC a ridicat o problemă semnificativă. Dezinfectanții chimici riscă să lase urme în alimente, în timp ce dezinfectarea cu ultraviolete poate fi utilizată numai pe suprafața ambalajului alimentelor.

Tehnologia iradierii

Discursul referitor la iradiere este diferit. O dezinfecție similară are o putere de penetrare mai mare decât celelalte metode utilizate în mod obișnuit și este candidată pentru a fi deosebit de potrivită pentru curățarea unui număr mare de alimente congelate. În China, experții sunt sensibili la problema congelării, dat fiind că, în ultimele luni, autoritățile locale au raportat peste 40 de cazuri de ambalaje alimentare contaminate în cel puțin 16 regiuni și provincii. Ultimele episoade? La Tianjin și la Qingdao, unde cetățenii au fost imediat supuși unor teste pentru a preveni apariția unor posibile focare.

Revenind la noua tehnologie, „Global Times” a scris că testele efectuate până acum au arătat că virusul este sensibil la iradiere. Prin urmare, o serie de experimente au fost efectuate în ultimele trei luni, folosind două coronavirusuri simulate. Rezultatul? O cantitate uriașă de date, utilizate pentru a înțelege cum să elimine virusul. Prin urmare, CNNC este pregătită să lucreze la numai câteva detalii pentru a da viață unei posibile soluții, care să fie folosită pentru controlul mărfurilor provenite din străinătate.

Metode alternative

În trecut, cu mult înainte de a se vorbi despre vaccin, alte țări au venit cu metode alternative pentru a ucide coronavirusul. În Rusia, de exemplu, oamenii de știință de la Institutul de Fizică și Inginerie Energetică (IPPE) au lucrat pentru a dezvolta o metodă foarte specială de combatere a virușilor, inclusiv SARS-CoV-2. Presa l-a numit „gaz luminos”. Din primele informații, această tehnologie ar consta într-un tratament anti-Covid bazat pe lumină ultravioletă (UV) pentru a dezinfecta corpul pacienților infectați din interior.

„Până acum, nimeni nu a reușit să țină sub control dezinfectarea UV în interiorul unei persoane. Noi am descoperit cum să o facem. Selectăm molecule și componente gazoase care, odată inhalate, rămân activate și emit lumină ultravioletă direct în plămâni. Sperăm că, pe lângă coronavirus, metoda noastră poate fi folosită și pentru tratarea altor boli, precum tuberculoza”, a explicat Andrei Goverdovski de la Agenția Nucleară de Stat, Rosatom.

În afară de Rusia, China a dezvoltat, la jumătatea lunii martie, o tehnologie bazată pe LED-uri ultraviolete capabile să igienizeze transportul public. De fapt, procesul de dezinfecție prin intermediul UV a fost considerat rapid și eficient, a reiterat canalul de televiziune CGTN. Nu numai atât: este posibil ca ultravioletele să fie capabile să ucidă peste 99,9% din virusurile prezente pe o suprafață. (Rador)

https://it.insideover.com/societa/lultima-arma-contro-il-coronavirus-la-tecnologia-dellirradiazione.html

Traducerea: Oana Avram