Tradiţional, astăzi, pe 15 decembrie, este pomenirea lui Sf. Elefterie. Sf. Elefterie este făcător de minuni. Dă noroc la fetele mari. Se ţine şi se pomeneşte mai ales de femei şi de moaşe. Ele ţin mult la sfânt pentru că uşurează naşterea. (Speranţia).

Sf. Elefterie se ţine ca să nu sărăceşti. Se ţine pentru boale, lovituri, tăieturi. Dar mai ales se ţine pentru cutemure. (Speranţia).

Legenda spune că în această zi, cu o săptămână înaintea solstiţiului de iarnă, dacii se strângeau la Rumi Dava, cetatea secretă, de negăsit, un fel de Vatican al geto-dacilor şi al tracilor.

Localizarea cetăţii misterioase este incertă. Legenda spune că “acolo drumul se oprea în munte”. Iar după zilele care trebuiau diferiţilor reprezentanţi ai triburilor de la Tisa, din stepă, de la Sarmisegetuza, de la mare şi de la “cealaltă mare” trecând Dunărea, pare foarte probabilă localizarea undeva în zona Carpaţilor de Curbură, aproape de Vrancea, zonă extrem de puternică în energia telurică, vatra cutremurelor.

Pentru că dacă galii credeau că o să le cadă cerul în cap, dacii se temeau de un mare cutremur, că “o să-i înghită pământul”.  Unii autori sunt de părere că acum se adora Gebelesis (considerat de unii o ipostază a lui Zamolxe), corespondentul lui Hades din mitologia greacă şi stăpânul subteranului şi al cutremurelor. Dar Gebelesis este mult mai complex.

În orice caz, dacii se simţeau vinovaţi. Scoseseră din pământ mult aur, argint, aramă şi fier. Zeii şi în special Gebelesis, probabil că erau furioşi pentru că se furaseră din bogaţiile lor. Aşa că oamenii-lupi, adică dacii, ofereau înapoi la templul zeului de la Rumi, aflat într-o peşteră adâncă şi tainică, aur şi argint sub formă de sfere, arme din fier şi bronz, ca să liniştescă furia zeului, care s-ar fi manifestat prin cutremure nimicitoare. Religia, pe atunci, era foarte mercantilă! Ca şi acum.. Îţi dau, îmi dai!

Oraşul secret Rumi era corespondentul local al lui Delphi. Oracolul. Tot aici se aruncau sorţii, osişoare de lup cizelate şi lustruite, ca să se vadă viitorul, anul care abia a început, pentru că Anul Nou Dacic era la 1 decembrie, adică corespunzător acestei zile.

Din nefericire calendarul dacic nu s-a păstrat, dar sunt nişte încercări interesante de a-l releva – de a-l reconstitui. Se pare că planeta Venus, Luceafărul, avea un mare rol.

Trecând timpul, creştinismul a calchiat peste sărbătoarea "păgână" adică ţărănească, un Sfânt, pe Sf. Elefterie, dar care şi el este ţinut pentru că “este rău de cutremure”…

Mă întrebaţi, dragi padawani şi hobbiţi, de ce mă silesc atâta asupra istoriei noastre vechi şi a foclocrului. Din considerente economice! Lipsa de patriotism, ignorarea vechilor şi puternicelor valori ne fac să pierdem bani. Există o legătură mult mai strânsă şi mai directă decât v-aţi închipui între folclor şi economie, între legende şi finanţe-banci…

Întrebarea aceasta mi-a pus-o şi un tânăr lup din PSD despre care astăzi se vorbeşte mult. Am primit o corespondenţă de nu mai puţin de unsprezece pagini, din partea lui. Mă laudă mult, spune că dacă mă avea profesor, probabil că viaţa lui ar fi fost cu totul altfel. Regretă că filosofia mea şi alegerea mea de o viaţă au fost cele ale dreptei naţionaliste, dar că în privinţa patriotismului şi a naţionalismului nu ar trebui să fie diferenţe de partid. De acord! Se plânge, pe multe pagini de "colegii" de partid. Pe care îi consideră total nepotriviţi pentru funcţiile pe care le ocupă în prezent.

Dragul meu, într-o ţară civilizată nu se promovează tinerii pentru că sunt tineri, femeile că sunt femei şi maghiarii că sunt maghiari! Se promovează oameni competenţi, excelenţi profesional şi de bune moravuri, patrioţi care pot să facă faţă sarcinilor respective, fără deosebire de vârstă, sex, etnie, convingeri religioase.  

Pe de altă parte, dragul meu politician tânăr, un tânăr a pierdut alegerile! Pe nume Victor Viorel Ponta. El personal, nu partidul! Pe el, pe V.V. Ponta nu l-a votat suficientă lume. Iar cei care l-au votat au făcut-o, o bună parte dintre ei, pentru bătrânul Iliescu. PSD este, în teritoriu, un partid excelent organizat, moştenind structurile şi disciplina de partid a PCR. Sigur, la vârf este putred şi corupt, dar milioanele de pensionari mai cred în "tovarăşul Iliescu, cel sărac şi cinstit"! Care, este sărac şi cinstit financiar. Nu a "palmat" un leu, ceea ce nu se poate spune despre niciunul dintre cei care l-au urmat. Despre politică, nu mă bag, pentru că ştiu prea multe. Doar am fost acolo în decembrie 1989!

