Drama familiei tânărului poliţist şi informaţiile “pe surse” privind condiţiile în care acesta a murit au stârnit, pe bună dreptate, o emoţie puternică. Dincolo de motivele scandaloase care au produs această emoţie mai este un aspect nediscutat care transformă povestea asta în ceva şi mai revoltător.

Procurorii care anchetează accidentul vor elucida toate aspectele şi vinovăţiile. Vom afla, la momentul rezoluţiei de la finalul urmăririi penale dacă a fost leglă coloana oficială, dacă a fost semnalizată corespunzător lucrarea, dacă s-a circulat cu viteză  adaptată la condiţiile de drum.

Bunul simţ ne spune că nu a existat o semnalizare eficientă din moment ce poliţistul nu a vazut lucrarea în timp util pentru a evita accidentul. Dacă firma de construţii a pus semnalizarea pe care o impunea legea şi atât, atunci avem o problemă uriaşă cu legislaţia. Nu acest aspect a scandalizat publicul, deşi este foarte important pentru că o concluzie clară aici poate duce la schimbări legale care să evite alte accidente.

Altceva a înfuriat publicul.

Poliţia a emis un comunicat în care a informat că Gabriel Oprea venea de la o “instituţie cu atribuţii de siguranţă naţională şi de ordine publică”, trebuie ca ancheta penală să indice care era urgenţa acestei deplasări sau dacă prezenţa la această instituţie era provocată de vreun eveniment special.

Dacă a fost dejucat un atentat terorist sau vreo tentativă de tulburare gravă a ordinii publice, nimeni nu va mai spune că a fost exagerată deplasarea vice-prim ministrului în regim de urgenţă, din moment ce se ocupă de securitate naţională şi nu e un ministru oarecare, e adjunctul şefului Guvernului.

Procurorul de caz ar trebui să ne lămurească şi pe această temă. Aşa cum ar trebui să cerceteze dacă situaţii similare s-au mai petrecut.

Publicul va avea acces la aceste informaţii certe în momentul în care ancheta penală se va finaliza. Asta mai durează şi astăzi milioane de români şi-au format o opinie în baza informaţiilor prezentate până acum: martori şi poliţişti a căror identitate a fost protejată de ziarişti au fost citaţi de televiziuni şi site-uri de stiri povestind incidente similare provocate de condiţiile în care se tot deplasează demnitarul acesta cu coloana oficială.

Din seara tragediei am tot aşteptat să aud vocile cele mai importante acum, în acest scandal public: liderii sindicatelor poliţiştilor.  Mă aşteptam să ne spună dacă este aşa cum au povestit sursele ziariştilor, sau dacă aceste surse mint.

Procurorii nu pot prezenta multe informaţii publicului, cat timp ancheta penală este în curs. Poliţia nu ar putea să vină cu informaţii care să pună în vreo lumină proastă pe ditamai ministrul de deasupra instituţiei. Ei tac.

Liderii de sindicat  ştiu însă adevărul şi un astfel de moment este cel pentru care ei există. Fix rolul lor este să intervină atunci când vreun demnitar exagerează într-o manieră care pune în pericol viaţa poliţiştilor. Este clar că un poliţist sau familia lui nu îşi poate permite să declanşeze un astfel de conflict, dar pentru asta sunt sindicatele.

Cu toate acestea tac mâlc sau bâjbâie informaţii neclare. Desigur, transmit condoleanţe familiei şi sunt “alături de rudele poliţistului”, dar nu pentru asta le plătesc cotizaţii membrii de sindicat.

Liderii sindicatelor poliţiştilor pot spune publicului, în trei minute, dacă e legal modul în care Gabriel Oprea folosea Polţia Rutieră, dacă s-au plâns agenţii de la Rutieră, ce incidente au mai fost în trecut.  

Ei tac.

Tac exact cei care, în trecut, pentru situaţii infinit mai puţin grave ca moartea unui poliţist îşi smulgeau caschetele şi le aruncau spre Preşedinţia României strigând “Ieşi afară, javră ordinară!”

Dacă sunt reale informaţiile surselor protejate conform cărora Gabriel Oprea abuza de Poliţia Rutieră, trebuia să avem de două zile liderii sindicatelor poliţiştilor legaţi cu lanţuri de limuzinele vice-prim ministrului, în faţa ministerului, răcnind: “Ieşi afară javră ordinară!” De ce tac în faţa scandalului care creşte tot mai mult?

Ce aşteaptă? Să le strige poliţiştii şi publicul: “Ieşiţi afară, javre ordinare!”

De ce tac liderii de sindicat care erau până acum vedete pe la toate televiziunile şi condamnau vehement alţi politicieni?