Editura Evenimentul si Capital

Marțea Neagră. Oloagele. Îndeletnicirea cu astrologia. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 19140 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom’ Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri adevărate din surse de încredere, unele confidențiale, curierul de la Bruxelles, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor, normalitatea și moralitatea mic burgheză dintre cele două războaie, atât de dragi mie - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, mulți ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

7 mai

Horoscop Pe 7 mai s-au născut Johannes Brahms, Piotr Ilici Ceaikovski, Gary Cooper, Eva Peron, Elly Roman, Silvia Popovici, Matty Aslan.

Horoscop Pe 7 mai, sunt Sfinţii de serviciu: Acachie şi Codrat. Este, de asemenea, pomenirea unui fenomen de excepţie: arătarea semnului Sf. Cruci, pe cer, la Ierusalim, după săvârșirea din viaţă a împăratului Constantin cel Mare. „Vieţile Sfinţilor” afirmă că lumina Sfintei Cruci a fost mai puternică decât a Soarelui. De mirare şi de mare taină. În ”Kalendar”, în calendarul mobil este este Marțea Neagră.

Marţea Neagră. Marţea Dracului. Mătăcălăul. Oloagele.

Marţea Neagră se ţine pentru că se crede ca cine va lucra va orbi. Marţea Dracului este rea de trasnete – cine cârpește sau lucreaza va fi trasnit de Sf. Ilie. Pericol de furtuni, trăsnete, grindină și inundații! Nu este bine ca sa vada omul franghii ca este pericol de serpi. Noua marti succesive dupa Paști, cunoscute ca Oloagele se țin pentru necazuri. Oloagele se țin pentru ca sunt foarte periculoase. Copii celor care n-au ținut au ologit de picioare.

Evident, o superstitie neolitica a vânătorilor şi păstorilor, o mantica divinatorie care leaga excesul alimentar și efortul, de gută sau alte coincidenţe păguboase. Dar, în Tradiţia calendarul mobil, cu o acoperire creştină evidentă, exista o multime de interdictii şi îndrumari pentru o bună sanatate a oamenilor şi a turmelor.

Nu se umblă cu mâinile prin apa, nu se spala, ca sa nu fie pericol de înec dacă pleci pe mare. Nu se prăseşte porumbul – sigur va ploua cu piatră!

Mai este un obicei aşa de vechi că nu se mai ştie de ce şi cum: se trece sarea, bulgării de sare, prin foc. „Sarea trecută prin foc este bună de multe fermecătorii şi de datul vitelor de mâncare pentru sănătatea lor” (Mangiuca) Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 627.

Doamnelor și domnilor, dragi lupi, padawani și hobbiți, îndeletnicirea cu astrologia este veche de când lumea. Îl bănuiesc pe bunul Dumnezeu că a fost Primul și Cel mai important Astrolog al Vremurilor. În Geneză se spune că a făcut stelele ca să fie semne. S-a uitat la ele și a spus că este Bine! Cam asta face astrologul!

În decursul următoarelor mii de ani, după diferitele opinii, astrologia, de natură divină, a fost adusă oamenilor de Prometeu, în mitologia greco-romană, sau de îngerii căzuți după religia iudeo-creștină. Împreună cu alte științe și cu focul! Așa spune mitologia greco-romană și scrierile biblice, sau orientale.

Astrologul a avut mii de ani de istorie scrisă un singur ”client”, regele, împăratul, șahul, emirul etc. Conducătorul. Fiind cea mai veche religie și mai avansată știință în Sumer, Akkad, Caldeea și Babilon, era politică la cel mai înalt nivel.

Acum circa trei mii de ani astrologia s-a desprins de religie și a început să aibă un aspect de știință, cu metodă, corp de teoreme, limbaj propriu, specializat. Sprijinindu-se pe științe exacte precum matematica, algebra, geometria, astronomia și științe sociale, istoria, psihologia, sociologia etc astrologia este complexă și greu de studiat pentru cine chiar vrea să învețe astrologie. Ca să încurce lucrurile și mai mult, un cardinal foarte învățat din secolul XIV, Pierre d'Ailly, a ”creștinat” astrologia, făcând-o și mai dificilă.

Dar acum, ca și atunci, acum sute, sau mii de ani, există un ”job description”, datoria astrologului. L-am întâlnit în lucrări chinezești care descriu atributele funcționarilor imperiali, shi, în istorii romane scrise în fabuloasa limbă latină, în lucrările istoricilor arabi din Evul Mediu, în cronici persane. Iată un fragment dintr-o cronică chinezească:

Astrologul imperial trebuie să fie un bărbat fără nicio sminteală, cu aspect plăcut și statură potrivită. Să fie de familie bună, cu o istorie știută, loială împăratului. Să nu fi făcut nimic reprobabil în tinerețe și să nu aibă vicii. Să nu fi fost războinic, să nu fi omorât pe nimeni, nici măcar în apărarea orașului. Să știe istorie, poezie și medicină. Să-i placă muzica, să cânte, sau la cel puțin un instrument și să fie un bun strateg. Să aibă o caligrafie frumoasă și kung-fu-ul lui să fie echilibrat. Să cunoască toate stelele și combinațiile celeste care contează în știința lui. Onorabilul domn trebuie să se ocupe cu observarea stelelor din ceruri, să ţină o înregistrare a schimbărilor şi mişcărilor Planetelor, Soarelui şi a Lunii, pentru a examina acţiunile lumii terestre cu obiectivul de a pronostica şansele bune sau rele. Va împărţi teritoriile celor nouă regiuni ale imperiului, după cum aparţin respectivelor corpuri cereşti. Deoarece tot ce se află pe pămînt este în legătură cu stelele, prosperitatea sau nenorocirea domeniilor respective pot fi cunoscute. Va face pronosticuri în concordanţă cu ciclul de doisprezece ani al lui Jupiter asupra binelui sau răului din lumea terestră. Va determina din culoarea celor cinci feluri de nori, dacă vor fi inundaţii sau secetă, abundenţă, sau foamete. Va trage concluzii analizînd cele douăsprezece feluri de vînturi asupra stării de armonie dintre cer şi pămînt şi va lua aminte la semnele bune şi rele ce rezultă din starea lor de acord sau dezacord, pe care le va comunica de îndată prealuminatului Fiu al Cerului, (împăratul) și numai lui!”

Dragi lupi, padawani și hobbiți vă promit că o să mai continuăm cu istoria și practica astrologiei, poate așa o să învățați să măsurați, să judecați și să alegeți, în această diaree de astroloage din presă, pentru că nu-i așa, mâine este, în definitiv, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC O ai pe Venus în zodie! Lumea are încredere în tine. Astăzi, stelele indică o disponibilitate de a ieşi din cotidian, de a face şi încerca lucruri noi, poate chiar relaţii noi. Toate drumurile îţi sunt deschise! Promovează-ţi interesele cu îndrăzneală – stelele îţi sunt favorabile, atît în afaceri cît şi în dragoste. De fapt, pentru un procent dintre Berbeci, pare a fi o nouă relaţie sentimentală. Surprize plăcute. Poţi să-ţi îmbunătăţeşti astăzi modul de viaţă de o manieră agreabilă. Ai o stare de surescitare cerebrală, provocată de multele gânduri. Dar şi de problemele pe care le ai. Totuşi, filozofia ta de viaţă te face să vezi lucrurile dintr-un unghi mai favorabil, dintr-o perspectivă mai bună.

TAUR Mercur în conjuncție cu Uranus și Soarele sunt în zodie. Dimineaţa este densă, dar ai perspectiva unei seri plăcute. Intuiţia, instinctul, prima impresie sunt avantajate astăzi. Dă curs acestor impulsuri ilogice şi poţi avea surprize plăcute. Evită neglijenţa şi dezordinea în lucrări, fie că este vorba de hârtii sau fişiere electronice. Nu este nimic negativ, eşti în plină formă, dar uneori, influenţa negativă a lui Mercur provoacă dezordine. Nu te implica în proiecte sau în cauze pierdute, evident, de la început. Nevoia de siguranţă şi de stabilitate materială te fac să te gândeşti la viitor, la planuri. Este bine, continuă!

GEMENI Cu energicul Marte în conjuncție cu Luna, pe seară, astăzi ai nevoie de aprobarea şi încurajarea anturajului. Ai o componentă de actor, în caracterul zodiacal şi aplauzele şi laudele îţi sunt necesare ca să faci efort, sau să progresezi! Astăzi trebuie să faci un mic efort. În sfera cooperării, colaborării, lucrului în echipă. Nu te risipi în multe direcţii, pierzi energie preţioasă şi fără rezultat. Deci, nu fugi după doi iepuri… Puţină iscusinţă, chiar şiretenie, nu strică, pentru rezolvarea problemelor de astăzi. Este bine să judeci lucrurile şi oamenii din mai multe puncte de vedere. Nu te lăsa impresionat doar de un aspect. Nu fi superficial! Este momentul să te ocupi de problemele tale administrative.

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI