Horoscopul lui Dom’ Profesor – 1 martie 2024. Despre Mărțișor

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 1 martie 2024. Despre Mărțișor

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Eşti plin de importanţă şi trebuie, cu orice preț, să ai succes. Vezi, cu luciditate, capacanele şi primejdiile drumului tău. Dar, astăzi, nu poţi să dai înapoi, trebuie să continui, este doar Mărțișorul!

1 martie

Horoscopul lui Dom' Profesor. Pe 1 martie s-au născut Sandro Boticelli, Frederic Chopin, Oskar Kokoschka, Robert Lowell, David Niven, Harry Belafonte, Glen Miller, Itzhak Rabin, Ion Creangă, Elisabeta Bostan, Elena Cernei, Gh. Asachi, Solomon Marcus.

Evenimentul Zilei” - în noaptea de 1 spre 2 martie 1978 – sicriul lui Charlie Chaplin a fost furat misterios şi fără urme dintr-un cimitir elveţian. A fost recuperat în luna mai a aceluiaşi an - fusese furat de doi refugiați politici din Est, Roman Wardas și Gantscho Ganev care au cerut 600.000 $ răscumpărare văduvei. Oona Chaplin, cea de a patra soție, rămasă cu opt copii, a râs cât a putut și răspuns hoților că trebuie să fie o glumă de a soțului ei, niciodată Charlie nu a avut în același timp nici o mie de dolari!

Ne puteți urmări și pe Google News

Hoții s-au predat la poliție și au spus unde au ascuns sicriul exprimând cele mai adânci regrete și scuze. Am fost beți, au spus. Nu s-a constat vreo forţare a capacului, iar familia a pus pe mormântul lui Charlie Chaplin, reîngropat, o lespede grea de mozaic de beton de peste o tonă, ca să descurajeze viitorii profanatori de morminte. Ziarele au titrat: ultima glumă a „marelui mut”.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii, de fapt, Sfintele Evdochia şi Domnina. Galant cel care a făcut calendarul religios, o zi a feminităţii este ilustrată prin două Sfinte, care, după scrierile apocrife nu erau urâte deloc, ba, dimpotrivă!

Sunt multe interpretările date zilei de 1 martie. Pe net, sau print, într-o parte a presei, găseşti informaţii diverse, foarte diverse, contradictorii chiar. Multe incomplete şi mai multe false, sau opera incapacităţii, reclamei şi mediocrităţii intelectuale. Se ridică la rangul de folclor românesc reclamele artizanilor de mărțișoare și obiceiuri obscure săteşti, moldovenești, ucrainiene şi ruseşti. Coloana a cincea slavă îşi face datoria. Dezinformează, dezinformează, dezinformează – ceva tot o să se prindă!  Un popor este la fel ca un stejar: dacă îi tai rădăcinile, se usucă! Alții sunt și mai perverși, încearcă să prindă altoi rău, de pomul bun!

Antoaneta Olteanu spune, că, 1 martie este cap de primăvară, baba Dochia (Dacia) sau baba Marta, Mărţişorul. Intrarea în zilele babelor, care după regiune, pot fi şapte, nouă, sau chiar douăsprezece. Sunt multe tradiţii populare româneşti despre această zi, de exemplu obiceiul de a alege o zi-babă şi de a crede că aşa va fi tot anul, sau topirea de zăpadă care apoi să fie amestecată, tot anul, câteva picături, în apa de spălat, pentru ca fetele să fie mândre şi să aibă părul bogat.

Înainte vreme, baba Dochia se ţinea de femei, care nu munceau. Dar acum dacă îşi fac cadouri mărţişoare între ele, se zice că au dat de pomană babei şi sunt iertate. (Speranţia).

Cine își alege baba astăzi și va fi vreme frumoasă, adică se va adeveri, își va îndeplini o mare dorință, nu mai târziu de șase luni de zile. (Pamfilie).

