Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Igiena îndoielnică a closetelor regale de la Versailles în timpul Regelui Soare
Igiena îndoielnică a closetelor regale de la Versailles în timpul Regelui Soare

Igiena îndoielnică a closetelor regale de la Versailles în timpul Regelui Soare

Luxul și eticheta simandicoasă de la Palatul regilor Franței nu reușeau să acopere mirosurile neplăcute.

Este celebră scrisoarea adresată de prințesa Elisabeta Carlota, zisă Palatina, cumnata lui Ludovic XIV, care i se plânge unei prietene, într-un limbaj foarte colorat, de lipsa closetelor de la Fontainebleau:

„Ești foarte fericită că poți să te duci să te c… când ai chef. Aici, sunt obligată să țin c… în mine până seara și nu există closete în casele de lângă pădure. Am nefericirea să locuiesc într-una, și în consecință necazul de a mă duce să mă c… afară, ceea ce mă supără, pentru că îmi place să mă c… în voie și nu mă c… în voie când fundul meu nu are pe ce să se așeze. Mai mult, toată lumea ne vede cum ne c…”

Dar Versailles nu era Fontainebleau: Ludovic XIV își dorea tot ce este mai luxos la palatul său. Potrivit istoricului Mathieu da Vinha, în cartea sa „Vivre à la cour de Versailles”, apărută la Editura Tallandier, la Versailles existau multe toalete. Astăzi, ele sunt dispărute, dar figurează pe planurile vechi.

Aceste latrine erau situate în mai multe aripi ale palatului și le permiteau numeroșilor vizitatori să se ușureze în liniște. Însă palatul era foarte vast și pentru a evita surprizele neplăcute, existau foarte multe scaune cu gaură pe mijloc, așezate în spatele unor paravane.

Acest lucru nu îi împiedica totuși pe supușii majestății sale să folosească frumoasa grădină în acest scop, astfel încât grădinarii aveau grijă să planteze răsaduri dese de iasomie, narcise, zambile pentru a acoperi mirosurile.

Citiți continuarea în Evenimentul Istoric.