Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’Profesor. Vineri, 13
Horoscopul lui Dom’Profesor. Vineri, 13

Horoscopul lui Dom’Profesor. Vineri, 13

Pe 13 noiembrie s-au născut fericitul Augustin, Pelagius, Robert Louis Stevenson, John Hammond, Whoopi Goldberg, Ioana Crăciunescu, Gheorghe Mulţescu, Ştefan Covaci, Teodora Ungureanu.

În calendar este Sf. Ierarh Ioan Hrisostomul, Gura lui Dumnezeu, Gură de Aur, iar în „kalendar” Mărtinul cel Mare, Ziua Lupului, Gădinetele.

Se zice şi marele Bogdan Petriceicu Hasdeu aminteşte de această istorie veche, populară, ei bine se spune că episcopi şi sfinţi părinţi s-au adunat la un mare consiliu ca să mai pună păcate pe capul oamenilor, să mai născocească ceva ca să ţină prostimea sub ascultare şi să le ia banii. 

Şi, nici mai mult, nici mai puţin, i-a tăiat capul pe vlădici să facă dogmă şi canon că "tăt ce gândeşte omul să hie păcat mare"!  Apăi toţi episcopii erau bucuroşi nevoie mare şi îşi frecau mîinile grăsuţe, mai puţin Sf. Ioan. Care a zis sus şi tare că: "este un lucru prostesc şi neplăcut Domnului!" 

Ca să demonstreze acest lucru după logica veche, a grecului Aristotel, a poruncit să se facă o masă îmbelşugată. 

Pe când se aflau toţi la masă şi aşteptau bucatele, la ordinul lui Sf. Ioan au venit vase acoperite cu capace şi au fost aşezate în faţa fiecărui mesean.  Apoi, slujitorii au luat capacele şi camera s-a umplut de aburii îmbietori, cu mirosul de mâncare bună şi bine făcută. 

Imediat, Sf. Ioan a poruncit să se ia vasele cu mâncare şi să se ducă de acolo, că au mâncat! Sf. părinţi, înghiţind în sec, au zis: "Pentru ce zici, Ioane, că am mâncat, când noi numai le-am mirosit?" Dară Sf. Ioan a zâmbit: "Apăi omu numai că gândeşte, de ce să hie păcat?"

Atunci toţi au zis deodată: "Gura ta de aur să hie, Ioane, că mare dreptate ai!"

Dar episcopii nu s-au potolit şi când Ioan nu era atent şi ocupat cu alte lucruri de ale lui Iisus, au trecut la slujbă cum este şi în ziua de astăzi: „Doamne iartă greşelile făcute cu voie, sau fără de voie, cu fapta, cu GÂNDUL!”

Apoi tot poporul zice că Ioan Hrisostomul s-a mâniat tare pe viclenia episcopilor şi i-a lăsat în plata Domnului, plecând pe insula Patmos, unde a scris Apocalipsa, ca pedeapsă şi ameninţare pentru episcopii cei trufaşi şi mincinoşi, pentru cele şapte biserici!

Un gromovnic de secol XVIII, din bibliotecă familiei spune, cu litere chirilice: „Apăi ce gospodar nu s-a întocmit cu cele ale casei, ale gurii şi ale vitelor până la Martinul cel Mare, acela se numeşte leneş şi va muri de foame şi frig în iarna ce va să vie”.

Oare noi suntem pregătiţi pentru iarnă? Pentru acest oribil anotimp, considerat de nordici, oameni care se pricep, izbucnirea pe pământ a Infernului. Iarăşi autorităţile o să fie prinse „pe neaşteptate” de viscolul, sau căderile masive de zăpadă! 

Dar suntem pregătiţi pentru iarna vrajbei noastre? Viaţa noastră devine o greşeală imensă. Greşeala, eroarea, devine regulă. Aşa că mă tem… pentru voi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi!

„Şi mai credeţi că aceasta este cea mai bună dintre lumi, lumea, Cetatea lui Dumnezeu? Doamne, de ce nu-mi dai o putere mare, să îndrept relele oamenilor?”

Nu, nu sunt gândurile mele, (aş fi vrut eu să fiu autorul original!) ci lamentările Sfântului sau Fericitului Augustin, depinde pe ce parte a creştinătăţii te afli. Marele Augustin, urmaşul lui Ambrozie, modelul meu de viaţă dintre clerici, pe care îl pomenim astăzi!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi este vineri, 13. O superstiţie, adică ceva care exagerează credinţa, ritul religios. Superstiţia spune că vineri, 13, se întâmplă evenimente rele, foarte rele. Şi se aduc o serie de exemple, de întâmplări rele petrecute pe vineri, 13. Bun, nu cred că există zi din calendar în ca să nu găseşti în istorie evenimente negative. Vineri, 13, este o superstiţie creştină. Vineri a fost crucificat Iisus, iar la Cina cea de Taină au fost 13 persoane. Ucenicii şi urmaşii lui Pitagora, pitagoreenii din Alexandria, considerau numărul 13 ca fiind negativ. Creştinîndu-se în masă, au denumit numărul 13 „duzina diavolului”. Secta lui Arie a dat conotaţii zilelor săptămânii, stabilite pe cale astrologică. Dacă duminica şi chiar sâmbăta erau zile faste, bune – vinerea era malefică. Vineri fusese atribuită lui Venus-Afrodita, frumoasa zeiţă, dar, vai, atât de puţin morală. În adevărata concepţie mitologică Afrodita era zeiţa plăcerilor amorului şi a sexului liber. Istoriile despre aventurile preafrumoasei zeiţe, soţia lui Marte-Ares, prostuţul zeu al războiului, cu tot felul de muritor, eroi, semizei sau chiar zei arătoşi au scandalizat profund pe pudicii creştini. Aşa că vineri este o zi negativă!

Bun, nu ştiu dacă vineri, 13, nu este ca porcăriile pe care le primesc pe net. Iată una dintre ele, primită acum patru zile, de la un prieten: „Anul acesta decembrie are 5 duminici, 5 sâmbete şi 5 zile de luni. Acest lucru se întâmplă odată la 824 de ani. Chinezii îi spun „Sacul cu bani”. Trimite acest mail tuturor prietenilor tăi, dar şi duşmanilor. Conform legendei vei primi bani peste 4 zile. Conform Feng Shui dacă nu-l trimiţi vei rămâne sărac. Eu, în special, nu voi lăsa această ocazie să treacă!”  Cât de redus mintal trebuie să fii ca să dai curs acestei prostii. Şi totuşi, prietenul meu, un tip cu pretenţii, mi l-a trimis! Rectific, cât de disperat, cât de dezamăgit de lume şi de oameni, cât de singur şi înfricoşat trebuie să fii ca să dai curs la astfel de „simulări de implementare ale autorităţii”. Fiecare frază din email conţine o minciună, eşti convins că este o minciună, dar eşti ameninţat să faci ceea ce ţi se spune. O să fii sărac, o să fii bolnav, o să fii singur, sunt cele mai teribile ameninţări pentru un om contemporan. Pe asta se bazează statul, când te escrochează! 

Bun, nu vă mai plictisesc, doar uitaţi-vă în calendar: anul acesta decembrie NU are 5 sâmbete, duminici şi zile de luni! Şi încă ceva, astăzi, după patru zile, am primit amărâta mea de pensie, însă, cu o zi mai devreme, fără să trimit emailul, aşa că…

Acum vă las cu treburile domniilor voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, cred că cel mai bine, de vineri, 13, se potrivesc nişte filme horror SF. Cred că o să aleg seria „Predator” sau „Alien”. Ceva care să mă sperie suficient de tare, că să-mi treacă sperietura de la ceea ce am văzut pe cer, norii aceia apocaliptici, negri, care se rostogoleau foarte repede, ca nişte cai fantastici, într-o linişte deplină, ca în „Independence Day”! Aţi văzut norii aceia, de câteva zile, dragi lupi, padawani şi hobbiţi?

Trăim vremuri de mare mirare şi credinţa ne este pusă la încercare. Uriaşul călugăr Cristian şi vrăjitoarea Măturoaia, frumoasa doctoriţă Alice, au coborât din munte şi ei speriaţi de norii negri şi cu pieptul plin de întrebări fără răspuns. Acest fel de oameni, numiţi pe nedrept de către prostime ne-buni, sunt foarte buni, pentru cine ştie să-i asculte, pentru că sunt binecuvîntaţi de Dumnezeu cu acces la alte dimensiuni, au alte simţuri, mult mai ascuţite, văd altfel lumea, aş putea spun în toată complexitatea ei ameninţătoare. Dacă nu mă credeţi, întrebaţi-l pe bunul doctor Ovidiu Dragoş Argeşanu! 

 

BERBEC   E vineri, 13! Superstiţie, sau nu, dimineaţa ai o veste, iar pe seară poţi să întâlneşti o opoziţie din parte celor din jur. Ideile tale energice nu sunt foarte populare. Poate exagerezi! Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare fără multe consultări şi discuţii sterile. Pe de altă parte apare un aspect malefic, o cuadratura, dar se poate să fie doar o influenta negativa generala, o perioada mai neconfortabila care se intinde pe cateva zile, o indispozitie ca sa zicem asa, si mai putin un necaz concentrat.

TAUR   Există un procent de încăpăţânare în caracterul tău, dar azi trebuie să fii mai flexibil, încearcă să convingi pe cei din jurul tău prin paşi mici, fără bruscări, încet, pe rând, dar sigur! Fii prudent! Nu eşti deloc mulţumit! Dar, deloc… dacă eşti întrebat de motivul nemulţumirii tale, nu ştii ce să răspunzi. Eşti nemulţumit fundamental, prin definiţie! Astăzi trebuie să laşi loc printre nemulţumirile tale şi politeţei şi respectului faţă de cei dragi, din familie. 

GEMENI   Chiar dacă e vineri, 13, ziua bună se cunoaşte de dimineaţă iar tu te simţi bine, poate pentru că ai renunţat la ironii şi la superficialitate. Creezi armonie şi bună dispoziţie în jurul tău! Aspecte favorabile afacerilor şi deciziilor importante. De asemenea o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă sub aspectul realizărilor. Realizări pe care îţi place să le exgerezi, oricum, în lumea asta rea nimeni nu o să te laude! Decât cei care chiar ţin la tine!

RAC  Sentimentele, emoţiile sunt pe primul loc astăzi. Munca, cariera, pe al doilea! Dacă nu eşti împăcat cu tine, nu eşti mulţumit, nu poţi avea performanţe în activitate, în profesia ta! Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani şi fericire. Frustrarea asta permanentă te impiedică să fii fericit şi să te bucuri de micile momente delicioase care formează starea de bine, cotidianul nostru cel  balcanic.

LEU  Astăzi dedică ziua planurilor de viitor, fie că este vorba despre sărbători, vacanţa de Crăciun, dar mai ales, după veştile primite, e necesar să-ţi faci planuri în ce direcţie o ia viaţa ta! Evită imprumuturile de bani, nu juca la jocurile de noroc – în această perioadă eşti avantajat, poate şi norocos, dar nu la jocurile aranjate de la cazinouri şi loterii. Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, mici îmbunătăţiri pe bani puţini.  Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni.  

FECIOARĂ   Vrei sa pari mai tare şi mai important decât eşti. Este foarte bine, pentru că aparenţele contează, dar nu ţi-ai ales bine momentul! Vineri, 13, este o zi densă şi fără avantaje pentru tine. Informaţiile contradictorii pe care le primeşti astăzi îţi crează unele probleme. Aşa ca ai ce rezolva! Perioada zilei de astăzi te ajută să te înţelegeţi mai bine cu cei apropiaţi. O veste din presă pare să te influenţează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt, însă, aspectate favorabil. 

BALANŢĂ  Domeniile favorizate sunt cele ale familiei, relaţiilor sentimentale, cele defavorizate privesc sectorul financiar, banii. Vorba proverbului: cine are noroc la dragoste, nu are noroc la bani! Lasa motoarele mai incet, esti foarte stresat si nu te odihnesti suficient din cauza grijilor. Mai lasa grijile şi în seama altora. Banii vin şi se duc, asta este soarta lor, dar sănătatea ta nu are preţ. 

SCORPION   Ai ceva de sărbătorit, stelele au fost bune cu tine, aşa că s-au hotărît să pună capăt unei etape de efort şi-ti îndrumă paşii, mai spre seară, spre un loc unde te poţi distra foarte bine! Poate este ziua ta de naştere! Dacă nu, ştii vorba veche: „două bătăi strică, nu două petreceri!” Cum spuneam, poate este ziua ta de naştere, poate nu, dar oricum este în plaja de două săptămâni! Astăzi îti place mult să povesteşti amintiri celor din jur. Este o zi propice pentru rememorarea lucrurilor vesele, certe, benefice, pentru că ai mare nevoie de certitudini.

SĂGETĂTOR  Eşti avantajat în relaţiile umane. Dacă ai de negociat, bănci, leasing etc. dar şi relaţii sentimentale, atunci azi trebuie să îndrăzneşti, să insişti. Norocul este de partea îndrăzneţilor! Evită să amesteci lucrurile. Sfaturile bune duc la rezultate bune. Sprijină-te pe prieteni. Un prieten, la rândul său, îţi solicită ajutorul. Un eveniment îţi reţine atenţia. Analiza ta este încă o dată justă, trebuie să-i dai curs, aşteaptă, însă, momentul favorabil.

CAPRICORN  Poţi să rezolvi problemele profesionale, sau sentimentale fără să te laşi intimidat sau deranjat de bruiajul cotidian. Siguranţa personală este scopul tău în viaţă, eşti un supravieţuitor! Incepi ziua cu greutate si o sa tragi de tine toata perioada, pentru ca ai de facut niste comisioane familiale sau personale. Care nu iti fac nici o placere… cum ar fi, de exemplu, să duci la fisc tot felul de hârtii aiurea ca să-ţi ia banii munciţi! Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze!

VĂRSĂTOR    O zi mai monotonă de genul celor de care mai târziu nu-ţi mai aduci aminte. Nu-ţi adormi vigilinţa, în caz contrar ţi se poate întâmpla ceva de care să-ţi aduci aminte mult timp! Fii prudent! Cineva iti exploateaza buna credinţă prefacandu-se foarte neajutorat. Nu este de loc asa, nu te lasa pacalit, viitorul iti va demonstara asta! Nu te simti in stare sa spui un anumit adevar şi sa scapi de presiune. Daca nu te hotarasti mai repede, o sa ai probleme şi nu cu vremea ci cu vremurile!

PEŞTI      Nu prea ai spor, orice ai face. Oferă-ţi o pauză. Poate odihnă activă, lucrează la altceva, schimbă munca. Seară plăcută, poate în oraş, la un film nou, sau acasă, la o vorbă bună. Ca esti un tip de treaba s-a constatat de mult. Desi planeaza aupra ta un usor aer de neincredere. Ar fi cazul astăzi sa dovedesti ceea ce poti! Sigur, în domeniul relaţiilor umane. Nu uita că mai ales acum, mai mult ca niciodată, loialitatea este calitatea cea mai apreciată. Nu dezamăgi!