Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR 17 noiembrie 2021. Prim-ministrul face economie la ouăle altora
HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR 17 noiembrie 2021. Prim-ministrul face economie la ouăle altora

HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR 17 noiembrie 2021. Prim-ministrul face economie la ouăle altora

Astăzi iarăşi ai obsesia "adevărului" şi a ajutorării celor din jur, chiar împotriva voinţei lor! Nu te băga în treburile altora: „câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia!”

 

18 noiembrie

 

Pe 18 noiembrie s-au născut Carl Maria von Weber, Colin Campbell Mitchell, Alan Shepard, Kim Wilde, Mihai Pop, Corneliu Baba, Cornel Todea.

 

Nimic în “Kalendar” dacii se pregăteau de Anul Nou, iar în calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Platon, Roman şi Zaheu.

 

O să vă spun, din nou, o poveste. De fiecare dată, în fiecare an, de 18 noiembrie o să vă spun această poveste. Este istoria ultimului mare războinic scoţian. Am auzit-o, în Scoţia, de la fiul celui în cauză şi de la un duşman care-l admiră, în Aden, Yemen, de la yemenitul Jamal.

 

Este vorba despre locotenent-colonelul Colin Campbell Mitchell, născut în noaptea de 17 spre 18 noiembrie, un Scorpion adevărat!

Un scoţian din clanul Campbell! Îmi place Scoţia, îmi plac scoţienii. Acolo m-am simţit ca acasă. Sau poate chiar mai bine… scoţienii nu se joacă cu cuvinte ca onoare, curaj, patriotism. Şi au în ei puterea muntelui, cum am mai văzut în Tibet. O îndârjire şi o mândrie bune de exemplu! Mai beau ei, cum să nu, că este frig şi ceaţă… dar zgârciţi nu sunt, sunt doar foarte săraci!

Ei bine, în luna iulie 1967 lt-col Mitchell era la comanda primului batalion din celebrul regiment „The Argyll and Sutherland Highlanders”. Veteran al celui de al Doilea Război Mondial, fusese rănit la Monte Casino, luptase în Coreea, Borneo, Palestina… peste tot unde a fost un război. Și au fost și sunt mereu războaie!

La începutul lunii iunie 1967 facţiuni arabe naţionaliste au început să se lupte între ele şi au atacat şi soldaţii britanici, pe atunci Yemenul era Protectorat. Mai mulţi soldaţi britanici au fost ucişi. Aşa că britanicii s-au retras din Aden, deoarece Marea Britanie hotărâse să acorde independenţa ţării arabe.

Totuşi situaţia scăpase de sub control. Pe 4 iulie 1967 lt-col Mitchell are o întrevedere cu superiorul său, Major-Generalul Philip Tower. Mitchell îi spune generalului, în limbajul colorat de muntean: „Domnule, nu sunt obişnuit cu (bip) ăsta de retragere. Ne ducem la (bip) în timp ce (bip) de arabi ucid femei şi copii! Ce (bip) de armată conduceţi, cu tot respectul, domnule!”

Generalul Tower a zâmbit pe sub mustaţă (nu ştiu dacă avea, dar aşa se spune) şi l-a autorizat pe Mitchell să facă o „cercetare prin luptă” şi să vadă care este situaţia în Aden.

Asta însemna în tactica militară să trimeată câteva echipe de cercetaşi, de rangers. Punct.

Dar nu-l cunoaşteţi pe locotenent colonelul Campbell Mitchell! A fost ultimul mare războinic scoţian.

Campbell, pe 5 iulie 1967, îşi pune tot batalionul în marş, cu fanfara formată din 15 cimpoieri în frunte şi intră în Aden. Mai mult, intră în Crater, centrul oraşului. Cum ar fi Centrul Vechi în Bucureşti! Cu fanfara în frunte cântând asurzitor „Scotland the Brave”.

De pe terasele caselor, de la ferestre, mii de arabi îi ţinteau cu mitraliere şi puşti. Nimeni nu a tras!

