Evenimentul Zilei > International > Iadul reinventat: SUA și China încleștate în cursa pentru Arma cu Creier
Iadul reinventat: SUA și China încleștate în cursa pentru Arma cu Creier

Iadul reinventat: SUA și China încleștate în cursa pentru Arma cu Creier

De la instalarea sa, administrația Trump a arătat că nu Rusia, ci China este percepută ca inamicul numărul 1 al Americii. Unul din motive este progresul făcut de statul comunist în domeniul inteligenței artificiale. Între Washington și Moscova a fost lansată o cursă similară celei din anii 1960 pentru cucerirea spațiului cosmic.

Pentagonul face eforturi mari pentru a depăși China în domeniul Inteligenței Artificiale (IA) militare, a declarat secretarul american al Apărării, Mark Esper.

„Țara care va exploata cea dintâi IA va beneficia de un avantaj decisiv pe câmpul de luptă pentru mulți ani”, a spus marți șeful Pentagonului, cu ocazia unei conferințe la Washington privind Inteligența Artificială. „Noi trebuie să fim primii. Războaiele viitoare se vor desfășura nu doar la sol și pe mare, așa cum se întâmplă de mii de ani, sau în aer, ca în ultimul secol, ci și în spațiul cosmic sau în ciberspațiu într-o manieră fără precedent.”

Potrivit lui Esper, China dorește să devină liderul mondial al IA până în 2030, iar președintele Xi Jinping a declarat că țara sa trebuie să obțină „superioritatea în domeniul tehnologiilor IA sensibile și esențiale”.

Scopul Chinei, a afirmat secretarul Apărării, este de a depăși Statele Unite în domeniul armelor IA.

Unul din domeniile în care China caută în mod deosebit să obțină avantaj strategic este cel al vehiculelor IA autonome. Ea construiește submarine ieftine, fără echipaj, cu rază lungă de acțiune, pentru a contracara puterea marină a SUA. De asemenea, Beijingul exportă în Orientul Mijlociu drone militare avansate, inclusiv drone invizibile pentru radare.

Și mai îngrijorător, arată Esper, fabricanții de arme chinezi vând drone capabile să efectueze în mod autonom atacuri letale – drone care vor analiza și decide când și cum lovesc fără intervenția omului.

China dezvoltă tehnologii IA și pentru a spori controlul Partidului Comunist asupra populației. „Toate semnele arată edificarea unui stat Big Brother al secolului XXI, cu scopul de a cenzura exprimarea liberă și a încălca drepturile fundamentale ale omului la o scară fără precedent”, a declarat șeful Pentagonului.

Esper a deplâns faptul că firme străine și companii multinaționale furnizează din neglijență sau intenționat tehnologie și know how pentru programele IA chineze.

„Întrebarea nu este de a ști dacă IA va fi utilizată de forțele armate din lumea întreagă. Va fi”, a zis el. „Adevărata problemă este de a ști dacă permitem regimurilor autoritare să domine IA și, prin urmare, câmpul de luptă sau alte industrii.”

„Războiul comun” și „fuziunea informațiilor”

Pentagonul a creat un departament special numit Centrul Comun pentru Inteligență Artificială. Acesta lucrează la proiecte precum „mentenanța predictivă”, care va prelungi viața armelor și a echipamentelor, sau echipamente de ciber-apărare care detectează și identifică rapid atacurile cibernetice.

Un alt domeniu de cercetare IA al Pentagonului este războiul comun – procesul de fuziune al informațiilor (inclusiv senzoriale) cu sistemele de comandă și control pentru a realiza operațiuni militare cu o precizie și o viteză fără precedent.

Cu IA integrată în sisteme senzoriale ultra-avansate, echipamentele militare vor avea nevoie doar de milisecunde pentru a identifica țintele și amenințările imediate și a permite reacții mult mai rapide.

„Nu abordăm IA ca pe un panaceu”, a declarat Esper. „O vedem și ca pe un instrument de a disponibiliza resursele și mâna de lucru prețioasă, pentru ca militarii și operatorii noștri să se poată concentra asupra unor sarcini de mare prioritate într-un mod mai eficient.”

Șeful Pentagonului a comparat cursa IA dintre Statele Unite și China cu cursa spațială din anii 1960 între SUA și URSS, care a dus la debarcarea pe Lună din 1969 a americanilor. „Este ca în cursa spațială. Cel care câștigă, va domina.”

Fuziunea Creier-Mașină

Viziunea Chinei privind Inteligența Artificială militară, numită „operațiuni inteligente”, a fost expusă într-un raport al oficiosului Armatei Populare din martie 2018, citat de Asia Times, în care se făcea apel la realizarea „supremației informatice”.

„Operațiunile informatice pot fi înțelese pornind de la conceptele esențiale de «concentrare asupra supremației informatice, AppCloud ubicuu, integrare multi-domenii, fuziunea creier-mașină, autonomie informatică și lupte fără oameni»”, arată raportul chinez.

„Conceptul «supremației informatice» este competiția pentru viteză cognitivă și superioritate calitativă”, explică raportul.

În viziunea chineză, aplicațiile militare vor include „camuflaj stealth”, „liniște electromagnetică”, „contramăsuri electronice”, „cucerire cibernetică” și „comunicație cuantică”.

Războiul IA „multi-domenii” în viziunea Chinei va extinde spațiul de bătălie, de la cel tradițional – aer, apă, sol – la spații imateriale precum mecanismele de decizie inamice, societatea ca întreg și ciberspațiul.

Armele IA chineze vor efectua operațiuni de recunoaștere, manevră, atac, protecție și alte misiuni inteligente prin evaluarea situațiilor și selectarea și implementarea acțiunilor bazate pe scopurile prestabilite, situația inamicului și împrejurimile câmpului de bătălie, învățând și perfecționându-se continuu.

„Armamentul inteligent autonom este dotat cu abilități cvasi-umane”, arată raportul Armatei chineze.

Armele inteligente ale Chinei vor fi de trei tipuri. Primele două tipuri sunt controlate în totalitate de om („man-in-the-ring”) sau sunt autonome dar permit intervenția omului („man-on-the-ring”).

Al treilea tip („man-outside-the ring”) este armamentul folosit în operațiuni care sunt decise în totalitate și realizate independent, fără intervenție umană.

Chinezii vor să-i depășească pe americani „la cotitură”

„Trebuie să folosim fiecare zi și fiecare oră, să nu precupețim nici un efort pentru a recupera decalajul”, scria expertul militar Zhao Ming, citat de Asia Times, în ziarul armatei, în martie 2018, pe marginea raportului citat. Amintind că la Congresul al XIX-lea al Partidului Comunist Chinez, din 2017, tovarășul Xi Jinping a cerut urgentarea dezvoltării Inteligenței Artificiale militare, Zhao a cerut depășirea rivalilor „la viraje” pe drumul dezvoltării, „pentru a realiza trecerea de la alergarea în urma lor, la alergarea umăr la umăr cu ei și apoi la alergarea în frunte”.

„Suntem într-o cursă”, a declarat și șeful Pentagonului. „Trebuie să ajungem la finiș mai repede decât chinezii, mai repede decât rușii, și pentru aceasta există o serie de tehnologii. Iar IA este cea mai importantă.”

Mark Esper a vorbit și despre alte tipuri de tehnologii militare, precum laserele și alte energii dirijate, rachete și proiectile hipersonice etc.

„Dar chiar și la aceste sisteme”, a spus el, „tot IA este decisivă în modul de utilizare și de mentenanță. De acea, pentru mine, Inteligența Artificială este numărul unu.”

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.