Evenimentul Zilei > Actualitate > Idei de Paști în pandemie. Cum va fi distribuită Pasca
Idei de Paști în pandemie. Cum va fi distribuită Pasca

Idei de Paști în pandemie. Cum va fi distribuită Pasca

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a anunțat că pasca va fi lăsată la ușa credincioșilor, în pungi sigilate, pentru minimizarea contactului direct cu aceștia.

”Pentru pregătirea pâinii şi a vinului pentru Paşti se vor folosi doar prescuri mici sau pâinişoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor aşeza alături de recipientul cu vin, pahar etanş sau sticluţă, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată”, a anunțat Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Acestea vor fi sfinţite după Sfânta Liturghie din Joia Mare şi vor putea fi împărţite credincioşilor la casele lor imediat după sfinţirea lor, până în Duminica Învierii. Paştile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioşilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali şi a echipelor de tineri voluntari. Pachetul cu sfintele Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceştia”, se mai arată în comunicat.

Arhiepiscopia a mai transmis că slujbele religioase din Săptămâna Patimilor vor fi săvârşite doar în interiorul bisericilor, cu uşile închise, de către preoţi şi cântăreţi, iar la Denia Prohodului Domnului nu se va înconjura sfântul lăcaş.

„Slujba Învierii Domnului se va săvârşi noaptea, la ora 00.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea Veniţi de luaţi lumină! preoţii vor cânta de 3 ori Hristos a Înviat, pentru ca şi credincioşii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba îşi va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaş”, se mai arată în comunicat.

Pe raza Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului se respectă în continuare dispoziţia de tragere a clopotelor în toate bisericile de la oraş şi sat, la ora 12, după care vor fi citite rugăciunile începătoare şi Rugăciunea pentru încetarea epidemiei, alcătuită de PF Patriarh Daniel, arată monitorulcj.ro.