Luna martie este considerată în prezent o lună feminină, a sărbătorilor gingaşe ale primăverii. Dar, numele lunii vine de la zeul războiului, Marte. În această perioadă popoarele antice se pregăteau şi chiar mergeau la război. Mereu era ceva de împărţit, o veche jignire de răzbunat, ceva de jefuit, sau câţiva metri de pământ de cucerit.

Tot în această perioadă era un obicei şi mai vechi - se retrasau hotarele, în special ale loturilor agricole. Alt prilej de ceartă, păruială, ciomăgeală, poate chiar război în toată regula.

Femeile rămâneau lăcrimând în casele pustii, pentru că soţul, fratele, tată, iubitul plecau să ucidă alţi taţi, fraţi, iubiţi. Război, în luna zeului războiului!

Magia veche a dragostei, cea mai puternică care există, a făcut ca, așa spune legenda, întîi la misterioşii etrusci, apoi la romani, apoi pe teritoriul de astăzi al României și Bulgariei, care, teritoriu, era locuit de aceiași populație antică, femeile să împletească două fire de lână: unul alb şi unul roşu şi să le ţină pe inimă. Poate că obiceiul a început aici, în "vatră". Și s-a transmis în Sud, odată cu limba şi alte obiceiuri paradoxale. Transhumanța. Dar istoricii, Tacitus, de exemplu, spun că mărţişorul provine de la romani, de la etrusci, nu se ştie dacă dacii aveau ceva asemănător.

Cert este că, acum, în prezent, obiceiul Mărţişorului este doar la noi, la români, și la insulele de români din Peninsula Balcanică, urmaşii biologici ai dacilor şi culturali, ai romanilor - şi la bulgari, probabil preluat de la vechea populaţie, tot de la "noi" pentru că “noi” am locuit pe ambele maluri ale Dunării!

Firul roşu simbolizează sângele şi firul alb limfa, lichidele principale ale vieţii în filozofia antică, spune Tacitus. Să ne amintim că atunci când lancea destinului, lancea centurionului Cornelis Longinus a străpuns partea dreaptă a Mântuitorului a țâșnit sânge şi apă, adică limfă.

Cât timp femeia ţinea pe inimă firele împletite, simbolizând viaţa bărbatului iubit plecat la război, funcţiona magia. Dacă firele se desfac, atunci era și este mare nenorocire, cel iubit poate fi rănit grav, sau chiar mai rău, Doamne ferește!

Treptat, mărţişorul, căci despre el este vorba, şi-a pierdut rolul magic. Nici martie nu a mai fost prima lună a anului, Iulius Cezar a adoptat calendarul care i-a purtat numele, iulian, care începea în ianuarie, după solstițiul de iarnă, ianuarie venind de la zeul Ianus, cel cu două fețe, una spre trecut, spre anul care a trecut, a doua spre viitor, spre anul nou…  Da, cu luna martie, cu echinocțiul de primăvară, începea anul. Mărturie acestei foarte vechi măsurători a timpului, poate primul calendar uman, sunt denumirile lunilor octombrie, noiembrie și decembrie, adică a VIII-a, a IX-a și a X-a lună!

Pe de altă parte foarte vechea înșiruire, antică, a planetelor era: Marte, Venus, Mercur, Luna, Soarele, Jupiter, Saturn. Marte este patronul lunii martie, zodia Berbecului, apoi urmează zodia Taurului cu patroană frumoasa Venus, Gemenii cu Mercur, Racul cu Luna, Leul cu Soarele etc. În astrologia antică și Soarele și Luna erau denumite tot planete, creștinii au adus termernul de ”luminarii”, corpuri celeste care luminează. Putem face supoziția, pe baza a ceea ce s-a păstrat la evrei și persani că lunile se suprapuneau exact peste zodii, nu ca acum, când sunt decalate!

Vedeţi, dragi jupânițe și cinstiți jupâni, antichitatea a fost împărţită în două, din punct de vedere spiritual: puterile nordului, care aveau anul nou la solstiţiul de iarnă, (sau aproape de acea dată) din care făceau parte şi dacii, dar serbau cu mare fast şi solstiţiul de vară - şi imperiile sudului, romanii, egiptenii, persanii, care aveau anul nou la echinocţiul de primăvară. Pe atunci, acum mii de ani, începutul lunii martie coincidea cu echinocţiul de primăvară. De aceea, luna martie era prima lună a anului. Şi în prezent, iranienii, urmaşii persanilor, și alte popoare vechi, serbează anul nou la echinocţiul de primăvară.

De câteva sute de ani mărţişorului din lână i s-a adăugat o băncuţă de argint. Ion Creangă, pe care îl pomenim astăzi, spunea pe la cenaclurile Junimii că, așa spune, care dintre femei nu avea bănuţul de argint în piept aceea era ori prea urâtă, ori prea bătrână. Şi hâtrul moldovean mai aduga ca aşa sunt moldovencele, tare drăgăstoase, aşa că nu sminteau nimic din obiceiul de 1 martie, vechi de când lumea, de a oferi un sărut pe un ban de argint!

Cu banul, sau banii aceia de argint femeile cumpără vin pelin, brânză nouă, ceapă verde şi tot ce mai trebuie de pic-nicul de Armindeni. Bune obiceiuri moldoveneşti, și dacă ne uităm la politikia dâmboviţeană – îi dăm dreptate lui Ion Creangă! Dcă vreți să aprofundați istoria mărțișorulu vă recomand pe marele Simeon Florea Marian, preotul, în volumul doi din ”Sărbătorile la români” – Păresimile, paginile de la 144 la 148.

Ce oameni celebri am avut, ce mândri ar trebui să fim! Tot astăzi îi spunem La mulți Ani! doamnei Elisabetei Bostan, o regizoare de film și autoare nepereche. Împlinește 93 de ani. Unde sunt filmele ei, cele 25 de creații, dedicate unei copilării normale și frumoase? Nu, nu o să revăd Năică, Veronicile, nici măcar Campioana, ci ceva vechi, care îmi merge la inimă: ”Dansul Cloșca cu Puii de Aur” un eseu cinematografic patriotic din anul 1958. Ce cinematografie am avut, bine că am aproape toate filmele românești începând cu ”Parada Regală de la 1897”.

Nu, nu am niciun film de după lovitura de stat, doar ”Octav” și ”Maria, Regina României” (titlul original) un film frumos și normal, am motivele mele! Îmi cam vine să vărs când mă uit, puțin, este drept, la rahaturile de pisică, filmele românești contemporane. O să obiectați: cum, dom profesor, dacă nu vă uitați la film, cum puteți să-l criticați și să-l respingeți? Dragii mei dragi, când vezi un rahat de pisică, trebuie să îl și guști ca să te hotărăști că este un rahat de pisică?

Ce oameni, ce personalități am avut și mai avem încă! Dar o presă isterică, vulgară, anarhistă și stupidă nu face din aceste personalități modele de viață, ci din curve și ticăloși! Procesul următor trebuie să fie al presei, după cel al comunismului, m-am săturat de prostii, vulgarități, minciuni și falsuri botezate ”fake news”, văz’ Doamne este o modă, vine de la marele licurici, așa că ciocu’ mic și joc de glezne!

Dar altceva doream să vă spun, dragi lupi, padawani și hobbiți. Ceea ce ați citit, despre mărțișor, este partea permanentă, care trebuie repetată în fiecare an. Cu mici modificari în sensul că poate mai aflu ceva pe subiect, sau mai uit ceva, Doamne ferește! Așa se face și un horoscop adevărat. Are o parte permanentă, care reprezintă poziția Soarelui în gradul de zodiac respectiv, care se repetă în fiecare an, la care se adaugă partea variabilă dată de aspectele celorlalte corpuri celeste, în fiecare zi!

Fiind ziua în care îl pomenim pe David Niven, ce poate fi mai nimerit decât să revăd ”Ocolul Pământului în 80 de zile”. Sau, poate ”Creierul”, sau ”Pantera roz”. Filme bune și frumose, de la care plecai zâmbind și cu poftă de muncă și de viață. Nu ca filmele bolnave, patologice, de astăzi. Și atunci erau probleme, poate mai mari decât acum, dar lumea era încă normală și funcționa, peste tot, și la capitaliști și la comuniști - morala mic burgheză.

În altă ordine de idei, sau în aceiași, copiii mei (fata și ginerele) au văzut, la îndemnul meu, ”Opera de trei parale”, de la Național. Nu mai repet epitetele superpozitive, vă invit și pe domniile voastre la un act de cultură, ca pe vremuri.

Acum o să citesc la gura sobii, este frig aici, în Prahova submontană, o carte pe care am tot amânat-o. Cartea lui Ion Ghinoiu ”Zeii pastorali” - am nevoie de vechea putere a neamului. Încă o noapte albă, albă ca zăpada care se mai vede pe Ciucaș, dar primăvara o să vină, nu este departe începutul ei, echinocțiul - doar mâine, este, în definitiv, o altă zi!

Horoscopul lui Dom Profesor – 1 martie 2024

 

BERBEC   Astăzi nu îți faci probleme, pentru că reuşeşti să reduci aproape orice la derizoriu şi să faci haz, poate şi de un necaz. Optimismul tău este o sursă de stare de bine, dar nu eşua în nepăsare. Esti tânar la spirit si știi sa convingi, nu te lasa influențat de o personalitate mai putin deschisa decat a ta - atunci vei avea toate sansele sa câstigi negocierile. Nu uita de Mărțișor.

TAUR   De Mărțișor nu vei recurge la simboluri pentru a spune ceea ce gândești, fii mai puțin colțuros în judecățile tale. Energia ta în creștere se poate transforma în nervozitate excesivă. Mai ales dacă nu te miști suficient. Treci printr-o perioadă foarte stresantă, plină de schimbări și de circumstanțe imprevizibile sau oarecum ciudate. Dar ziua va fi mai stabilă și mai liniștită. Uiți puțin de complicațiile familiale, profesionale și sentimentale.

GEMENI   Astăzi, de Mărțișor, te străduiești să rămâi disponibil pentru noile evenimente. Obiceiurile sunt categoric prea tentante. Îți este greu să intri în mișcare. Nu te aventura pe un teritoriu nou. Vorbesti mult despre bani, te gandesti adesea la profitabilitate, iar afacerea ta probabil iti distrage atentia de la eforturile personale. Dacă ți-ai investit capitalul, dacă te aștepți la dividende, faci totul pentru a profita la maximum de el.

RAC   Astăzi Luna îţi indică o schimbare favorabilă în viaţa ta, în special în domeniul sentimental. Tenacitatea ta poate va fi răsplătită. Posibile discuţii aprinse cu cineva de la care vrei sa obtii ceva important. Stelele iti dau reusita daca esti suficient de logic. In general vorbind, mai multe planete şi aspecte astrologicie îţi sunt favorabile! Te poți aștepta să găsești o afacere satisfăcătoare și profitabilă dacă ești pregătit să faci față concurenței. Ai încredere în raționamentul tău, evaluează-ți șansele înainte de a investi.

LEU    Investighează şi află adevăratele cauze ale faptului că nu eşti suficient de bine evaluat de şefii tăi. Este o tradiţie leoniană să-ţi ocupi locul care ţi se cuvine! Chiar așa! Dar astăzi, de Mărțișor, nu prea eşti „rezonabil”. Adică ai idei preconcepute, dar nu eşti prea nervos. Nu vrei să fii nervos şi frustrat ceea ce este foarte bine. La serviciu, sau unde îţi desfăşori activitatea, astăzi trebuie să dai dovadă de mare abilitate. Sunt anumite „capcane” care te pândesc!

FECIOARĂ  Emoțiile negative nu se amestecă bine cu planurile mari. Nu te întoarce la grijile tale mici, spune clar ce te îngrijorează. Comunicarea se va comporta ca o zână bună, vei aprecia feedback-ul. Plăceri şi frivolităţi în perspectivă. Poate spui bancuri la serviciu, poate îţi oferi o seară distractivă. Eşti popular şi bine dispus şi cauţi să ai şi tu locul tău. De Mărțișor este loc pentru toată lumea!

BALANŢĂ   Asigură-te că rămâi deschis la propunerile de la cealaltă jumătate a ta și nu te enerva dacă toate solicitările tale nu primesc răspuns instantaneu. Oferă timp, în timp! Atmosfera este senzuala, se pun in evidenta placerile si confortul fizic. Este o zi bună pentru a te răsfăța și pentru a-ți oferi un pic de bunăstare zilnică în plus. O iesire la un club cu prietenii, un tratament la salon de infrumusetare, cateva lungimi in piscină...

SCORPION   Ai timpul necesar, păstrează-ţi obişnuitul tău sânge rece. Aştepţi un rezultat, dar parcă nu este pentru tine. Încerci să te detaşezi de cotidian, să ai o perspectivă corectă a problemelor. Eşti deosebit de inspirat în afaceri cu banii altora, în special în achiziţii şi cumpărături. Amorul, de asemenea, este bine aspectat. Profită de favorurile stelelor şi comunică cu anturajul. S-ar putea să ai surprize plăcute, de Mărțișor.

SĂGETĂTOR   După un pic de stres din ultimele zile, este timpul pentru dragoste și senzualitate, doar este Mărțișorul. Cei singuri rămân vigilenți și disponibili, dar oportunități grozave ar putea fi ascunse în cercul lor de prieteni! Este o zi pentru a ieși în oraș și a cunoaște oameni noi. Mulți dintre domniile voastre iubesc animalele. Dacă vrei un pisoi, un cățel, astăzi este ziua perfectă pentru a-ți face alegerea fără riscul de a greși. Este și o zi excelentă pentru a avea grijă de copiii mici sau, pur și simplu, pentru a te bucura de Natură... este Mărțișorul!

CAPRICORN  Trăieşti intens ziua de azi, dar fără neplăceri şi necazuri. Încerci să reiei firul dorinţelor tale şi a ceea ce voiai să faci, de fapt. Mai ai obstacole de trecut, trebuie să te pregăteşti! Astăzi conjunctura astrala iţi oferă prilejul să închei unele lucrări, sau situaţii mai vechi şi să lamuresti unele aspecte ale sentimentelor tale. Viitorul iti zambeste, trebuie sa laşi un pic comoditatea şi să fii mai harnic. Nu uita de cadourile de Mărțișor!

VĂRSĂTOR   Ai nevoie de mai multă libertate personală, de spaţii largi, la propriu şi figurat. Eşti obosit şi de aceea pierzi timpul. Astăzi e necesară o pauză de relaxare, de odihnă, de recăpătare a forţelor, profită de Mărțișor, sărbătoarea primăverii. Relativul calm al acestei zile este propice pentru clarificări. Concentrază-te pe elementele esențiale. Obligațiile tale ți se par epuizante, eliberează-te și oferă-ți un moment de singurătate pentru a-ți găsi pacea interioară.

PEŞTI   Eşti plin de importanţă şi trebuie, cu orice preț, să ai succes. Vezi, cu luciditate, capacanele şi primejdiile drumului tău. Dar, astăzi, nu poţi să dai înapoi, trebuie să continui, este doar Mărțișorul! Un proiect început mai demult începe să ia amploare şi îţi solicită participarea ta din ce în ce mai mult. În a doua parte a zilei, o perioadă foarte bună pentru spectacole, filme noi, pe net, sau pe DVD, sau vizite sociale la prieteni cu influenţă, sau pur şi simplu să te simţi bine... acest lucru nu are preţ!