Editura Evenimentul si Capital

Utopica descoperire duioasă a savanților de la NASA. Creatură, făcătură, sau evoluție? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 8834 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom’ Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri adevărate din surse de încredere, unele confidențiale, curierul de la Bruxelles, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor, normalitatea și moralitatea mic burgheză dintre cele două războaie, atât de dragi mie - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, mulți ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

15 martie

Horoscop Pe 15 martie s-au născut: Andrew Jackson, Emil Adolf von Behring, Phillippe DeBroca, Jacques Hustin, Ion Grigorescu, Ghica Pantazi, Ioan Andone.

Horoscop În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Agapie, Plisie şi Timolau. Zi aliturgică. Canonul cel Mare.

Tradiţional, în „Kalendar”, adică în calendarul popular, pe 15 martie, este Sfântul Cristofor, despre care se spune că era cu cap de câine. Evident, o calchiere după Misterele Egiptene, a temutului zeu Anubis, care pe lângă tărâmul morţilor mai era stăpân peste fulgere, probabil vreo arma radiantă de tip „vajroli”, după cum le denumeau indienii. Ori, în popor, „Sf. Cristofor se ţine pentru că este rău de trăsnete, fulgere şi grindină” (Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 153).

La 15 martie 44, înainte de Hristos, Iulius Caesar este asasinat. Unii istorici spun că figura centrală, dar tragică, a evenimentului a fost Marcus Junius Brutus cel Tânăr, care, împotriva propriului interes, a complotat împotriva posibilului lui tată, pentru interesul general al republicii. Cel puţin aşa credea el. Fapt care, până la urmă, a distrus republica şi a adus un dictator şi mai mare: pe împăratul Augustus. Un act politic bazat pe un asasinat duce întotdeauna în infern. Rhamnusia, zeiţa Nemesis, nu iartă niciodată - să ne temem de ea, că avem de ce!

Am primit un email care m-a umplut de zâmbete. NASA a sărbătorit cu mult fast, adică șampanie franțuzească, a 4.000 planetă descoperită în spațiu, la mii și mii de ani lumină. Utopie duioasă! Asta cred ei, procedeul de ”decoperire” a planetelor este discutabil, iar savanții nu au fost niciodată prea deștepți, doar foarte specializați, a spus Carl Sagan, în ”Cosmos” el era inteligent și arătos pe deasupra. Și evreu. Și ateu. O mulțime de calități, nu? Ce o să se mai râdă peste o mie de ani despre ”descoperirile” noastre, așa cum râdem noi de teoria generațiilor spontanee. Cineva dintre domniile voastre mă întreabă dacă cred în evoluţionism, sau în creaţionism. Ceea ce este sigur, este că cred în Dumnezeu, prin reprezentarea lui, Universul! Restul, este discutabil. Haideţi să vedeţi de ce.

Ca un iluzionist ce scoate iepuraşul din joben, tot aşa Charles Darwin a surprins lumea celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea cu lucrarea sa „Originea speciilor” în care prezenta „teoria evoluţionistă”. Pentru a respecta adevărul istoric trebuie să precizăm că la 99,99% din populaţia globului puţin i-a păsat de „noua teorie revoluţionară”. În America se continua cu veselie exterminarea sistematică a pieilor roşii, în India se ardeau, la propriu, văduvele, în Australia ocnaşii ziceau că vor republică, în Rusia se împuşca tot ce mişca în Siberia. Activităţi normale ale populaţiilor în cauză. Că s-ar trage sau nu din maimuţe, asta nu îl interesa nici pe fermierul englez care-şi bătea calul la nici o leghe de Academia Regală, nici pe francezul care chinuia o vacă pe Montmartre ca să-i dea mai mult lapte.

Pe de altă parte Biblia, Coranul, Tora, Zand Avesta, best-selleruri de mare circulaţie, stabiliseră odată pentru totdeauna că „Dumnezeu L-a creat pe om după chipul şi asemănarea Sa”. Procentul sub 1% care s-a înfruntat pentru adevărul sau falsitatea „teoriei evoluţioniste” era format din academicieni, savanţi, oameni de ştiinţă, studenţi, teologi, episcopi, popi şi alţi indivizi fără ocupaţie. Mai sus numiţii aveau destul timp la dispoziţie pentru discursuri, discuţii, filosofii, păruieli, încăierări, demonstraţii, procese, dueluri şi revoluţii.

Pe la jumătatea jumătăţii a doua a secolului XIX tot mai mulţi burghezi au învăţat să scrie şi să citească. Aşa au apărut ziarele de mare tiraj. Tot cam în acel timp copiii burghezilor au inventat liceele şi universităţile, ba chiar le-au absolvit. Trebuie cu hotărâre combătută teoria că au existat academii şi universităţi şi înaintea secolului XIX! Şi dacă au existat, ce dacă - cum a existat şi America înainte să fie descoperită de Columb!

Această concentrare de ştiinţă şi literatură pe cap de mic burghez a dus, inevitabil, la consumarea din ce în ce în cantităţi mai mari din marfa numită „cultură”. Dacă nobilii se duelau pentru femei sau onoare, burghezii se tăiau, sau se împuşcau pentru „evoluţia speciilor” sau pentru „craniul Piltdown”. Apoi şi distracţia cu duelul a fost interzisă, chiar şi în Germania, probabil pentru că armele deveniseră într-adevăr periculoase. A rămas buna şi vechea distracţie cu explorarea, descoperirea şi exterminarea populaţiilor întâlnite în drum. Aşa că toată lumea a intrat în secolul XX şi s-a scufundat „Titanicul”!

Cu secolul XX problemele au început să devină complexe. O teorie, la fel de frumoasă ca „teoria evoluţiei” spune că la 30 iunie 1908, la dracu’ cu cărţi, Doamne iartă-mă, în Siberia, în taigaua tunguskă, la ora 7 şi 17 minute, ora locală, a picat din Cosmos un meteorit. Teoria mai zice că respectivul meteorit nu era chiar meteorit. Adică era el meteorit, dar avea o compoziţie ciudată. Ba chiar putea să fie o navă cosmică ce transporta substanţa aceea, cam ca „mirodenia” din „Dune” (cartea, nu Cazinoul !). Cert este că substanţa chimică s-a răspîndit în toată atmosfera şi că acum nu poate fi depistată, s-a absorbit, dar a provocat o creştere a dinamicii fiinţelor vii, în special a oamenilor; manifestată după caz prin agresivitate, imaginaţie sau chiar inteligenţă. Aşa, spune teoria conspiraţiei, a apărut cuptorul cu microunde, bicicleta din titan, bomba atomică, teoriile relativităţii şi a haosului, cipul din siliciu, laserul, şi două războie mondiale. Cum atmosfera nu şi-a făcut analize înainte de episodul cu meteoritul tungusk, nu avem ce obiecta, după cum nu avem ce zice de nici una dintre teoriile ştiinţifice din manuale, sau enciclopedii. În afară de faptul ca apa fierbe la 100 de grade şi unghiul drept la 90, celelalte adevăruri sunt demonstrate cu poze şi mărturii dramatice ale experienţelor unor savanţi, în marea lor majoritate decedaţi. Personal nu m-am întâlnit niciodată cu un electron, mezon, cu un virus, sau cu propriu-mi ADN. Savanţii, oamenii de ştiinţă spun că există şi noi îi credem. Dar dacă se înşeală?! Să nu uităm că nu a trecut mult timp, doar vreo două sute de ani, de când academii întregi îţi dădeau în scris că un obiect mai greu decât aerul nu poate zbura prin mijloace proprii şi că fiinţele vii pot apărea din nimic, prin “generaţie spontanee”!

De fapt, astăzi, pe la congresele marilor atotştiutori se găsesc, întotdeauna, câţiva savanţi care râd pe la colţuri. Cînd sunt întrebaţi de motivele veseliei, ei surâd în continuare diafan şi spun “ei, ne gândeam şi noi!”

Unui asemenea individ, din grupul savanţilor veseli, am avut fericirea, sau neşansa, să-i salvez nepreţuita viaţă, cu ani mulţi în urmă, undeva, prin Pakistanul de frontieră, bântuit de talibani şi de thugi. Amândoi doream să explorăm Mohenjo-Daro, dar el nu a avut noroc, l-a lăsat maşina. Drept răsplată, că l-am luat de acolo, savantul britanic, să-i spunem dr. George Lovat, m-a făcut părtaşul descoperirilor grupului de oameni de ştiinţă veseloşi. De atunci nu mai dorm foarte bine noaptea. Acum o să fac public o parte din ce mi-a spus George, ca să fim mai mulţi cei cu coşmaruri.

“În primul rând”, mi-a spus George, aprinzându-şi o pipă cu tutunul meu, “majoritatea teoriilor ştiinţifice sunt ipoteze, adică simple istorioare ca să se umple un gol dintr-o demonstraţie”. Apoi, toată ştiinţa surprinde parţial ceva adevăruri la un moment dat. Tot Universul este în mişcare, însă, şi constantele fizice, astronomice, sau chiar matematice se pot schimba fără să ne dea cineva de veste, în scris. Ştim, că nu ştim mai nimic şi că tot ceea ce ştim este discutabil!

De exemplu, a continuat George, Biblia a surprins foarte bine povestioara cu Cain şi Abel. Cain, omul de Cro-Magnon, dinamic şi agresiv, a distrus pe mai blândul, dar mult mai puternicul Abel, adică omul din Neanderthal. Şi l-a şi mâncat! Iubite domn, ne tragem, cu toţii, din canibali, a spus doctorul în biologie al universităţii Cambridge, uitîndu-se ciudat la mine. Nu mâncase de trei zile, dar eu nu eram Abel! Aşa că am recurs la conserva de rezervă, o raţie militară de trei kilograme şi opt sute de grame. Mâncând cu poftă, cu gura plină, George mi-a mai spus câteva adevăruri ştiinţifice dureroase, dar o să vă fac părtaşi la ele altădată, pentru că, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, mâine este, în definitiv, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Decât să-ţi risipeşti energia aiurea, mai bine ajută pe cineva din familie, pe cei dragi. Întreabă-i, vorbeşte cu ei, află ce îi doare şi ce griji mai au. Rufele murdare se spală în familie! Uranus a plecat din zodie, să facă necazuri și Taurilor. Evita nerăbdarea şi graba, mai ales la orele serii. Totul se rezolvă cu bine, din fericire, statistic vorbind. O veste sau o întâlnire îţi face mare plăcere. Proiectele începute astăzi pot aduce rezultate excelente. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci. Aspectele favorabile din casa a a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ţi asumi obligaţii pe termen lung.

TAUR Ai certitudinea, încredinţarea, siguranţa, că ai dreptate. Trebuie să comunici cu cei din jur şi să-i faci părtaşi de convingerile tale, care pot fi acceptate, dacă nu sunt interese contrare! Distreză-te cât poţi că acum vine căldura şi parcă nu-i aşa de plăcut să transpiri tot timpul. Sigur după orele de program, după activitatea zilnică. Astăzi dumireşte-te pe ce lume te afli şi care este iubitul, sau iubita de săptămâna asta. La cei solo mă refer! Taurinele cele frumoase sunt ceva mai dezavantajate pentru că circa trei milioane de barbaţi tineri sunt plecaţi din ţară la dracu’ cu carţi, Doamne, iartă-mă, să facă bani – şi asta se simte pe piaţa amorului!

Salariul fenomenal pe care il ia Andi Moisescu la PRO TV! Romanii au Talent l-a umplut de bani!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI