Evenimentul Zilei > Actualitate > Horoscopul lui Dom’ Profesor. Fumătorul de pipă în politică. Instant Mesia
Horoscopul lui Dom’ Profesor. Fumătorul de pipă în politică. Instant Mesia

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Fumătorul de pipă în politică. Instant Mesia

Pe 26 august s-au născut Guillaume Apollinaire, Joseph Montgolfier, Thalia, Emil Hurezeanu, Mihai Mălaimare, Nicolae Dobrin.

"Evenimentul Zilei" din 26 august 1346 a fost bătălia de la Crécy dintre englezi şi francezi, episod din Războiul de o Sută de Ani. Regii şi rezultatul sunt mai puţin interesanate faţă de faptul că, pentru prima oară în istorie, după cum se arată în prestigioasa „Book of the Days”, pagina 422, englezii au folosit insulta vizuală, cea cu pumnul ridicat şi cu două degete: "voi, francezii, sunteţi nişte încornoraţi, vă înşeală nevestele de proşti ce sunteţi!". Insultă aşa de dragă astăzi automobiliştilor, dar care uneori ridică doar un deget:  "eşti o…"!

O notă specială pentru Nicolae Dobrin, pe care-l pomenim astăzi. Prinţul din Trivale ar fi împlinit astăzi 67 de ani. L-am urmărit de multe ori, la Bucureşti sau la Piteşti. Aveai la ce să te uiţi! Să nu se supere niciun fotbalist grande de astăzi, dar Gâscanul a fost cel mai bun! Fenta lui, pe stânga, simţul perspectivei şi al jocului, loviturile libere şi driblingul brazilian şi şutul "folia seca", învăţat de la Pelé, îl făceau un zeu al dreptunghiului de gazon. Păcat că astfel de "zei" nu trăiesc veşnic…

Primesc fel de fel de corespondenţă. Multă, foarte multă! Plăcută, nu neg şi nu mă supăr! Mai scrieţi! Unele cereri sunt în registrul, poate, uşor comic: "Domnule profesor, vă rog să faceţi „horoscopul” celor propuşi ca să fie preşedinţi, miniştrii, mai mult, şefilor de partide, baronilor, cei care contează – ca să ştim şi noi şi să nu mai pierdem vremea!"

Dacă aş scrie un articol cu subiect politic s-ar numi: "Lipsa fumătorului de pipă în politica românească!" În istorie au fost mari personalităţi, fumători de pipă: Douglas MacArthur, Churchill (fuma şi multe trabucuri Romeo & Julieta), Stalin, Mircea Eliade, de exemplu. Fumătorul de pipă este un personaj profund, inteligent, aşezat, cu o gândire strategică. De exemplu, maestrul Cristoiu fumează pipă, aşa s-a şi pozat!

Ritualul pregătirii şi fumatului unei pipe nu este pentru un caracter nevrotic, rudimentar, sau pentru un puturos. O pipă trebuie întreţinută, curăţată, uscată, din nou curăţată, rimuită, hornuită, temperată, aprinsă şi reaprinsă, desfăcută cu grijă şi dragoste şi lustruită cu ceara de carnauba. Sunt o mie de accesorii pentru pipă şi altă mie de tutunuri speciale, înmiresmate. Un fumător de pipă nu "te trage niciodată în piept" scurt, cu şmecherii dintre blocuri, el te ameţeşte cu strategii pe termen lung, în aşa fel că după ce te-a păcălit, îi şi mulţumeşti!

Cu tot respectul, dar în clasa noastră politică nu avem "fumători de pipă".

Nimeni nu gândeşte pe termen lung, strategic… nimeni nu este jucător de şah. Toţi sunt jucători de table!

Hai să luăm exemplu de la un ayatollah, Ali Hosseini Khameni, fostul preşedinte al Iranului, care spunea la 23 mai 1998, într-o Republică islamică, religioasă, fundamentalistă, la un an de la alegerea sa: „O să declar clar convingerile mele. Destinul prestigiului social al religiei, astăzi ca şi mîine, depinde de felul în care interpretăm religia, în aşa fel încît să nu intre în contradicţie cu liberatate, deoarece vedem în istorie că de cîte ori o religie s-a confruntat cu libertatea, religia a trebuit să cedeze. Cînd vorbesc de liberatate mă gîndesc în primul rînd la libertatea opoziţiei. Nu există libertate acolo unde sunt liberi numai oamenii care îi urmează pe cei de la putere !”  Vedeţi ce fraze alambicate, ce anvergură, abia am reuşit să le adaptez din farsi! Ali Hosseini, fuma, uneori, pipă! Dintr-o pipă lungă, tradiţională!

