Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Fumătorul de pipă în politică. Instant Mesia

Autor: | | 0 Comentarii | 2803 Vizualizari

Pe 26 august s-au născut Guillaume Apollinaire, Joseph Montgolfier, Thalia, Emil Hurezeanu, Mihai Mălaimare, Nicolae Dobrin.

"Evenimentul Zilei" din 26 august 1346 a fost bătălia de la Crécy dintre englezi şi francezi, episod din Războiul de o Sută de Ani. Regii şi rezultatul sunt mai puţin interesanate faţă de faptul că, pentru prima oară în istorie, după cum se arată în prestigioasa „Book of the Days”, pagina 422, englezii au folosit insulta vizuală, cea cu pumnul ridicat şi cu două degete: "voi, francezii, sunteţi nişte încornoraţi, vă înşeală nevestele de proşti ce sunteţi!". Insultă aşa de dragă astăzi automobiliştilor, dar care uneori ridică doar un deget: "eşti o..."!

O notă specială pentru Nicolae Dobrin, pe care-l pomenim astăzi. Prinţul din Trivale ar fi împlinit astăzi 67 de ani. L-am urmărit de multe ori, la Bucureşti sau la Piteşti. Aveai la ce să te uiţi! Să nu se supere niciun fotbalist grande de astăzi, dar Gâscanul a fost cel mai bun! Fenta lui, pe stânga, simţul perspectivei şi al jocului, loviturile libere şi driblingul brazilian şi şutul "folia seca", învăţat de la Pelé, îl făceau un zeu al dreptunghiului de gazon. Păcat că astfel de "zei" nu trăiesc veşnic...

Primesc fel de fel de corespondenţă. Multă, foarte multă! Plăcută, nu neg şi nu mă supăr! Mai scrieţi! Unele cereri sunt în registrul, poate, uşor comic: "Domnule profesor, vă rog să faceţi „horoscopul” celor propuşi ca să fie preşedinţi, miniştrii, mai mult, şefilor de partide, baronilor, cei care contează - ca să ştim şi noi şi să nu mai pierdem vremea!"

Dacă aş scrie un articol cu subiect politic s-ar numi: "Lipsa fumătorului de pipă în politica românească!" În istorie au fost mari personalităţi, fumători de pipă: Douglas MacArthur, Churchill (fuma şi multe trabucuri Romeo & Julieta), Stalin, Mircea Eliade, de exemplu. Fumătorul de pipă este un personaj profund, inteligent, aşezat, cu o gândire strategică. De exemplu, maestrul Cristoiu fumează pipă, aşa s-a şi pozat!

Ritualul pregătirii şi fumatului unei pipe nu este pentru un caracter nevrotic, rudimentar, sau pentru un puturos. O pipă trebuie întreţinută, curăţată, uscată, din nou curăţată, rimuită, hornuită, temperată, aprinsă şi reaprinsă, desfăcută cu grijă şi dragoste şi lustruită cu ceara de carnauba. Sunt o mie de accesorii pentru pipă şi altă mie de tutunuri speciale, înmiresmate. Un fumător de pipă nu "te trage niciodată în piept" scurt, cu şmecherii dintre blocuri, el te ameţeşte cu strategii pe termen lung, în aşa fel că după ce te-a păcălit, îi şi mulţumeşti!

Cu tot respectul, dar în clasa noastră politică nu avem "fumători de pipă".

Nimeni nu gândeşte pe termen lung, strategic... nimeni nu este jucător de şah. Toţi sunt jucători de table!

Hai să luăm exemplu de la un ayatollah, Ali Hosseini Khameni, fostul preşedinte al Iranului, care spunea la 23 mai 1998, într-o Republică islamică, religioasă, fundamentalistă, la un an de la alegerea sa: „O să declar clar convingerile mele. Destinul prestigiului social al religiei, astăzi ca şi mîine, depinde de felul în care interpretăm religia, în aşa fel încît să nu intre în contradicţie cu liberatate, deoarece vedem în istorie că de cîte ori o religie s-a confruntat cu libertatea, religia a trebuit să cedeze. Cînd vorbesc de liberatate mă gîndesc în primul rînd la libertatea opoziţiei. Nu există libertate acolo unde sunt liberi numai oamenii care îi urmează pe cei de la putere !” Vedeţi ce fraze alambicate, ce anvergură, abia am reuşit să le adaptez din farsi! Ali Hosseini, fuma, uneori, pipă! Dintr-o pipă lungă, tradiţională!

În timp ce trăge din pipă sau o reaprinde, fumătorul de pipă are pretextul de a rupe discuţia, sau dialogul, să se gândească un pic, să mai găsescă argumente. Fumatul din pipă dă o anumită măreţie. Mirosul tutunului este foarte plăcut, iar riscul pentru sănătate este minim, fumul nu se trage în piept.

S-ar putea să mai aveţi multe de învăţat, domnilor politicieni, care le ştiţi pe toate! Din Occident, dar şi din Orient! Că sunt licurici peste tot, ochi să ai să-i vezi!

Aşa că dacă mă apuc să fac publice „horoscoapele” politicienilor nu ştiu exact care ar fi urmarea, dar mă tem că nu am timp pentru aşa ceva.

Din nefericire în România lipseşte acum, astăzi, "omul providenţial", un Mesia politic. Un "instant Mesia" ar atrage energiile pozitive ale naţiei, spiritul constructiv care există, dar este acoperit de decepţie, disperare şi neîncredere. Un „instant Mesia” care să fie diferit total de clasa politica actuală, aşa cum Mesia a fost diferit de Sanhedrin. Poporul face diferenţa...

Aveţi un instant Mesia? Îi fac imediat horoscopul...

BERBEC Trebuie să aştepţi momentul favorabil, problemele delicate cu care te confrunţi azi te împiedică să reacţionezi rapid. Eşti „îngheţat în proiect”, dar încă te încadrezi în termene!

În această perioadă trebuie să te bazezi pe trăiri, intuiţii şi sentimente, dar şi pe judecata rece şi logică. Mai ales nu da curs furiilor de moment sau nu exagera importanţa şi repercusiunile unor informaţii din presă. Presa minte din interes sau din prostie, dar nu trebuie să te încurce!

TAUR Eşti în formă, dar trebuie să eviţi excesele, în special efortul fizic. Intuiţia ta a fost corectă, bănuielile tale se confirmă. E momentul să te hotărăşti şi să pui punct nesiguranţei!

Treburile de rutină le faci bine şi temeinic. Nu te avânta pe tărâmuri şi domenii necunoscute. În orice caz tot ceea ce vei începe nou pare lovit de inconsistenţa perioadei, adică nu ai voinţa şi putinţa să le duci la bun sfârşit. Starea aceasta se prelungeşte până la mijlocul săptămânii. Ocupă-te, deci, de cultură şi artă!

GEMENI Nu-i copleşi pe cei din jur, nu-ţi impune astăzi părerile cu orice preţ, chiar dacă ai dreptate. Anumite informaţii te descurajeză, dar, cu puţin bun simţ şi noroc, o s-o scoţi la capat!

Scandalul care zguduie PSD din temelii! Oprisan a declansat ATACUL in prag de alegeri! Se cere DEMISIA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI