Evenimentul Zilei > Horoscop > Horscopul lui Dom`Profesor. Inelul Ioanei d’Arc
Horscopul lui Dom`Profesor. Inelul Ioanei d’Arc

Horscopul lui Dom`Profesor. Inelul Ioanei d’Arc

Pe 24 martie s-au născut : William Morris, Joseph Priestly, Steve McQueen, Dario Fo, Dimitrie Cuclin, Traian Coşovei, Maria-Denis Theodoru.

În calendarul creştin ortodox este Înainteaprăznuirii Bunei Vestiri şi Sf. Zaharia şi Artemon.

În ”Kalendar” este pomenit un obicei vechi – gopodarii se duceau în livadă şi ameninţau pomii cu securea ca livada să înverzescă mai repede şi să prindă rod bogat. Nu se mai ştie cum se numea ritualul, ce zeiţă sau zeul al pământului trebuia respectat. Doar folcloriştii mai pomenesc de acest obicei vechi al pământului, în acest caz Candrea, 1999, pagina 389 pomenit de Antoaneta Olteanu în CPR, 2001, pagina 164.

Dragi lupi, padawani și hobbiți astăzi o să vorbim despre obiectele investite cu puteri, relicvele magice. Vorbitorii de limbă engleză folosesc termenul „artefact„ dar în limba română are alt înțeles. Relicve, odoare – mi se pare mai pe românește. Sigur că, mea culpa, am folosit și folosesc termenul ”artefact”, limba engleză prin informatică și net încercă să devină limba universală. Își mai aduce cineva minte de esperanto, o limbă artificială menită să devină mijloc de comunicare globală? În una dintre nopțile trecute am prins un post în esperanto, la radio, pe unde scurte. Se pare că mersul pe bicicletă și esperanto nu se uită niciodată!

În istorie se pomenește, uneori, de reclicve cu puteri deosebite. Cornul licornei, sângele și ochiul dragonului, Sfântul Graal, Lancea Destinului, sabia Excalibur, Oglinda Neagră, cămașa lui Iisus, talismanul lui Buddha, armura roșie, firul din barba lui Mahomed, inelul de ametist al Papei de la Roma. Sunt multe, foarte multe ”artefacte”, există un tratat, o listă comentată a lor. Volumul are mai mult de o mie de pagini.

Printre relicvele de putere se numără și cele două inele ale Ioanei d'Arc. Folosesc numele românesc din prețuire și admirație, o parte din moștenirea spirituală a Ioanei ni se cuvine și nouă, românilor.

Inele… Suntem în plin roman fantastic. ”Stăpânul Inelelelor” prinde viață. Ioana a avut două inele. Unul dăruit de părinții ei, celălalt de către fratele ei. Daruri făcute cu dragoste și speranță, cu încredere în destinul și misiunea fecioarei din Orleans.

Ioana își privea adesea inelele, spun sursele epocii. Mai ales în clipele de cumpănă, când bătălia era aproape pierdută. Și, ca prin minune, inelele o ajutau, bătălia era câștigată, Franța salvată.

Acest lucru nu a prea ajutat-o pe Ioana la procesului de vrăjitorie, înscenat de englezi. Mari șmecheri au mai fost britanicii! Prima dată când am vizitat ”Britsh Museum” am avut un sentiment de încântare, admirație, amestecate cu dispreț. Britanicii furaseră relicve neprețuite de pretutindeni, din fostele lor colonii. Acum, istoria se pare că le dă dreptate. Dacă le lăsau acolo, in situ, le aruncau acum musulmanii în aer!

Bun, inelele nu au ajutat-o la procesul de vrăjitorie pentru că fuseseră confiscate, erau dovezi ale folosirii de relicve de putere. Și, după cum știm, Ioana a fost arsă pe rug. Nu atât ca vrăjitoare, ci ca simbol al ridicării Franței, a libertății și a independenței ei. Ca să distrugi un popor, să-l subjugi, trebuie să-i arzi simbolurile de liberatate, mândrie națională și independență. Să-i arzi, la propriu, sau la figurat, marii oameni. Cum se petrece și acum în România cu legile strâmbe despre cei care au iubit România, faruri în aceste clipe de mare cumpănă.

Franța nu este România. Mai are, încă, destui francezi naționaliști. Unii au și bani. Așa că cei organizați în ”Puy du Fou” un parc de distracții istoric, unde se învață istoria Franței râzând și distrându-te au cumpărat pe data de 26 februarie la o licitație din Marea Britanie, unul dintre inelele Ioanei d'Arc. Pentru frumoasa sumă de 376.000 €. Eu, personal, am puternice îndoieli privind autenticitatea inelului, ca fiind cel care a fost pe mâna Ioanei. În primul rând nu corespunde cu descrierea făcută de ea însăși, în timpul procesului. Dar, uneori, puterea simbolului, este mai importantă. Și, în aceste momente, Franța are nevoie de așa ceva.

Pe 20 martie, de echinocțiul de primăvară, conform bunei tradiții masonice, în ”Puy du Fou” s-a organizat o mare serbare cu ocazia revenirii inelului Ioanei în Franța. Iată:

Acum nu am nimic cu Brâncuși sau cu cât de cuminte poate să fie cineva. Dar consider că ceea ce se petrece în prezent este o afacere oneroasă. De la mine și prietenii mei nu o să vadă combinatorii niciun ban! O afacere, care nu are nimic de a face cu spiritul național. Nu este un simbol național, este un obiect de artă modernă, de patrimoniu, sigur că da, dar patrimoniul de artă nu înseamnă numai ceea ce este în posesia statului. Este o reminiscență comunistă, în care conta numai ceea ce era al statului.    

De ce nu se face colectă publică ca să se reîntoarcă în țară sabia lui Ștefan cel Mare de la Istanbul, de la turci? Este o relicvă de putere, cu însemnătate românească. Sabia este în depozit la Topkapâ, am văzut-o cu ochii mei, dar nu am avut voie să o ating. Asta se întâmpla prin anii 90' în timpul mandatului lui Emil Constantinescu. Atunci turcii spuneau că este doar o problemă de bani și de comunicare diplomatică. Văd că statul român are bani, multe milioane de eoro, pentru afaceri mai mult decât dubioase cu opere de artă. Dar un simbol național al libertății?

Dragi lupi, padawani și hobbiți nu îmi place lumea în care trăim, nu îmi plac cei care ne conduc, nu îmi plac afacerile oneroase înfășurate în tricolor și afișate ca realizări naționale. Dar o să vină ploaia care să-i ia și să-i ducă, dacă nu cea de astăzi, atunci cea de mâine, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi.

 

BERBEC  Chiar dacă eşti îngrijorat de prezent, azi ai o bună capacitate de a vedea în perspectivă. Trebuie să te ocupi mai mult de problemele administrative, pentru ca să nu degenereze în necazuri. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare cu energia ta caracteristică. Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate şi va aduce in viitor dividente foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde in ce investesti. In nici un caz sa nu fii zgarcit(ă), patima care te apuca cand nu trebuie.

TAUR   Astăzi trebuie să alegi, să iei o decizie şi nu ai niciun chef! ”Jocul” ți se pare prea complicat. Dacă poţi, amână pe altă dată, după vorba veche: "sau moare măgarul, sau pierde samarul"! Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea si cu gandul in alta parte. Cel mai bine ar fi sa iesi in oras fara bani si carti de credit. Plimba-te, nu cheltui! Ultima parte a segmentului de timp, pe seară, are o componenta neliniştitoare, din cauza influentei Lunii pline. Iti faci griji, de fapt fără motiv, pentru ca intotdeauna te-ai descurcat. Mai ales cand eşti cu spatele la zid!

GEMENI    E necesar să-ți concentrezi atenţia pe obiective care pot să-ţi aducă profituri, sau satisfacţii. Dar, evită ca cei din jurul tău, la serviciu, sau acasă, să te atragă în discuţii inutile. Există o conştiinţă ascunsă a zodiei care te împinge înainte şi te păzeşte de necazuri – care functioneaza bine şi astăzi. Ai nevoie permentă de bani ca sa-ti satisfaci micile si mai marile capricii, dar acest lucru este un motor si o motivatie. Vremea neobişnuit de capricioasă te avantajeaza şi te inspiră să începi noi proiecte, să ai noi idei. Ești intr-o perioada creativa.

RAC  Aspectele bune ale Lunii încă plină îţi conferă un elan, o dinamică de primăvară și multă bunăvoinţă. Nu mai ştii ce să faci ca să mulţumeşti pe toată lumea! O zi plăcută în formă bună. Crezi că poţi aborda unele persoane, că ai putere de convingere. Este doar o părere, dar trebuie să dai dovadă de reţinere! Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze. Perioada în discuţie este pentru cei născuţi sub semnul Racului o perioadă splendidă ca sa admire natura direct sau pe monitor. O mică supărare, dar pe total ziua de azi iti este favorabilă.    

LEU   Azi trebuie să te identifici cu echipa în care munceşti, să împărtăşeşti aceleaşi gusturi, idei, preferinţe. Este un mimetism obligatoriu, ca să-ţi păstrezi popularitatea şi poziţia de Leu! Un alt semn de foc te ajută într-o problemă delicată şi/sau de serviciu.  Astrele te favorizează, totuşi, în domeniile legate de proprietate şi speculaţii financiare. Trebuie sa dai dovadă de tarie de caracter şi să-ţi impui punctul de vedere, de cate ori stii cu siguranta ca ai dreptate. Anumite indiscretii şi soapte pe furis te fac sa tragi concluzia ca in calea succesului sta numai „look-ul” tau. Schimba-l, adica coafura sau lasă-ţi barbă, daca asta te face sa te simti mai bine în propria piele!