Jamal, după cum mi-a povestit el însuşi, avea 16 ani atunci. La o cafea adevărată făcută după modelul yemenit, în ţara cafelei, yemenitul mi-a istorisit că era şi el la o fereastră şi l-a ţintit pe Mitchell cam o jumătate de minut. Ofiţerul englez avea pieptul plin de decoraţii, Jamal avea o carabina Garand, o armă americană minunată. Dar l-a oprit curajul scoţianului şi muzica… nimeni nu a tras. “Parcă eram vrăjiţi, parcă toţi eram copii şi făcusem o poznă, iar acum părinţii se întorceau acasă. Britanicii au făcut multe (bip) dar au făcut şi lucruri bune. În primul rând ne-au învăţat… engleza”, a râs Jamal.

Istoria a considerat intrarea lui Mitchell în Aden ca ultima bătălie colonială britanică. O bătălie fără nicio victimă!

Mitchell este propulsat pe platourile televiziunilor, iar ziarele scriu numai de el. Un om nu prea înalt, bine, un ofiţer, dar cuvintele lui cuceresc inimile. După zeci de ani de prostii, de nimicuri, el vorbeşte din nou despre onoare, datorie, curaj şi obligaţiile faţă de ţară. Dar gloria aceasta mediatică nu este văzut cu ochi buni de superiorii săi. Mitchell pleacă, onorabil, din armată!

Imediat i se deschide o carieră politică, devine membru al Parlamentului. Dar, este mâncat de viu de către „oamenii politici”. Normal! Cine are nevoie de cinste, onoare, responsabilitate, patriotism, în politică!

Un timp Mitchell este consultant militar şi îl sfătuieşte şi pe ciudatul dar fabulosul Idi Amin Dada. Din marele respect pentru Mitchell dictatorul african se autointitulează „Regele Scoţiei”!

Prin 1988 lui Mitchell îi vine o idee. Fondează HALO Trust, o organizaţie nonprofit care se ocupă cu neutralizare minelor antipersonal şi a obuzelor, bombelor, a muniţiei neexplodate. Probabil că nu ştiţi, dar minele antipersonal au ucis şi mutilat zeci de milioane de oameni, civili, în timp de “pace” pe tot globul. Astăzi HALO Trust are peste opt mii de specialişti în deminări care activează mai ales în Afghanistan, Irak și Siria. Dar și în fosta Iugoslavie, unde au fost ”plantate” peste un milion de mine.

Mitchell în cuvântul său de recepţie la intrarea în Parlament a spus: „Militarii sunt ultimii care doresc un război. În război soldaţii sunt ucişi, sau mutilaţi. Dar dacă nenorocirea războiului se întâmplă, militarii trebuie să mergă până la capăt, să câştige, sau să moară încercând!”

Ultimul mare războinic scoţian, cum a titrat “The Times” a încetat din această viaţă în anul 1996 dar moştenirea lui, Halo Trust există şi astăzi şi salvează vieţi, foarte multe vieţi.

 

În această miercuri, 17 noiembrie, ieri, adică, cehii au sărbătorit 32 de ani de la Revoluția de Catifea care a dus la căderea regimului comunist după aproape jumătate de secol la putere. La 17 noiembrie 1989, miliția cehoslovacă a reprimat violent o manifestație studențească organizată în memoria reprimării studenților de la Praga de către naziști în 1939, în urma închiderii universităților. Șase săptămâni mai târziu, dramaturgul, disidentul și liderul Cartei 77, Václav Havel a devenit președinte al Republicii, punând capăt celor peste 40 de ani de putere pentru Partidul Comunist.

17 noiembrie este sărbătoare legală în Republica Cehă și Slovacia. „Ziua luptei pentru libertate și democrație”, marchează și Ziua Internațională a Studenților, în memoria represiunii împotriva studenților Universității Charles din Praga de către naziști în anul 1939.

În mod tradițional, politicienii comemorează ziua de 17 noiembrie. Prim-ministrul în exercițiu Andrej Babiš (ANO) a apărut dimineață devreme, cu flori, înainte de zori, pe Bulevardul Național (Národní třída) din Praga, locul protestelor din 1989 și unde există un memorial. Însoțit de ministrul Transporturilor și de ministrul Finanțelor, Andrej Babiš a justificat ora matinală spunând că a primit un avertisment că oamenii vor să arunce cu ouă în el. Și, a urmat el cu ironie, cred că trebuie să facem economie la oua, sunt vremuri grele, iar ouăle sunt un aliment excelent.

Fostul președinte Václav Klaus, foarte critic cu măsurile de sănătate anti-Covid, a vorbit și el public miercuri dimineață, făcând o paralelă între perioada actuală, marcată de distopia sanitară și perioada de dinainte de 1989.

Abia aștept să văd cum o să se descurce politicienii noștri de Ziua Națională, mai este puțin. Vedeți, domniile voastre, am avut politicieni inteligenți care mânuiau cu dexteritate verbul și parabola. Ironia și pamfletul. Ionescu-Quintus, Vadim, Adrian Păunescu – doar câteva nume, fără o ordine oarecare, fără să mai amintesc de cei dintre cele două războaie. Acum, doar epigoni, umbre fără niciun haz.

Aşa că să aşteptăm ziua de mâine, pe Coasta de Vest este încă dimineaţă, iar în Australia este mâine, mereu mâine, pentru că, este, în definitiv, o altă zi.

 

 

 

 

HOROSCOP   18 noiembrie 2021

 

BERBEC   Ai tendinţa, nerecomandabilă, se te bagi în toate treburile. Crezi că cei din jurul tău nu se pot descurca. Poate ai dreptate, dar dacă nu îi laşi să încerce, cum pot căpăta experienţă? Sinceritatea te salvează astăzi în cursul dimineţii. Nu încerca să oferi motive şi explicaţii „politic corecte” ci relateză exact şi adevărat cum stau lucrurile. Sfârşitul zilei, adică seara, te gaseşte construind ceva, în orice caz muncind din greu la un proiect, ceva legat de săptămâna care este la mijloc.

TAUR   Cota ta de popularitate este în creştere. La serviciu şi acasă eşti ascultat şi ţi se cere opinia. Fii mai activ, insistă în direcţiile care pot duce către o creştere a calităţii vieţii tale. Clima mai ciudată iti trezeste durerile acelea de cap. Probabil că este vorba doar de variaţia presiunii atmosferice, care îmi pare mereu prea mare, dar nu lăsa ca ceva, cumva să-ţi afecteze sănătatea.

GEMENI  Dimineaţa trebuie să rezolvi unele probleme urgente, lăsate, sau uitate. Nu te bloca prin multe colaborări, nu coopera în sistemul: tu cu munca şi alţii cu banii! Nu promite nimic, nimănui. Timpul relaxarii şi al distracţiei este mai ales în a doua parte a zilei. Astăzi ai o mare putere de convingere. De asemenea, trebuie să dai jos kilogramele care nu stau deloc bine pe tine. Nu cu cine ştie ce cură ciudată şi cu medicamente periculoase, ci cu gimnastică, alergări în aer liber şi multă… foame.

RAC   Aspectele benefice sunt în cumpănă cu geometrii cereşti mai puţin favorabile, aşa poţi să ai o zi obişnuită, fără regrete. O zi aproape favorabilă, pentru că lucrurile par a fi sub control! Poate esti cu lucrările la zi, sau te descurgi bine, în general, unde activezi. Astăzi, ai mai multe oportunităţi şi posibilităţi, în mai multe domenii, pe care cu înţelepciune şi chibzuinţă nu o să le risipeşti, cum faci de obicei. Luna, patroana ta astrologica, este favorabilă şi te sprijină să obţii mai multă stabilitate în familie sau printre prieteni.

LEU  Astăzi munceşte, adună, strânge, fă economie, socializează, colaborează cu ceilalţi! La serviciu ai nevoie de o mai bună organizare, timpul pare că nu-ţi ajunge. Bun, şi jungla cine o conduce? Bună întrebare! Evită orice decizie luată  în stare emotivă.  Este momentul să faci puţină ordine şi disciplină printre hârtiile tale administrative, legale, contractuale şi să vezi dacă nu ai uitat ceva important. Încrederea pe care o ai în forţele proprii este în creştere aşa că poţi tranşa o problemă în cuplu, în familie.

FECIOARĂ  Astăzi iarăşi ai obsesia „adevărului” şi a ajutorării celor din jur, chiar împotriva voinţei lor! Nu te băga în treburile altora: „câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia!” Magnetismul personal al nativilor şi nativelor din Fecioară este în creştere – poţi rezolva uşor (mai ușor) problemele sentimentale. Pentru că eşti într-un punct mort şi cu anturajul şi cu relaţiile sentimentale… Nu este o idee rea să incerci să lamureşti lucrurile, măcar parţial. Vorbe spuse aiurea, la suparare, chiar fără rautate, pot face chiar mai rau unei relatii de dragoste decat o soacra rau intenţionată!

BALANŢĂ   O zi relativ obositoare, pentru că amesteci lucrurile, combini păgubos utilul cu plăcutul. Fii eficient în ceea ce faci, nu pierde timpul! O veste, vezi tu mai târziu dacă este bună, sau nu! Vigilenta si prudenta trebuie sa fie cuvintele si comportamentul cotidian, asta pentru ca sa eviti pierderile prezise de stele. Nu mai spera sa primesti ceea ce meriti. Nimeni dintre sefii tai nu este cu adevarat atent la ceea ce faci. Parca ai fi invizibil!  Totuşi, nu-ţi schimba intenţiile şi proiectele profesionale, tenacitatea aduce succes!

SCORPION   Este necesar să faci un program iscusit al timpului tău, să modulezi şi să stabileşti o ierarhie a priorităţilor. Se spune că toate problemele sunt importante şi urgente, chiar aşa să fie? Posibile tensiuni neasteptate ca urmare a unor vesti nu tocmai bune. Nu te descuraja. Tine numai azi. Maine o sa uiti! Stelele fixe si vremea capricioasa, dar puternica in schimbari, îţi conferă energia de care ai atâta nevoie. Pe de altă parte este bine să foloseşti cât mai multe ocazii şi să te relaxezi!

SĂGETĂTOR   Timpul zboară şi gândurile nu te lăsă să te relaxezi. Fă puţin sport, du-te în parc, la sală, sau la masaj, ca să “arzi” principiile negative. Lasă gândurile şi grijile şi odihneşte-te! Eşti tensionat şi nervos, ca mai toată lumea şi îţi sare ţandăra imediat. Trebuie să-ţi acorzi un răgaz. Chiar merită să te enervezi? Sigur că nu! Sfatul meu este să cauţi societatea prietenilor buni şi veseli aşa te vei simţi bine şi aşa poţi gestiona energia ta în sensul bun.

CAPRICORN   Este o zi în care trecutul este important şi poţi să te simţi bine depănând amintiri şi schimbând informaţii şi impresii. A venit timpul să suni pe vechiul tău prieten din copilărie! Totuşi, nu e o zi tocmai uşoara pentru tine. Ca de obicei. Astazi poate scapi mai usor, te ajuta mai mult cei din jur si le esti chiar recunoscator. Perioada îţi este favorabilă. Primeşti un cadou neaşteptat sau este vorba de o discuție neanunţată cu o personă dragă.

VĂRSĂTOR  Astăzi ai o încredere în forţele proprii şi o stăpânire de invidiat! Şi o formă bună. Trebuie să fii mai diplomat în relaţiile tale. În duo trebuie să asculţi şi să respecţi dorinţele perechii! Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul zilei. Nu încerca să te baţi cu toată lumea în acelaşi timp. Foloseşte cu isteţime resursele pe care le ai. Configuratia complexa a Cosmosului face sa ai impresii ca dintr-un caleidoscop. Când un entuziasm contagios, când în borcanul cu melancolie!

PEŞTI  Cei din jurul tău nu sunt mulţumiţi. Au ceva să-ţi reproşeze, dar ori amână, ori au ezitări. Încearcă să afli de ce i-ai nemulţumit şi îndreaptă lucrurile. Poate este doar un lucru minor! Cam tot ce iti propui iti iese – asta pentru ca dai dovada de mult realism si bun simt. Stelele avantajeaza in mod special activităţile legate de cărţi, reviste, ziare, publicaţii, jocuri şi sporturi. Nu că ar fi bănoase, dar sunt nostime.  Este timpul unor decizii, mai mult sau mai putin importante şi dacă ai tărie de caracter o să dobândeşti mai multe avantaje.