Evenimentul Zilei > International > Igor Dodon: „Trebuie de modificat legea cetățeniei române”
Igor Dodon: „Trebuie de modificat legea cetățeniei române”

Igor Dodon: „Trebuie de modificat legea cetățeniei române”

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat miercuri seara că nu deputații socialiști de la Chișinău sunt de vină că nu au renunțat încă la cetățenia română, ci Bucureștiul, care a impus o procedură extrem de complicată de renunțare la cetățenie.

Dodon, care vrea să interzică orice curent unionist în Republica Moldova, deşi are colegi în Partidul Socialist care deţin cetăţenia României, a declarat întro emisiune la postul TVC21 că România oferă în mod facil cetăţenia, dar procedura de renunţare este anevoioasă.

„Știți câte acte trebuie adunate. Că ei sunt hâtri, românii ăștia. Sunt interesanți frații aceștia ai noștri: ca să obții cetățenia, ți-o dau foarte repede, dar ca sa te dezici de ea, trebuie să mergi să strângi tot felul de acte, ca pe timpul sovietic”, a spus Dodon.

Șase socialiști ai lui Dodon sunt și români

Dodon a evitat însă să spune concret dacă parlamentarii socialişti au depus actele pentru renunţarea la cetăţenia română. „Eu cred că trebuie de modificat legea și de spus foarte clar că demnitarii de stat nu au dreptul să aibă cetășenie dublă”, a spus în continuare el.

Preşedintele moldovean a precizat că deputaţii socialişti, încă în 2014, înaintea alegerilor parlamentare, au scris câte o cerere pe proprie răspundere că au cetăţenie dublă, română sau rusă, şi şiau asumat faptul că vor iniţia procedura de renunţare la cetăţeniile străine.

La ora actuală, şase deputaţi socialişti beneficiază de cetăţenia română şi deci de calitatea de cetăţean european: Alla Dolinţă, Corneliu Furculiţă, Anatolie Labuneţ, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc şi Adrian Lebedinschi.