Dar să lăsăm politica, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, cu toate că astrologia a fost proiectată ca o metodă religioasă, politică şi ştiinţifică de sfătuire a regelui şi de convingere a maselor. Aproape şase mii de ani a făcut foarte bine acest lucru, ca acum, astrologia să devină bătaia de joc a unora care nu ar fi fost admişi nici să spele pe jos în observatorul astrologului.

Am revenit câteva zile în Bucureşti, capitala României. Urât şi murdar oraş! Seara, pe întuneric este mai acceptabil. Dar ce decoraţiuni de Crăciun neinspirate, triste, atârnă pe străzile bolnavului oraş! De toate felurile, într-un bazar al prostului gust. Nici nu se compară cu sferele de acum un an, care chiar m-au încântat. Încotro mergem? 68% din populaţie zice că mergem într-o direcţie greşită, dar majoritatea greşeşte întotdeauna. Probabil că mergem într-o direcţie foarte greşită!

Când am ajuns pe la Băneasa, a trebuit să opresc şi să mă dau jos din maşină. Bucureştii put a boală, a mizerie umană, ca un om grav bolnav. Am tuşit cam o jumătate de oră, până m-am obişnuit cu aerul viciat, după jumătate de an de aer curat de munte.

Sigur, căţeluşele mele s-au bucurat tare mult că am ajuns "acasă" au început să chiţăie de cum am intrat în cartier.

Şi o surpriză plăcută. Televizorul familiei funcţioneză tot timpul doar pe un singur canal tv: "Fireplace"! Acest canal oferă tot ceea ce nu oferă celelalte canale împreună: căldură, certitudine, frumuseţe, plăcere, sunete naturale!

Aşa că, împreună cu familia şi cele două căţeluşe stăm în faţa televizorului, pentru că avem la ce să ne uităm! "Fireplace" mă face, cu căldura lui, să nu uit că mâine, este, în definitiv, o altă zi!

 

BERBEC  Nu trebuie să fii zgârcit când nu trebuie. Totuşi, vorba veche spune ca lunea să nu scoţi bani din buzunar. Nu-ţi face prea multe griji, stelele arată că viitorul îţi este favorabil!

Astăzi evită noul şi mulţumeşte-te cu soluţiile verificate. O zi cam dubioasă, cu plusuri şi minusuri, supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante. Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.  Problemele personale nu sunt bine aspectate. Nu aborda subiecte controversate, mai ales cu cei dragi.

 

TAUR   Programul tău de luni este aglomerat, obositor, dar eşti optimist şi motivat în ceea ce faci. De aceea, primeşti un premiu pentru atitudinea ta pozitivă, o veste bună! Nu pleca la drum lung!

Ca aspect emoţional, simţi nevoia unei perspective din care să analizezi realizările şi insuccesele din ultimul timp, cât, mai ales, raporturile cu partenerii tăi, de afaceri sau sentimentali, raporturi care nu te încântă prea mult. Oare sunt, toate, problemele tale? Nu cumva te-ai încărcat, la serviciu şi acasă, cu sarcini, cu datorii care nu sunt ale tale?

 

GEMENI    Totul trece, nu spera şi nu ai teamă! Astăzi poţi ataca cu succes problemele materiale, de sărbători. Este un prilej bun pentru cumpărături de Crăciun. Cumpără acum, mâine e mai scump!

Domeniul emoţional este astăzi bine aspectat. Începi cu dreptul, de luni, poate cea mai bună zi a săptămînii în acest domeniu, paradoxal, al sentimentelor.  Cheltuielile făcute astăzi le vei numi mai tîrziu investiţii inspirate. Te bucuri de o abilitate specială fiind şi cu intuiţia şi carisma personală bine aspectate.

 

RAC   În acestă zi ambianţa este plăcută, calmă şi relativ liniştită. Crezi că poţi să te gândeşti şi la interesele tale strategice. Este chiar aşa, eşti favorizat şi încercarea moarte n-are!

Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Mai ai răbdare şi nu forţa finalizarea unei situaţii, ci justifică întârzierea cu un zâmbet şi o ridicare din umeri : „C’est la vie, c’est la guerre”, sau cum adaptează românul: „asta-i via, asta-i gara!” Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.

 

LEU   Azi fă un armistiţiu cu timpul şi ocupă-te de lucruri frumoase pentru Crăciun, de cumpărături şi cadouri! Ai nevoie de un răgaz, în gânduri şi simţire, lucrurile s-au bulucit peste tine!

Configuraţia astrologică îţi conferă un dar, dacă se poate spune aşa, a comunicării aproape telepatice şi o disponibilitate, o subtilă incitare a altora către destăinuiri şi confesiuni. Gama informaţiilor vehiculate este foarte mare: de la simpla bârfă de alcov, până la importante şi confidenţiale date economice şi politice. Depinde de tine, (liberul arbitru funcţionează întotdeauna) ca să sortezi datele şi să le foloseşti la momentul oportun.

 

FECIOARĂ   Se apropie rapid sfârşiul anului şi tu nu ai făcut tot ceea ce ţi-ai propus, adesea ai fost ca o corabie fără cârmă pe furtună. Dar, ai supravieţuit! Dacă nu ai datorii, eşti şi iscusit!

Dimineaţa poţi întâlni o oarecare opoziţie într-o problemă. Nu reacţiona imediat, pentru că situaţia se poate rezolva de la sine. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu, dar nu te deplasa, după căderea întunericului. Te găseşti într-o colectivitate favorabilă care îţi  aprobă ideile. Acest lucru mai pe seară, timp în care vrei să mergi şi la un spectacol. 

 

BALANŢĂ  Trebuie să iei nişte decizii importante, în planul sentimental. Solo, trebuie să-ţi alegi cu grijă perechea din acestă perioadă, în duo lucrurile sunt ceva mai liniştite şi echilibrate!

Astăzi este o zi de activitate şi succes.  Ai, în sfîrşit, feed back-ul acţiunilor tale din ultimul timp, răspunsurile pe care le aşteptai din domeniul relaţiilor de afaceri si sociale şi al interacţiunilor dintre diferiţi oameni cu care ai comunicat în ultimul timp. Mănâncă raţional, la ore decente, respectă-ţi stomacul şi el te va servi cât va putea.

 

SCORPION   Străbaţi, ca un supersonic, o atmosferă mai tensionată, la serviciu, la muncă. Adică cu mult zgomot, cu bangul sonic! Mult zgomot, pentru nimic, dar gălăgia face să nu se vadă nimicul!

Astăzi nu te grăbi, nu te enerva, nu lua decizii importante. Zâmbeşte, nu vorbi mult, ascultă şi lucrurile se vor aranja de la sine. Dacă conduci, adică dacă conduci un automobil, nu sunt probleme. Evită, însă, căderea serii, întunericul cu ale sale creaturi malefice…

 

SĂGETĂTOR   Eşti pe cale să-ţi atingi scopul! Rămâi concentrat, nu te lăsa, nu te îneca ca ţiganul la mal! După ce reuşeşti, poţi să sărbătoreşti până se veştejesc laurii pe care vrei să dormi acum!

Nu trebuie să întreprinzi nimic important.  Zi bună pentru discuţii, planuri, planificări, analize, şedinţe, bilanţuri – tot ceea ce ţine de un management performant, fie că este vorba de o multinaţională sau de propria bucătărie, birou sau living. Un fenomen meteo sau o întârziere a unei persoane sau obiect îţi strică buna dispoziţie, dar nu pentru mult timp! Astăzi ai o zi bună, dar atenţie la deplasări sau călătorii.

 

CAPRICORN   Azi trebuie să fii foarte iscusit, să te ocupi secvenţial, când de util, de muncă, când de plăceri, de distracţie, fără să le amesteci! Te pregăteşti de vacanţa de Crăciun, este evident!

Concentreaza-te, lasa confuzia pe alta data. Confuzie care iti sta bine uneori. Nu trebuie să schimbi nimic din proiectele pe termen lung.  Aspectele favorabile din casa a a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără cheltuieli nejustificate.  Perioada îţi este prielnică, în general; cu moderaţie, mai ales la cheltuieli, astazi veţi evita neplăcerile. O şedinta sau o adunare iti poate da unele indicii pretioase.

 

VĂRSĂTOR    Ai unele nelinişti, griji, dar astăzi ajutorul soseşte punctual şi eficient. Cei dragi nu au lipsit la întâlnire! Te simţi mai uşor, mai liber şi este vorba doar de nişte păcătoşi de bani!

După amiază ai, totuşi, de rezolvat nişte probleme. Pe plan emoţional, în amor tăcerea este mai importantă uneori decât un discurs elocvent. O zi obositoare pe total, dar până la urmă foarte plăcută. Nu ai ce să-ţi reproşezi! Seară deosebită în compania celor dragi, dar de fapt cu mai multe versiuni, care de care mai interesantă.

 

PEŞTI   Nu te dai bătut, este una dintre calităţile zodiacale. Este foarte bine, dar dacă vezi că nu reuşeşti, schimbă metoda! Tenacitatea fără imaginaţie şi finalitate este prostie curată!

Trebuie să ţii seama de sfatul dezinteresat al stelelor care favorizează propria ta zodie şi ocupă-te mai mult de propriile interese. Cruţă-te de eforturi mari. După excesul de comunicare speculativă, din zilele trecute, te retragi treptat astăzi în cochilia confortabilă a lipsei verbului. Dacă ai… cochilie, pentru că peştii nu prea au! Poate pentru că eşti martor la unele evenimente mai puţin plăcute pe care nu poţi să le controlezi.