Presa britanică a relatat că jaful secolului, comis la Londra, a lăsat fără bani și bijuterii una dintre cele mai temute organizații criminale din Anglia. Un cap al mafiei britanice, a cărui familie ar fi responsabilă pentru 25 de crime, a fost jefuită de bijuterii, diamante și bani, în valoare de 275 de milioane de euro.

Jaful este considerat ca unul dintre cele mai mari din istoria Marii Britanii.

Personaje de poveste

Surpriza a fost mare însă pentru oamenii legii, când au constatat că cei nouă suspecți sunt trecuți bine de a doua tinerețe.

Poliția metropolitană a anunțat că indivizii au vârste cuprinse între 48 și 76 de ani și au fost reținuți sub acuzația de complicitate la jaf. Doi dintre ei au 76 de ani – Brian Reader (cel mai vârstnic) – şi 74 de ani. Un altul are 67 de ani, patru au 59, 58 (doi dintre ei) şi 50 de ani, iar alţi doi au 48 de ani. Unul dintre cei tineri, Hugh Doyle, e de profesie…instalator. Ginger, Strong, Montana, Gent, The Tall Man („Înaltul”) și The Old Man („Bătrânul”) – acestea sunt poreclele membrilor celebrei bande de hoţi. Ei au avut la dispoziţie 104 ore – din 3 aprilie ora 00.00 până în 7 aprilie ora 08.00, pentru a pătrunde întrun depozit de seifuri din Londra.Metoda ingenioasă

Hoţii au pătruns prin acoperiş, au coborât prin casa liftului şi au folosit echipamente performante pentru a tăia pereții camerei securizate în care se aflau seifurile. Ca în filme!

În timpul operaţiunii, hoţii ar fi declanşat semnalul de alarmă, dar un agent de securitate a declarat că nu este „plătit suficient” pentru a intra în clădire în astfel de situații, conform mărturiilor unuia dintre păgubiți. Victimele nu spun ce conţineau cutiile de valori, dar unii dintre clienţi nu aveau bunurile asigurate, spun gurile rele.