Editura Evenimentul si Capital

O mare doamnă împlinește 77 de ani. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 18113 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom’ Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri adevărate din surse de încredere, unele confidențiale, curierul de la Bruxelles, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor, normalitatea și moralitatea mic burgheză dintre cele două războaie, atât de dragi mie - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, mulți ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

25 martie

Horoscop Pe 25 martie s-au născut: Bela Bartok, Sir Elton John, Aretha Franklin, Simone Signoret, Cezar Bolliac, Henry Mălineanu, Mateiu Caragiale, George Lesnea, Ana Blandiana.

Horoscop În calendarul creştin-ortodox este o mare sărbătoare, cu roșu marcată: Buna Vestire! Este dezlegare la peşte.

În vechime, într-adevăr, o sărbătoare importantă în calendarul ţăranului român. Pe 25 martie se terminau negocierea înţelegerilor privind pământul. Se arenda, se stabilea unde se duc stupii, se angajau oameni la câmp şi la pază. Se terminau certurile, gâlcevile, poate chiar necazuri şi ciomăgeli. Era o veste bună.

Urmare schimbării zilei de naştere a Mântuitorlui care a fost stabilită la 25 decembrie ca să acopere vechea sărbătoare romană a lui Sol Invictus şi deocheatele Saturnalii, prin calcul, s-a stabilit ziua Bunei Vestiri pe 25 martie. Zi de veselie printre prietenii mei greci. Rudele soţiei mele din Brăila şi prietenii mei palicari sărbătoresc Ziua Naţională a Greciei. Cei care au scris "Un grec, doi greci, trei greci... Brăila!" O carte a inimosului savant Ionel Cândea cel care a scos şi operele complete ale celui pe care îl preţuiesc infinit, Nae Ionescu, alt fiu al Brăilei. Grecii mei au fost întotdeauna pe partea dreaptă! Dar când le convine, o iau bine și pe stânga, doar ei au inventat dialectica!

Chronia Pola, Psihi Mu!

A doua ţară unde m-aş stabili, după împăduroasa Virginie, ar fi mândra Grecie. Undeva, în sudul sărac, în Sparta, în Laconia, sau într-o insulă albă şi modestă. Şi aş mânca în fiecare zi suflaki sau fructe de mare şi salată grecească cu brânză de capră. Iar pe 25 martie, şi de 1 decembrie, zilele naţionale ale Greciei şi României aş face cinste tuturor celor din tavernaki cu înmiresmata mastică de Chios.

De fapt am făcut aceste lucruri când stăteam în Glyfada şi mă sfătuiam cu doctorul Focşeneanu din Atena despre lucruri de mare taină. Sau în lunile în care am fost oaspetele lui George în hotelaşul lui de lângă piaţa Sintagma.

Nu ştiu cum să vă spun dragii mei lupi, padawani şi hobbiţi, lumea era mai rară, mai simplă, mai inimoasă şi mai darnică în tinereţea mea. Să găzduieşti un prieten străin câteva luni, nu era o problemă. Şi familia mea a găzduit două familii de cehi în august 1968, după invazia ruşilor în Cehoslovacia. Au stat la noi două luni de zile, cât şi-au aranjat intrarea legală în Austria. Am rămas prieteni câţiva ani, apoi nu am primit scrisorile lor, probabil că se schimbase politica şi le intercepta securitatea.

Dar astăzi o să fiu scurt, foarte scurt!

Vreau să vă atrag atenţia asupra unei mare doamne care astăzi îşi sărbătoreşte ziua de naştere! Ana Blandiana, nom de plume, Otilia Valeria Coman în civil. O adevărată nativă din Zodia Berbecului! Căsătorită cu alt om fabulos, celest, Romulus Rusan, pentru că cine se aseamănă, se adună!

La Mulţi Ani, doamnă Ana Blandiana! Cu sănătate, bunăstare și vești bune!

Şi mai vreau să mă fac intermediarul între un academician şi domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. Îmi spunea bunul membru al nemuritorilor: "... mai ridicole nu au fost niciodată propunerile din partea României la premiul Nobel pentru literatură... ! Jalnic... Singura posibilitate de a lua un premiu Nobel pentru literatură este Ana Blandiana, dar ea nu s-a coborât şi nici nu s-a mânjit în aşa fel ca numele ei să fie alăturat cu oameni politici, mai mult decât controversaţi! În România nu se propun valori, ci oameni de curte! Cel mai ridicol este că, acum câțiva ani, un membru al juriului s-a autopropus pentru premiul Nobel, cu doar o singură operă semnificativă! Jalnic, ridicol, dar şi semnificativ până unde a ajuns mitocănia, sălbăticia şi lipsa de valoare!

Ana Blandiana are o operă remarcabilă, tradusă în multe ţări, remarcată şi comentată de marii guru ai literaturii universale, are un profil ireproşabil şi este un om deosebit. În America Latină, de exemplu, multă lume se întreabă de ce Ana nu a fost propusă mai de mult la premiul Nobel pentru literatură. O propunere trebuie susţinută cel puţin câţiva ani, poate şi cinci, ca să fie luată în considerare. Sunt mai multe edituri de limbă spaniolă care ar susţine propunerea şi chiar ar plăti preţul!"

L-am întrebat pe bunul academician ce a vrut să spună cu "...ar plăti preţul". Venerabilul a zâmbit şi mi-a povestit:

Mason de grad înalt, Preaputernic Mare Suveran şi Venerabil al Marii Loje scandinave "Steaua Polară" din care făceau parte regi şi personalităţi marcante, Alfred Nobel era un spirit evoluat, un savant, de o inteligenţă și o hărnicie deosebite. A regretat toată viaţa invenţia lui, dinamita, o îmbibare cu capricioasa, dar mortala nitroglicerină, a pământului de kiselgur. Şi a întrezărit ce armă de distrugere în masă a pus în mâna "maimuţelor războinice”.

Ca "pomană" pentru sufletul lui şi iertare a greşelilor făcute cu voie, sau fără de voie, a instituit Fundaţia pentru Premiul Nobel care urma să acorde un premiu anual celui sau celei care în anul respectiv a adus cele mai însemnate servicii umanităţii. Un crez de mason! Premiul urma să fie decernat în ziua săvărşirii sale din viaţă, 10 decembrie. Subliniez, ca un fel de pomană pentru sufletul lui...

În decursul timpului Premiul Nobel a devenit o afacere. În primul rând politică. Au şi scandinavii ticăloşii lor, care au deturnat complet spiritul premiului imaginat de masonul Alfred Bernhard Nobel. Acum este o negustorie oarecare... După ce au reuşit aproape să epuizeze resursele fundaţiei Nobel s-a recurs la "donaţii" exterioare. Un fel de cerşeală de şpagă... Pentru că alte fundaţii, marile concerne farmaceutice, Big Pharma, industrii diverse, asociaţii politice etc etc fac, într-adevăr, mari donaţii fondului pentru premiul Nobel. Dar donatorii au şi o mică rugăminte, să se ia în consideraţie pe cutare, sau cutare. La pile egale, adică sute de mii sau milioane de dolari, sau euro, meritul contează!

România nu are niciun laureat al premiului Nobel, pentru niciun domeniu. Sunt, într-adevăr, unii laureaţi Nobel, de origine română, dar cetăţeni ai altor state. Atât! Ca o țară să obțină un premiu Nobel trebuie ca forul competent din țara respectivă să propună un cetățean, sau un supus, dacă țara este regat, cu merite în domeniu, în viață fiind. Premiile Nobel se atribuie numai persoanelor în viață. Aici trebuie să fac o precizare, nu există niciun Premiu Nobel pentru economie. Este premiul unei bănci, stabilit cu câteva decenii în urmă.

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI