Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor | Extratereștrii – catharsisul de care avem nevoie. Berbecii au succese relaționale, Balanțele sunt echilibrate
Horoscopul lui Dom’ Profesor | Extratereștrii – catharsisul de care avem nevoie. Berbecii au succese relaționale, Balanțele sunt echilibrate

Horoscopul lui Dom’ Profesor | Extratereștrii – catharsisul de care avem nevoie. Berbecii au succese relaționale, Balanțele sunt echilibrate

Pe 13 martie s-au născut Percival Lowell, L. Ron Hubbard, William Casey, Neil Sedaka, Celia Dima, Dragomir Hurmuzescu, Petre Ştefănescu-Goangă, Tony Bulandra, Felix Aderca, Romulus Rusan, Mircea Eliade.

Pe 13 martie în calendarul creştin-ortodox este aducerea moaştelor Sf. Ier. Nichifor şi Sf. Hristina din Persia. Nimic în ”Kalendar”.

 

O notă specială modelului meu de viaţă, profesorul Mircea Eliade. Se împlinesc 110 ani de la naşterea lui, pe 13 martie 1907.

 

Sunt multe de spus, multe de povestit. Cum a reuşit Mircea Eliade să-mi schimbe viaţa şi să mă trimeată în Orient, când eu doream să rămân în Canada! Am stat de vorbă doar de două ori, poate nici zece ore, în total, dar mi-a schimbat viața! Pe la sfârșitul anilor 70, cred că după cutremur, la Chicago. Mi-a dat, la despărțire, două pipe, fumate un pic de el. Una am lasat-o la un bijutier hapsân de pe strada Mihai Eminescu din București, coada, tubul care trebuia întărit cu un inel de argint. Nu a vrut să-mi elibereze comanda pentru că nu mai aveam bonul, cu toate că plătisem un avans de 50 de lei. Am făcut puțin scandal și am zis că este un semn, așa că am îngropat furnalul, ce mai rămăsese din pipă, sub un nuc imens de la mine din curte. L-am îngropat pe Mircea Eliade, amintirea lui, cu toate că el a ținut să fie incinerat. Mai am o pipă de la el, una mai mică, când mi-a dat-o a râs de mine, a spus că am mâini prea mici, de fată, așa că mi-a dat pipa aceasta deosebită pe care o am în față. Este foarte interesantă, se poate așeza pe masă, fără să se răstoarne, Eliade a văzut că am mișcări repezite, de Geamăn. Dar, mai mult ca orice Mircea Eliade, la despărțire, mi-a dat un sfat: ”Radule, nu te băga în troacă, că te mănâncă porcii!”   Sunt multe de spus, multe de povestit, dar ceva nu-mi dă pace: oare de ce Jean Culianu a fost asasinat exact de ziua mea de naştere?

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți, când cinci militari te întreabă același lucru, înseamnă că este ceva. Am mai mulți prieteni militari, mă mândresc cu ei. Ieri, duminică, unul dintre ei, la care țin mult, o prietenie de corespondență, dar l-am ghicit, este un om cu principii și idealuri, m-a întrebat, fără nicio legătură cu subiectul abordat de mine, despre extratereștri. Săptămâna trecută, ceilalți patru militari. Paradoxală situație!

 

Situația aceasta mi-a amintit de un film SF, de fapt mai mult o comedie, așa a ieșit, dintr-un film de categoria B, cu nave cosmice de carton, fete dezbrăcate, lasere, monștrii extratereștrii și un erou blond care împușca tot, chiar și pe regizor. Jucat extrem de prost, ce mai, o comedie. Nu, nu era ”Barbarella” chiar nu țin minte toate ororile celei de a șaptea arte. Mi-a rămas în amintire pentru că pe o planetă, într-o galaxie îndepărtată (unde am mai auzit asta?) aterizează, bun, coboară pe sol, aterizat se poate spune numai pe Terra, o navă de extratereștrii, aceiași remarcă cu Terra, dar o să supraviețuim dacă o să folosim cuvântul. Regele local strânge armata, guvernul, curtea regală, poporul, pe toată lumea și îl pune pe astrolog să vadă ce vor extratereștrii. De ce eu, Sire? întreabă astrologul, care probabil că nu asculta epic music, ca să-l facă mai curajos. Pentru că tu te ocupi cu stelele și cu ce spun ele, ăștia au venit din stele, așa că du-te repede și vezi ce vor, a motivat regele și eu îi dau dreptate, pentru o comedie SF, merge!

 

Problema extratereștrilor apare, pregnant, în literatură, odată cu capodopera lui H.G.Wells ”Războiul lumilor” în care marțienii vor să ocupe pământul, dispunând de o tehnologie superioară, dar cedează în fața microorganismelor din aer, față de care erau vulnerabili. Mai sunt și alte încercări, înainte, dar nu au avut același impact la public, mai ales după transpunerea pentru radio de Halloween, a anului 1938, a lui Orson Wells. De exemplu, nu îmi amintesc ca Jules Verne să fi tratat problema extratereștrilor.

 

Între cele două războaie mondiale și până prin anii 70 a fost epoca de aur a SF cu subiecte space opera and aliens. Americanii și britanicii conduceau copios fenomenul, dar nici sovieticii nu se lăsau mai prejos. De exemplu acum citesc, mărturisesc, cu mare plăcere, trilogia ”Starwolf” a lui Edmond Hamilton, niște cărți vechi-vechi pe care le-am despachetat de abia acum. Pline de tot felul de extratereștrii. Sau, Ivan Efremov cu al său ”Cor Serpentis”, o carte de referință privind contactul cu extratereștrii și aspectul lor.

 

Pe lângă modelul umanoid din care fac parte și ocupanții OZN-urilor, little green men, mai sunt o largă gamă de posibile înfățișări ale extratereștrilor. Monștrii, fără nicio îndoială, gata să distrugă populația și așa prea numeroasă, a Pământului. Wishful thinking!

Uneori problema extratereștrilor se amestecă cu explicarea originii omului. Umanii au venit pe Pământ de pe altă planetă! Cei care susțin această teorie nu uită să mențineze de missing link,  adică nu există nicio legătură între primatele superioare de pe Pământ și om. Bun, dacă ar fi să luăm de bun ceea ce spun unii savanți, problema missing link, nu a existat niciodată, a fost inventată de oamenii de știință creștini ca să arate că omul este o creație a lui Dumnezeu, fără nicio legătură cu animalele. Dacă citim titlul unui articol din EvZ, ”o bețivă a murit după ce a băut antigel în loc de spirt”, parcă nu găsim nimic divin, nimic înălțător, sau transcedental. Trăind de câțiva ani în pustnicie, în România profundă, am realizat că te poți înțelege cu localnicii până pe la ora 11 ziua, după aceea ei dau pe gât prima cană de țuică, și nu se mai opresc. Un extraterestru ar constata că în starea lor permanentă de ebrietate sunt mai aproape de maimuță, decât de Dumnezeu!

 

Cred că prietenii mei, militarii, au găsit un catharsis în problema extratereștrilor. Șiu ei ce știu, ce armament hibrid avem, care este moralul trupei, tobele războiului se aud în depărtare, să ne ferească Domnul! Dar, militarii au un al șaselea, sau al șaptelea simț, simțul pericolului, am observat asta în tinerețe când am fost implicat într-un război uitat, la dracu cu cărți, Doamne iartă-mă, un război care nu era al meu.

 

Extratereștrii? Dar dacă suntem SINGURI în toate galaxiile și doar ne facem vise, ca orice ființă socială, că putem avea prieteni și dușmani? A existat întotdeauna această dorință, speranță de a nu fi singuri, disperat de singuri. În antichitate cerul era populat de zei, în evul mediu de legiuni de îngeri. Superiori spiritual. Acum ne închipuim extratereștrii. Superiori tehnologic. Prietenul meu, militarul, mă întreabă ce cred, dacă nu cumva suntem o specie ocolită, pusă la index, dacă nu cumva noi suntem extratereștrii. Aduce în sprijin marea rezistență a omului. Așa este, omul poate rezista la o plajă de aproape o sută de grade Celsius, experiențele infamului doctor Mengele au arătat aceste calități umane, are o mare rezistență la lovituri, mâinile și picioarele pot deveni arme mortale, întrebați-l pe Chuck Norris. Și avem bomba. Și nu ne-am sfiit să anunțăm toate galaxiile! Pe sonda Voyager care a părăsit sistemul solar pe lângă desene înduioșătoare mai este unul: fisiunea unui atom. Adică, băi extraterestrule stai frumușel pe coda matale și nu ne mai plictisi, avem bomba atomică. Dacă potențialii extratereștrii au monitorizat emisiunile de radio și televizor de pe Pământ, multe se pierd în spațiu, nu sunt reflectate de ionosferă, de când cu sateliții de rdiocomunicație geostaționari, au cam realizat ce fel de maimuțe isterice și războinice locuiesc pe Pământ. Hic leones!

 

Mai există o variantă veche, de când lumea. Omul este prima ființă rațională din Cosmos, de aici începe totul. Poate au mai fost încercări pe Pământ, civilizații pierdute, vârstele de aur, argint și aramă, obiectele anacronice sunt mărturie, tehnologie găsită în straturi geologice compacte, vechi de milioane de ani. Dar de aici, de pe Pământ, poate începe marea poveste a extratereștrilor. Suntem în pragul suprapopulării și a epuizării resurselor. În timpul vieții mele criza a devenit evidentă. Metalul înlocuit de plastic, hainele de in și bumbac înlocuite de fibre plastice, alimentele hrănitoare și gustoase înlocuite de organisme mutate genetic, care numai Dumnezeu știe de ce sunt în stare. În orice caz, nu au niciun gust. Suntem obligați să devenim extratereștrii, Pământul nu ne mai rabdă mult, vorbind în termeni de generații! Întâi Marte, apoi Trappist-1. Expansiunea, explorarea spațială care o să vină, nu este mai mare, sau mai mică, decât descoperirile geografice din secolele XIV-XV! O să avem și motorul mezonic, caravela secolului XXI, poate chiar gravitațional, o să se stabilească porțile cosmice de teleportare, Stargate, o să se navigheze prin găurile de vierme la distanțe de neimaginat, o să cucerim Cosmosul. Uitați-vă în urmă, câte descoperiri, câtă tehnologie avem numai din ultima sută de ani. Cred că peste o altă sută de ani un zbor până la Aldebaran o să fie ca și cursa București-New York!  Pentru că, nu toate maimuțele de pe Pământ beau antigel în loc de spirt!

 

Acum o să revăd un film interesant, de anul trecut, ”Arrival”, a primit nota 8 de la foarte pretențiosul IMDb, da, este cu extratereștrii, acum am primit varianta Blu-ray 1080p, așa că vă invit și pe domniile voastre la un film bun și un ceai Darjeeling, asta până mâine, când, cu extratereștrii, sau fără, o să fie, neapărat, o altă zi!

 

 

 

BERBEC   Treci printr-un segment de timp în care ai unele succese aleatorii relaționale. Poţi să te implici în discuţii realiste, la serviciu sau acasă, este momentul să planifici sezonul cald. Ai de suferit din cauza vremii capricioase, dar şi din cauza încăpăţânării tale, că te îmbraci aiurea fără să ţii cont dacă afară este cald sau frig. In această perioadă este bine să te abţii de la orice proiect nou, de la orice nouă asociere. Mare atenţie la serviciu, sau unde îţi petreci activitatea, sau ziua – se întâmplă ceva – în registrul benefic. Trebuie, doar, să fii atent ca să nu pierzi prilejul.   

 

TAUR   Ai potenţial şi ai şi noroc! Veşti bune despre rude sau prieteni! Profitând de conjuncture favorabilă, nu exagera – să nu-ți faci potențiali inamici – și mâine este, în definitiv o altă zi! Eşti vulnerabilă sau vulnerabil din cauza unei iubiri mai vechi sau a unor amintiri care te obsedează.  Totuşi, ai o perioadă destul de bună pentru promovarea intereselor personale. În general şi unii Tauri pot profita de oportunitate, ai câteva prilejuri  bune de afirmare şi de rotunjire a buzunarelor  – nu trebuie să le scapi pentru că se apropie sezonul cald şi ai nevoie de mai mulţi bani. 

 

GEMENI  Ești mai suplu în gândire, mai dispus să asculți și părerea altora. Poți să afli amănunte interesante, nu întrerupe pe cei care îți fac mărturisiri, confesiuni. Dar, alege grâul de neghină! Un ajutor neaşteptat. Cineva din anturaj, semn de foc sau de apă te ajuta cu un scop (sau chiar dezinteresat) sa rezolvi o problemă care îţi părea „misiune imposibilă”. Incearcă să reduci cheltuielile – se apropie sezonul cald și sărbătorile pascale şi nu trebuie să te găsescă nepregătit. Mici probleme de sănătate – dă-le importanța cuvenită. Trebuie să alegi cu grijă modul de rezolvare a micilor problemele cotidiene, atât în familie cât şi cu prietenii.

 

RAC  Fii atent la atitudine și la ce vorbești! Și cu cine vorbești. Comunicarea ta este astăzi afectată, nu te baza prea mult pe vorbe. Mai bine zâmbește. Cu gura bine închisă! Magnetismul personal este în creştere – poţi rezolva relativ uşor problemele sentimentale. Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni. Mai greu, puţin mai greu, este cu autorităţile şi cu terţii. Nimic nu mai este cum a fost şi nici nu este cum trebuie. Valorile se schimbă, dar pe tine nu te surprinde prea mult. De fapt, nici nu te interesează! Schimbarea nu prea face parte din caracterul tău!

 

LEU   Astăzi parcă ți se ridică o ceaţă de pe ochi şi vezi lucrurile clare, cum se poate rezolva cutare, sau cutare problemă! Conjunctura indică o capacitate sporită de analiză și sinteză. Mai multe aspecte minore benefice arată că lucrurile pot merge şi bine. Nu-ţi face griji prea mari, viitorul îţi este favorabil ! La un moment dat orele de lucru îţi par că devin mai grele, dar de fapt eşti în pierdere de energie. Mâncarea naturală (evită alimentele ce provin din plante mutate genetic), vitaminele cu minerale şi sucuri din fructe la care poţi adăuga ceiuri din plante româneşti te ajută să treci de această perioadă cu vitalitatea mai scăzută.

 

FECIOARĂ   Este benefic să-ţi urmăreşti linia dreaptă a propriilor interese, corect şi logic, fără să te expui posibilelor capcane ale unui drum-scurtătură. În profesie, dar şi în viaţa sentimentală! O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. Dacă nu eşti atent, s-ar putea să pierzi un lucru la care ţii mult. Sinceritatea te salvează in extremis în această zi de 13 martie. Sinceritatea în versiunea nativelor şi a nativilor din zodia Fecioarei… Atata timp cat Mercur este afectat, în cuadratuă cu Saturn, ar trebui să-ţi supraveghezi accesele de sinceritate înţepătoare. Totuşi zodia face şi unele configuraţii şi aspecte bune – deci ai o perioadă relativ favorabilă şi cu ceva bani. Prânzul te gaseşte, poate, construind ceva, in orice caz muncind din greu la un proiect. Sănătatea este mediocru aspectată, atenţie la frigul încă prezent şi la inccidente!

 

BALANŢĂ  Realismul şi echilibrul proprii zodiei te feresc să te rătăceşti pe căi periculoase sau fără ieșire. Nu este nicio grabă, mai ai ceva timp să găseşti soluţia corectă şi profitabilă! Reinventează “ceaiul de la ora 5”, bun, britanicii îl dau la ora 4,  sau dă o raită pe la toţii prietenii. Mai poţi dedica ziua studiului şi perfecţionării tale profesionale şi fizice. Te poţi duce, de asemenea, la o sală sau şi mai bine îţi poţi cumpăra propria bicicletă. Să nu râzi!  Mai multe planete şi indicatori astrologici îţi sunt favorabili. Astrele emit „vibraţii favorabile”: sănătatea îţi este bună, viaţa personală – aproape armonioasă, iar situaţia financiară nu îţi mai pare teribilă.  Pe total: rezultate relativ bune în domeniul financiar şi al relaţiilor sociale. 

 

SCORPION  Vremea pare bună, dar tu eşti prea preocupat, nu trebuie să te enervezi inutil! E o situaţie obiectivă, nu te stresa, păstrează-ţi calmul şi aşa poţi găsi soluţia optimă problemelor tale! Este o perioadă bună pentru legăturile amoroase (întărirea celor vechi sau stabilirea unor noi relaţii). Este, de asemenea, o bună perioadă pentru afacerile de şi în familie. Se prefigurează o schimbare a situaţiei, atât financiare cât şi sentimentale. Singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la inccidente şi accidente! Atenţie la regimul alimentar şi la băuturile reci. Cumpăra acum, mâine îţi totul se scumpește!

 

SĂGETĂTOR  Încearcă să-ţi precizezi strategia. Ce vrei, de fapt? Bani? Banii sunt un mijloc, nu un scop! Iar majoritatea lucrurilor nu se cumpără cu bani, trăirile, emoţiile, evoluţia, înălțarea! Dorinţa de schimbare şi marea tentaţie te fac să cheltuieşti prea mult. Incercă să începi de pe acum să-ţi organizezi viaţa – este o perioadă favorabilă pentru interesele tale. Este o perioadă propice pentru implicare sentimentală şi socială. Poţi schimba şi/sau găsi un nou loc de muncă sau o afacere nouă. Trebuie să-ţi îndreptaţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit. Perioada este de asemenea favorabilă nativilor cu activităţi legate de ştiinţă, tehnică, tehnologie sau de educaţie.

 

CAPRICORN  Astăzi îţi poţi satisface nevoia de siguranţă personală, poţi să obţii un sprijin, financiar, logistic, pe o perioadă medie. Eşti un suprvieţuitor perfecționist, ca majoritatea Capricornilor! Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt preponderent favorabile. Nu te lăsa impresionat(ă) de ceea ce se discută, de bîrfe, intrigi sau modă. Nu-ţi lăsaţi interesele personale pentru mai târziu, în favoarea altora. Nu exagera cu mesele, este până la urmă Postul Paştilor, supraveghează-ţi, deci, regimul alimentar.  Banii şi veniturile, în general, sunt bine aspectate, încasările pe care le aştepţi astăzi vor veni, totuşi, este adevărat că nu la valoarea pe care o sperai. Sănătatea este bine aspectată, atenţie la frig şi umezeală.

 

VĂRSĂTOR  Ziua bună se cunoaște de dimineață iar tu te simți în formă, poate pentru că ai renunțat la planurile faraonice. Creezi armonie in jurul tau și de aceea ești acceptat de cei din jurul tău. Atenţie la cumpărături.  Limitează cheltuielile la strictul necesar.  Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni, sau la anturajul apropiat ! Trebuie să acorzi mai multă atenţie şi timp vieţii de familie sau relaţiilor cu prietenii. Nu uita că vorba dulce mult aduce şi că o rugăminte bine formulată este mai uşor ascultată. Mici probleme cu sănătatea, dar se vor rezolva repede. Nu lua decizii pe termen lung, mai ales în ceea ce priveşte banii, investiţiile, titlurile de valori, proprietăţile.  O perioadă de timp în care trebuie să dai dovadă de conservatorism.

 

PEŞTI  Ai ceva de sărbătorit, poate ziua de naştere, aşa că horoscopul s-a hotărît să pună capăt unei dimineţi de efort şi-ti îndrumă paşii, spre seară, spre un loc unde te poți distra foarte bine! Partea mistică a zodiei te ajută să-ţi înţelegeţi mai bine limitările şi să-ţi găseşti drumul de urmat în continuare. Nu trebuie să dai dovadă de naivitatea caracteristică a zodiei, mai ales când este vorba de produse cosmetice sau medicamente. Este bine să eviţi toate situaţiile neclare. În general toţi nativii trebuie să dea atenţie buzunarelor în special şi proprietăţilor, în general. Nu este o perioadă indicată pentru asumarea de obligaţii pe termen lung sau formarea de noi asociaţii.  Dragostea este indiferentă cu tine, dar asta nu înseamnă că nu te bucuri de popularitate – este vorba de charisma proprie a nativilor din zodie.