În timp ce trăge din pipă sau o reaprinde, fumătorul de pipă are pretextul de a rupe discuţia, sau dialogul, să se gândească un pic, să mai găsescă argumente. Fumatul din pipă dă o anumită măreţie. Mirosul tutunului este foarte plăcut, iar riscul pentru sănătate este minim, fumul nu se trage în piept.

S-ar putea să mai aveţi multe de învăţat, domnilor politicieni, care le ştiţi pe toate! Din Occident, dar şi din Orient! Că sunt licurici peste tot, ochi să ai să-i vezi!

Aşa că dacă mă apuc să fac publice „horoscoapele” politicienilor nu ştiu exact care ar fi urmarea, dar mă tem că nu am timp pentru aşa ceva.

Din nefericire în România lipseşte acum, astăzi, "omul providenţial", un Mesia politic. Un "instant Mesia" ar atrage energiile pozitive ale naţiei, spiritul constructiv care există, dar este acoperit de decepţie, disperare şi neîncredere. Un „instant Mesia” care să fie diferit total de clasa politica actuală, aşa cum Mesia a fost diferit de Sanhedrin. Poporul face diferenţa…

Aveţi un instant Mesia? Îi fac imediat horoscopul…

BERBEC  Trebuie să aştepţi momentul favorabil, problemele delicate cu care te confrunţi azi te împiedică să reacţionezi rapid. Eşti „îngheţat în proiect”, dar încă te încadrezi în termene!

În această perioadă trebuie să te bazezi pe trăiri, intuiţii şi sentimente, dar şi pe judecata rece şi logică. Mai ales nu da curs furiilor de moment sau nu exagera importanţa şi repercusiunile unor informaţii din presă. Presa minte din interes sau din prostie, dar nu trebuie să te încurce!  

TAUR   Eşti în formă, dar trebuie să eviţi excesele, în special efortul fizic. Intuiţia ta a fost corectă, bănuielile tale se confirmă. E momentul să te hotărăşti şi să pui punct nesiguranţei!

Treburile de rutină le faci bine şi temeinic. Nu te avânta pe tărâmuri şi domenii necunoscute. În orice caz tot ceea ce vei începe nou pare lovit de inconsistenţa perioadei, adică nu ai voinţa şi putinţa să le duci la bun sfârşit. Starea aceasta se prelungeşte până la mijlocul săptămânii. Ocupă-te, deci, de cultură şi artă!

GEMENI  Nu-i copleşi pe cei din jur, nu-ţi impune astăzi părerile cu orice preţ, chiar dacă ai dreptate. Anumite informaţii te descurajeză, dar, cu puţin bun simţ şi noroc, o s-o scoţi la capat!

O zi cam nesuferită. Evită enervarea şi lasă-i pe alţii să-şi rupă dantura. O configuraţie aparte te îmbie în această perioadă şi încă câteva zile după, să te identifici cu propriile proprietăţi şi bunuri şi să cheltuieşti mult. Supraveghează-ţi cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investesti utopic in propria imagine.

RAC   Zi de austeritate, încearcă să nu scoaţi niciun ban din buzunar. Nu interveni inutil, lasă-i pe cei din jurul tău să-şi bată capul, să ia atitudine, vei vedea că şi ei au idei bune!

În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie, ca un arc care se comprimă, se comprimă, care încearcă să-ţi frâneze rapiditatea. Nu te enerva, nu reacţiona disproporţionat ci încercă să-ţi păstrezi calmul şi să lămureşti pe cei din jur cum stă treaba. Dacă nu te ajută, măcar să nu te impiedice!

LEU   Îţi faci un bilanţ al verii, pe cale să-ţi spună „la revedere”! Nu e rău, dar nici excelent. În ultima săptămână de vară vezi cum să te pregăteşti mai bine şi mai ieftin pentru sezonul rece.

Toate aspectele sunt favorabile, mai puţin cele care ţin strict de interesul tău personal, adică de iluziile care ţi le faci. Este bine sa nu te umfle râsul la vederea noii achizitii a prietenului sau prietenei, pentru ca s-ar putea sa dai explicatii penibile. Stăpâneşte-te, abate subiectul discuţiei şi totul se poate termina cu bine, ca în filmele americane alb-negru!

FECIOARĂ    O zi de marţi care seamănă cu altă zi de marţi, în care rutina activităţilor obişnuite devine monotonă şi cu o impresie ciudată de “déjà vu”. Totuşi, o veste care îţi pare a fi interesantă.

Dar, adevarul este cea mai buna minciuna şi in dragoste o minciuna gogonata este cel mai pur adevar – pana când te descoperă! Evită deciziile la grabă, în cursul dimineţii. Seara este mai bine aspectata pentru succesul unor afaceri-relaţii. Nu este o perioadă indicată pentru asumarea de obligaţii pe termen lung sau formarea de noi asociaţii.

BALANŢĂ   Limitează-te la activităţile obişnuite, nu ieşi din rutina ta. Cheltuielile facute azi, poţi să le treci direct la pagube. Dar, de bine, de rău, reuşeşti să faci faţă cu succes problemelor.

Din nou probleme de uzură, cazuri de faulturi de joc, în familie sau cu prietenii. Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt. Astăzi te simţi ca un brazilian. la o şcoală de samba: "fiesta, si – trabajo, no!" Până la urmă consumismul şi corporatismul sunt cele mai periculoase boli alte perioadei actuale. Nu te lăsa îmbolnăvit!

SCORPION   Te surprinde atitudinea şi acţiunile unor persoane din jurul tău. Este greu să înţelegi şi nu găseşti nicio explicaţie logică. Motivul universal, banul, nu e în discuţie. Mister, chiar aşa?

Din nou o zi aproape favorabilă, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli. Cumpărăturile şi achiziţiile nu sunt favorizate ca şi „rectificările” în afaceri. Seara foarte romantică, sigur, dacă ai vârsta şi dispoziţia necesare. Nu ai noroc la bani, ai noroc la dragoste, doar aşa spune vorba veche!

SĂGETĂTOR   Te simţi deprimat. Toate s-au strâns acum pe capul tău. Oferă-ţi o ciocolată, activează serotonina, zâmbeşte, ţine capul sus şi respiră adânc. Viaţa nu ia prizonieri, trebuie să reuşeşti!

O zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să iei deciziile necesare. Dimineaţa este activă, poate chiar prea activă, aşa că trebuie să eviţi graba şi nerăbdarea. După o dimineaţă interesanta, dar obositoare, este cazul să te relaxezi puţin. Nu prea mult, pentru că nu te lasă energia proprie! Poate te duci la un spectacol sau la un concert?

CAPRICORN  Azi ai mare grijă de imaginea ta publică. Nu e vorba doar de cosmetică şi tratamente de întreţinere, dar, mai ales, de modul cum te exprimi, verbal şi nonverbal, în relaţiile tale sociale!

Gândeşte de două ori până dai un răspuns. Orele serii sunt cele mai favorabile. Poţi folosi această zi ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut. Poţi, şi trebuie să faci, mici schimbări în structurile tale personale, ordonează-ţi bugetul de venituri şi cheltuieli, „cash-flow”. Detaliile sunt mai importante, astăzi! S-ar putea să ai nevoie de ajutor! Vezi, preventiv, pe cine te poţi baza!

VĂRSĂTOR    O zi favorabilă, în sensul că dacă te limitezi la activităţile obişnuite, de rutină, nu ai nicio surpriză neplăcută. O situaţie te îngrijorează, dar astăzi poţi lucra la rezolvarea ei.

Dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. De asemenea, în afaceri sau dragoste nu lăsa nici o neclaritate în perioada menţionată, exprimă-te clar şi concis, ba mai repetă, la fel, dacă este nevoie.

PEŞTI   Astăzi Peştii sunt greu de prins, greu de convins! Nu amâna, îţi scapă situaţia de sub control. Pregăteşte-te, ai unele termene, obstacole, praguri de trecut. Prevenit, înseamnă pregătit!

O zi excelentă pentru promovarea cu succes a intereselor personale. Noi idei par să se contureze. Mai tot ce faci reuşeşti. Mai pui încă o piatră, ca la jocul de Go, pe drumul succesului tău. Prietenii, familia, anturajul apropiat fac parte din planul avantajat de stele. Poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în compania lor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: