Evenimentul Zilei > Justitie > ICCJ a decis! Sentința din dosarul „Băneasa”, motivată dintr-un centru de Psihiatrie, anulată!
ICCJ a decis! Sentința din dosarul „Băneasa”, motivată dintr-un centru de Psihiatrie, anulată!

ICCJ a decis! Sentința din dosarul „Băneasa”, motivată dintr-un centru de Psihiatrie, anulată!

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au anulat sentința dată pe latura civilă a dosarului „Băneasa”, motivată de judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran în timp ce era internat într-un sanatoriu de psihiatrie.

Astfel, dosarul „Băneasa” va fi trimis pentru rejudecare la Curtea de Apel București. Totodată, magistrații de la Înalta Curte au desființat măsurile de executare luate în dosar.

Amintim că judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran a dat motivarea unei hotărâri în celebrul dosar Băneasa, după ce s-a pensionat, în timp ce se afla într-un sanatoriu de psihiatrie.

Cu toate că medicii au afirmat că judecătorul se afla în „imposibilitatea redactării hotărârii”, totuşi, acesta şi-a trimis fiul la instanţă pentru a depune un stick cu sentinţa motivată.

Potrivit Lumea Justiţiei, de la momentul pronunţării sentinţei şi până la cel în care judecătorul a trimis motivarea trecuse deja o perioadă 10 luni.

Judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti, ieşit deja din magistratură a ţinut cu tot dinadinsul să îşi facă faimă pe dosarul Băneasa.

Senţinţa definitivă a fost de 7 ani de închisoare pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu.

Curios este faptul că judecătorul pensionar, după ce a dat sentinţa în penal a dosarului, a păstrat dosarul pentru soluţionarea laturii civile pentru a hotărî şi confiscarea de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare pe care au fost construite Mall Baneasa, Ikea, dar şi Ambasada SUA, potrivit luju.ro

Menţionăm că în iunie 2019, judecatorul Tudoran a formulat cerere de pensionare la care a renunţat în august 2019, pentru a-şi da în schimb demisia din magistratură. Cererea de demisie a fost astfel aprobată pe data de 3 septembrie 2019 de Secţia pentru judecători în CSM.

După două săptămâni, în 19 septembrie 2019 preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din functţa de judecător a lui Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, decret publicat o zi mai tarziu în Monitorul Oficial al României nr. 764.

Aşadar, din data de 20 septembrie 2019 Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran nu mai deţinea calitatea de judecător şi deci nu mai putea redacta ori semna nicio hotărâre.

Revenind la momentul motivării deciziei judecătoreşti, amintim că, înregistrat în 2016, dosarul a fost soluţionat abia în data de 28 decembrie 2018 când a fost pronunţată sentinţa în dosarul Băneasa privind latura civilă. Sentinţa, până la data de 30 octombrie 2019 nu fusese motivată, potrivit m.luju.ro