FECIOARĂ   Eşti echilibrat, motivat şi gata de performanţă, fie în afaceri, fie în amor! O zi favorabilă, pentru că nu te mai îngrijorezi inutil şi ești optimist, ai încredere în forţele proprii. O zi inspirată, mai ales pentru promovarea intereselor personale. Evită să amesteci lucrurile. Sfaturile bune duc la rezultate bune. Sprijină-te pe prieteni. Un prieten, la rândul său, îţi solicită ajutorul. O perioada buna, pe care o meriti. Metodic si cu geniul detaliului cum esti – ai certe calitati pe care perioada aceasta de timp, ziua de astăzi le pune in valoare.

BALANŢĂ  Ştii foarte bine că trebuie să-ţi alegi cu iscusință colectivul din care să faci parte. Adică, echipa câştigătoare! Alegerile tale de fiecare zi, fac destinul tău! Astăzi ai ceva important. Dimineaţa, nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci, urmeaza-ti planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic.  Aspectele favorabile din casa a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ti asumi obligaţii pe termen lung. Poţi să fii liniştit, în perioada următoare nu prea poţi să ai surprize neplăcute. Trebuie să ai încredere în promisiuni si sa pastrezi vie speranta, dar nu te implica total!

SCORPION   Dă curs impulsului interior. De fapt ştii foarte bine ce-i de făcut, aşteaptă momentul! Se pare ca au trecut îndoielile, starea de confuzie, acum este loc de relaxare şi puţină reflecţie. Veşti de departe, consulta e-mail-ul, reţeaua, sau mai prozaica cutie de scrisori.  Câştig de bani şi noroc la joc, dar, atenție, nenoroc în amor! Sănătatea nu iti este afectată, dar este bine să fii prudent. În această perioadă trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci. 

SĂGETĂTOR   Dacă ai idei, astăzi ai ocazia să le prezinţi, să discuţi despre ele. Aşa poţi să afli dacă sunt bune, sau nu. La serviciu, sau acasă, eşti ascultat cu atenţie, un om cu idei este respectat! Limitează-te la activităţile de rutină şi la oamenii pe care îi cunoşti foarte bine. Trebuie să fii înţelegător şi diplomat, să arătaţi consideraţie şi spirit de cooperare, ca sa eviti o serioasă decepţie sentimentală. Perioada iti este favorabilă, mai ales în afirmarea propriei personalităţi. Nu-ti face atâtea griji, viitorul iti este favorabil. 

CAPRICORN    Contrar obiceiului tău, astăzi eşti dispus să rişti. Fie că e vorba de domeniul profesional, fie de cel sentimental. Dar, pentru că această decizie te consumă mult, ai nevoie şi de relaxare! Ziua este favorabilă proiectelor de afaceri, deciziilor importante. Seara relaxantă şi confortabilă. Gândurile te poartă către noi zări. La propriu şi la figurat. Insă, în aceasta perioada orice angajament, orice regulă devine brusc o povară. Totuşi disciplina inerentă zodiei – în Capricorn sunt, istoric vorbind, cei mai mulți conducatori de state şi guverne – te ajută să-ţi ordonezi simţămintele şi planurile!

VĂRSĂTOR    Atenţie la discuţiile în contradictoriu cu persoanele din jurul tău. Eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Vorbeşte mai puţin şi ascultă mai mult, cei dragi îţi pot cere ajutorul! Este cazul să nu mai fii aşa de încordat(ă) şi tensionat(ă).  Relaxeaza-te şi încerca să nu mai porti de grijă altora, mai ales că, până la urmă, mai mult îi încurci decât îi ajuti. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. Activităţile legate de speculaţii financiare sau imobiliare sunt avantajate, mai ales în jurul prînzului. Luna plină, bine aspectata îţi oferă prilejul unor trăiri puternice.

PEŞTI   Spiritul tău de analiză şi evaluare a situaţiilor şi a oamenilor te ajută să rezolvi unele probleme, la serviciu cât şi acasă. Pe plan sentimental, conjunctura arată o perioadă favorabilă! Cu fizicul critic, emoţionalul la pozitiv si intelectul la negativ trebuie sa te lasi animat de sentimente dulci si placute. Lasa războiul pe mâine! Un procent din zodia Peştilor poate să aibă ceva probleme. Problemele şi necazurile sunt generate chiar de acvariul in care traieşti şi înnoţi. Si sunt de natura şi din cauza încăpăţânării tradiţionale a nativilor din zodia acvatică!