Hotelierii au aflat de pachetele pentru familii

Hotelierii au aflat de pachetele pentru familii

Ce promovează bulgarii şi turcii de ani buni, au descoperit şi operatorii români, adică gratuitatea la cazare pentru copiii sub 12 ani

Facilităţi pentru copii, oferte speciale şi noi posibilităţi de distracţie - aşa încearcă agenţii şi hotelierii să-i atragă pe turişti pe litoralul românesc.

Chiar dacă împărţirea plajelor e încă departe de final, iar maidanezii nu şi-au pierdut statutul din staţiuni, operatorii speră să aibă acelaşi număr de clienţi ca anul trecut. Până acum însă, vânzările au fost mai slabe ca în sezonul precedent.

Show-uri locale pentru copii

Cea mai mare realizare a litoralului este oferta de cazare exclusiv gratuită pentru copiii sub 12 ani, care plăteau până acum 50%. „Asta este fără pat special. Acum negociem să le putem oferi şi pat”, ne lămureşte Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Turism (ANAT).

Această facilitate e oferită de turci şi de bulgari de ani buni. Dacă Martin consideră că „hotelierii au devenit mai conştienţi de produsul pe care-l vând”, Julian Andrei, de la agenţia Blue Line, spune că, până acum, numărul clienţilor a fost la jumătate faţă de 2008. „Cred că vom avea o scădere de circa 30%. Asta o ştiu şi hotelierii - când se termină weekendul, începe să-i doară capul”, susţine Julian Andrei. Pe de altă parte, hotelierii se concentrează, în prezent, asupra divertismentului.

„În Jupiter, vom organiza spectacole speciale pentru copii cu teatru şi dans, iar pentru adulţi vom avea karaoke şi diferite momente amuzante”, spune Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului Industriei Hoteliere „Marea Neagră”. În plus, unele unităţi de cazare oferă facilităţi gratuite, cum ar fi intrarea la piscină sau şezlonguri la jumătate de preţ. Hoteluri renovate în sud

Sunt şi câteva reduceri de preţuri, dar „cu măsură”. Astfel, reprezentanţii Perla Majestic se laudă că oferă două mese în plus pentru familiile din doi adulţi şi doi copii, care au plătit regim de demipensiune. În sudul litoralului, THR Marea Neagră s-a concentrat pe renovarea hotelurilor.

Complexul Bran/ Brad/Bega, din Eforie Nord, a fost ridicat de la două la patru stele, iar Cleopatra, din Saturn, de la o stea la patru stele. „Pentru că e criză, am decis să scădem din preţuri, astfel am amenajat sistem de masă cu autoservire, iar un preparat principal costă 10 lei”, explică Linica Stan, preşedintele THR Marea Neagră. MAMAIA

Plaje fără duşuri şi grupuri sanitare Feri Predescu

În plin „război” împotriva serviciilor all inclusive oferite de hotelierii turci şi bulgari, turiştii care aleg totuşi litoralul românesc, în special staţiunile din nord, au parte de plaje fără toalete, fără duşuri şi fără puncte sanitare de prim ajutor.

Potrivit hotelierilor, vina aparţine Primăriei Constanţa, care nu le-au eliberat nici până acum autorizaţiile pentru construcţii provizorii.   Lucrări fără autorizaţii

Proprietarul Hotelului Tomis, din Mamaia, nici nu s-a mai agitat să ceară vreo autorizaţie. „Am adus doar 300 de şezlonguri, le ofer gratuit turiştilor şi e suficient. Iar pentru un duş sau pentru toaletă, oamenii dau o fugă la cameră”, îşi argumentează decizia Nicolae Bucovală.

Lângă plaja Tomis, de-o parte şi de alta, se lucrează de zor la ridicarea unui beach bar şi a unor baldachine din lemn. S-au făcut chiar şi şanţuri pentru firele electrice. Când sunt întrebaţi de autorizaţii, muncitorii fug care încotro. „Eu sunt un simplu muncitor, mi-a zis şefu’ să fac asta pentru turişti, eu asta fac”, ne aruncă peste umăr unul dintre muncitori.

În schimb, pe plaja din dreptul complexului Palas-Pelican, despre care se spune că ar aparţine familiei prefectului de Constanţa, Liviu Brăiloiu, funcţionează un beach bar elegant, cu fotolii şi mese scumpe, aşezate pe piedestaluri şi legate între ele de alei construite din lemn, direct pe plajă. Alţi operatori de plaje se plâng că, astfel, li se pun beţe în roate.

„Actele sunt depuse de pe 26 mai, iar duşurile şi toaletele ecologice stau în depozit. Nici beach bar nu ne putem amplasa, deşi figurează în planul urbanistic zonal al staţiunii Mamaia. Am pus un beach bar mobil, pe roţi, dar cei de la Direcţia Apelor Dobrogea Litoral ne-au ameninţat că, dacă nu-l scoatem în 24 de ore, ne amendează. Vor de fapt să renunţăm la sectoarele noastre de plajă şi din cauza noastră suferă şi alţii”, susţine revoltat Gabrile Butaru, Romned Port Operator. Mazăre: „Asta-i culmea”

Contactat de EVZ, ministrul turismului a declarat că a constatat personal neregulile din Mamaia. „Este de competenţa autorităţilor locale, cu care încercăm să avem o colaborare mai strânsă. Probabil că la şedinţa consiliului local se vor rezolva şi autorizaţiile pentru construcţiile uşoare de pe plajă”, spune Elena Udrea.

În replică, primarul Constanţei a negat că ar amâna eliberarea autorizaţiilor provizorii. „Cei de la Urbanism au dispoziţie de la mine să le elibereze în cel mai scurt timp. Ei se ocupă de maximă urgenţă să le elibereze pentru construcţiile care figurează în PUZ. Nu ştiu de ce nu au făcut-o. Păi, eu m-am bătut ca hotelierii să ia plajele şi după aia să nu le dau autorizaţie pentru nişte caşcarabete din lemn. Daţi-mi un exemplu, asta-i culmea”, spune primarul Radu Mazăre.

Ne puteți urmări și pe Google News