25 martie

 

 

 

 

Horoscop Pe 25 martie s-au născut: Bela Bartok, Sir Elton John, Aretha Franklin, Simone Signoret, Cezar Bolliac, Henry Mălineanu, Mateiu Caragiale, George Lesnea, Ana Blandiana, Principesa Margareta.

 

Horoscop În calendarul creştin-ortodox este o mare sărbătoare, cu roșu marcată: Buna Vestire! Este dezlegare la peşte.

 

În vechime, într-adevăr, o sărbătoare importantă în calendarul ţăranului român. Pe 25 martie se terminau negocierea înţelegerilor privind pământul. Se arenda, se stabilea unde se duc stupii, se angajau oameni la câmp şi la pază. Se terminau certurile, gâlcevile, poate chiar necazuri şi ciomăgeli. Era o veste bună.

 

Urmare schimbării zilei de naştere a Mântuitorlui care a fost stabilită la 25 decembrie ca să acopere vechea sărbătoare romană a lui Sol Invictus şi deocheatele Saturnalii, prin calcul, s-a stabilit ziua Bunei Vestiri pe 25 martie. Zi de veselie printre prietenii mei greci. Rudele soţiei mele din Brăila şi prietenii mei palicari sărbătoresc Ziua Naţională a Greciei. Cei care au scris "Un grec, doi greci, trei greci… Brăila!" O carte a inimosului savant Ionel Cândea cel care a scos şi operele complete ale celui pe care îl preţuiesc infinit, Nae Ionescu, alt fiu al Brăilei. Grecii mei au fost întotdeauna pe partea dreaptă! Dar când le convine, o iau bine și pe stânga, doar ei au inventat dialectica!

 

Chronia Pola, Psihi Mu!

 

A doua ţară unde m-aş stabili, după împăduroasa Virginie, ar fi mândra Grecie. Undeva, în sudul sărac, în Sparta, în Laconia, sau într-o insulă albă şi modestă. Şi aş mânca în fiecare zi suflaki sau fructe de mare şi salată grecească cu brânză de capră. Iar pe 25 martie, şi de 1 decembrie, zilele naţionale ale Greciei şi României aş face cinste tuturor celor din tavernaki cu înmiresmata mastică de Chios.

 

De fapt am făcut aceste lucruri când stăteam în Glyfada şi mă sfătuiam cu doctorul Focşeneanu din Atena despre lucruri de mare taină. Sau în lunile în care am fost oaspetele lui George în hotelaşul lui de lângă piaţa Sintagma.

 

Nu ştiu cum să vă spun dragii mei lupi, padawani şi hobbiţi, lumea era mai rară, mai simplă, mai inimoasă şi mai darnică în tinereţea mea. Să găzduieşti un prieten străin câteva luni, nu era o problemă. Şi familia mea a găzduit două familii de cehi în august 1968, după invazia ruşilor în Cehoslovacia. Au stat la noi două luni de zile, cât şi-au aranjat intrarea legală în Austria. Am rămas prieteni câţiva ani, apoi nu am primit scrisorile lor, probabil că se schimbase politica şi le intercepta securitatea.

 

Dar astăzi o să fiu scurt, foarte scurt!

 

Vreau să vă atrag atenţia asupra unei mare doamne care astăzi îşi sărbătoreşte ziua de naştere! Ana Blandiana, nom de plume, Otilia Valeria Coman în civil. O adevărată nativă din Zodia Berbecului! Căsătorită cu alt om fabulos, celest, Romulus Rusan, pentru că cine se aseamănă, se adună!

 

La Mulţi Ani, doamnă Ana Blandiana! Cu sănătate, bunăstare și vești bune!

 

Şi mai vreau să mă fac intermediarul între un academician şi domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. Îmi spunea bunul membru al nemuritorilor: "… mai ridicole nu au fost niciodată propunerile din partea României la premiul Nobel pentru literatură… ! Jalnic… Singura posibilitate de a lua un premiu Nobel pentru literatură este Ana Blandiana, dar ea nu s-a coborât şi nici nu s-a mânjit în aşa fel ca numele ei să fie alăturat cu oameni politici, mai mult decât controversaţi! În România nu se propun valori, ci oameni de curte! Cel mai ridicol este că, acum câțiva ani, un membru al juriului s-a autopropus pentru premiul Nobel, cu doar o singură operă semnificativă! Jalnic, ridicol, dar şi semnificativ până unde a ajuns mitocănia, sălbăticia şi lipsa de valoare!

 

Ana Blandiana are o operă remarcabilă, tradusă în multe ţări, remarcată şi comentată de marii guru ai literaturii universale, are un profil ireproşabil şi este un om deosebit. În America Latină, de exemplu, multă lume se întreabă de ce Ana nu a fost propusă mai de mult la premiul Nobel pentru literatură. O propunere trebuie susţinută cel puţin câţiva ani, poate şi cinci, ca să fie luată în considerare. Sunt mai multe edituri de limbă spaniolă care ar susţine propunerea şi chiar ar plăti preţul!"

 

L-am întrebat pe bunul academician ce a vrut să spună cu "...ar plăti preţul". Venerabilul a zâmbit şi mi-a povestit:

 

Mason de grad înalt, Preaputernic Mare Suveran şi Venerabil al Marii Loje scandinave "Steaua Polară" din care făceau parte regi şi personalităţi marcante, Alfred Nobel era un spirit evoluat, un savant, de o inteligenţă și o hărnicie deosebite. A regretat toată viaţa invenţia lui, dinamita, o îmbibare cu capricioasa, dar mortala nitroglicerină, a pământului de kiselgur. Şi a întrezărit ce armă de distrugere în masă a pus în mâna "maimuţelor războinice”.

 

Ca "pomană" pentru sufletul lui şi iertare a greşelilor făcute cu voie, sau fără de voie, a instituit Fundaţia pentru Premiul Nobel care urma să acorde un premiu anual celui sau celei care în anul respectiv a adus cele mai însemnate servicii umanităţii. Un crez de mason! Premiul urma să fie decernat în ziua săvărşirii sale din viaţă, 10 decembrie. Subliniez, ca un fel de pomană pentru sufletul lui…

 

În decursul timpului Premiul Nobel a devenit o afacere. În primul rând politică. Au şi scandinavii ticăloşii lor, care au deturnat complet spiritul premiului imaginat de masonul  Alfred Bernhard Nobel. Acum este o negustorie oarecare… După ce au reuşit aproape să epuizeze resursele fundaţiei Nobel s-a recurs la "donaţii" exterioare. Un fel de cerşeală de şpagă… Pentru că alte fundaţii, marile concerne farmaceutice, Big Pharma, industrii diverse, asociaţii politice etc etc fac, într-adevăr, mari donaţii fondului pentru premiul Nobel. Dar donatorii au şi o mică rugăminte, să se ia în consideraţie pe cutare, sau cutare. La pile egale, adică sute de mii sau milioane de dolari, sau euro, meritul contează!

 

România nu are niciun laureat al premiului Nobel, pentru niciun domeniu. Sunt, într-adevăr, unii laureaţi Nobel, de origine română, dar cetăţeni ai altor state. Atât! Ca o țară să obțină un premiu Nobel trebuie ca forul competent din țara respectivă să propună un cetățean, sau un supus, dacă țara este regat, cu merite în domeniu, în viață fiind. Premiile Nobel se atribuie numai persoanelor în viață. Aici trebuie să fac o precizare, nu există niciun Premiu Nobel pentru economie. Este premiul unei bănci, stabilit cu câteva decenii în urmă.

 

De ce această situaţie? Pentru că, aşa cum este cazul Anei Blandiana, nu a propus nimeni din România pe cea, sau cel, cu şanse reale de succes.

 

Mă duc să iau Tylenol, mă doare capul pentru că mi-e tare necaz ca Ana Blandiana nu are un Premiu Nobel pentru literatură şi de faptul că România nu are niciun Nobel.

 

Până când şi din ce cauze? Bună întrebare!

 

Dar poate o să vină o vreme când valoarea va fi prețuită, nu a banilor, ci a calității umane, atunci România o să aibă mai multe Premii Nobel, am această speranță, doar mâine este, o altă zi!

 

☼     ♂     ♀

 

 

BERBEC  Astăzi nu te avantajează lucrurile serioase, grave, sobre. Zâmbeşte, dă curs sufletului tău bun, distrează-te, mai ales pe seară şi fă-i şi pe cei din jur să se relaxeze şi să zâmbească! Să-ţi vezi liniştiti şi zâmbitor de treburile tale obişnuite, să faci complimente şefului şi colegilor, să aduci ceva bun sau un buchet de flori acasă!

Să nu intri în nicio „competiţie”, mai ales dacă conduci o maşină. Lasă-i pe alţii să-ţi „taie calea” sau să parcheze! „Provocarea”, „competiţia”, „întrecerea” sunt de natura focului satanic, care atitudini te fac să desconsideri spiritul creştin al cumpătării şi al respectului de sine.

 

TAUR Este momentul să îndrepţi o eroare din trecut, ceva ce poate nu a fost sub controlul tău. Niciodată nu este prea târziu să faci ceva bun. În primul rând pentru sufletul tău. Nu pleca la drum. Să-ţi ceri scuze, dacă mai este cazul şi dacă eroarea ta a cauzat pagube cuiva. Dar, după aspecte, să pare că eşti singurul care a pătimit. Aşa că fii bun cu tine, iartă-te şi oferă-ţi o prăjitură! Dar, să nu pleci la drum, mai ales la drum lung. Probabil că ştii bancul vechi cu Radio Erevan: drum este şi mersul până la serviciu? Răspuns: depinde dacă te duci, sau te întorci! Dacă depinde de tine amână orice drum lung, mai ales cu avionul, pentru o zi mai bună!

 

GEMENI Astăzi urmează-ţi intuiţia. Ai un deosebit talent la comunicare, dar astăzi poţi şi convinge, pentru că parcă ghiceşti gândurile. Ştii ce să spui, când să spui şi mai ales, cui să-i spui! Să-ţi rezolvi problemele. Măcar să încerci. Astăzi te „pricepi la vorbe” şi eşti şi elocvent, convingător. Să nu vorbeşti prea mult, să nu ameţeşti partenerul de discuţie. Evită neclarităţi şi repetă ce vrei clar, de mai multe ori!

 

RAC  Între tine şi reuşită mai este un obstacol, un prag de trecut. Cu toate că oboseala cronică te-a ajuns din urmă, trebuie să continui cu dinamism, ai încă o mare rezervă de energie pozitivă. Trebuie să continui cu aceleaşi metode de până acum, care te-au adus până în pragul împlinirii, al succesului, a rezolvării unei probleme. Să nu ceri ajutor, implicarea altora în problemele tale poate să fie neindicată. Până află cum pot să te ajute, trece timpul!

 

LEUL  Dimineaţa te doare capul din cauza discuţiilor fără rost. Parcă ar fi terapie de grup, nu o discuţie normală între oameni normali. Însă, o seară bună, cu o întâlnire care îţi face plăcere. La primul semn că discuţia derapează, o „ia pe arătură” încercă să o aduci pe făgaş normal. Dacă vezi că sunt prea multe pasiuni şi interese în joc, retrage-te uşor, cu focuri rare! Nu intra la bătaie, la discuţii aprinse care pot degenera. Astăzi nu vorbi mult şi fără rost.

 

FECIOARĂ O zi dedicată acţiunii, reacţiei, intervenţiei. Timpul proiectelor a trecut, acum trebuie să realizezi ce ţi-ai propus cu tenacitate şi fără a ţine cont de comentarii, de orice fel ar fi! Concentrează-te pe ceea ce ai de făcut. Poţi. Lasă mobilul, netul, reţeaua de socializare. Concentrează-te ca să termini repede şi să ai timp liber! Nu amesteca lucrurile şi mai ales nu critica pe cei care sunt în calea intereselor tale. Poţi să-ţi faci duşmani gratuit şi păgubos.

 

BALANŢĂ   Astăzi, dacă nu poţi rezolva ceva, amână.  Sigur, dacă depinde de tine şi nu este ceva obligatoriu. Uneori situaţiile se rezolvă de la sine pentru că timpul găseşte cele mai bune soluţii!  Vezi dacă poţi reprograma, amâna, unele lucruri pe care nu ai puterea, nu ai cheful sau nu ştii să le duci la bun sfârşit. Nu trebuie să inventezi motive, pur şi simplu amână! Să nu te implici în hotărâri, treburi importante, fie în domeniul profesional fie în cel sentimental.

 

SCORPION Nu te împiedica de convenienţe şi prejudecăţi. Eşti într-o formă excelentă, nu mai ezită şi nu mai face planuri. Pune lucrurile la punct cu cinste şi onoare, dar şi cu duritatea zodiei! Să acţionezi repede, cu obişnuitul tău spirit scorpionesc. Astăzi! Nu mai amâna, nu lăsa lucrurile să se agraveze!

 

SĂGETĂTOR  Nu pierde timpul, nu construi castele în Spania şi nici nu te lua la bătaie cu morilede vânt, sper că l-ai citit pe Cervantes. Fii realist şi înainte de a face promisiuni, gândeşte-te bine la consecinţe, la obligaţii. Să te gândeşti bine de nouă ori şi să tai odată! Nu mai amâna, nu cere mai mult ajutor, nu consuma mai multe resurse!

 

CAPRICORN  Eşti emoţional astăzi, nemotivat. În ciuda vremii, ai o dorinţă de plimbare, de muzică, de vorbe cu prietenii. Dă curs acestor porniri, din ele se constituie starea de bine şi de sănătate. Fredonează o melodie, sau ascultă cântecul preferat la căşti sau acasă. Întâlneşte-te cu prietenii, după program. Du-te la un film bun, poate o comedie! Să nu pierzi aceste clipe! Fericirea se măsoară în momente, necazurile în ani, cel puțin așa îmi place să spun.

 

VĂRSĂTOR  Eşti sigur că ai dreptate, că drumul tău duce în direcţia pe care o doreşti. Astăzi, te rog eu frumos, mai verifică, mai vezi ce se întâmplă, nu uita că, după Einstein, totul este relativ! Verifică neapărat, dar neapărat, eşafodajul pe care se sprijină demersul tău, direcţia ta principală. Vezi dacă ceea ce ai stabilit mai este de actualitate, dacă oamenii îşi mai ţin cuvântul dat! Să nu dau impresia că eşti nehotărât, sau nesigur pe tine!

 

PEŞTI Dacă nu faci pace, o să ai probleme. Spiritul tău fanatic, încăpăţânarea ta epică, nu te poate ajuta în faţa unui adversar pervers şi gata la orice manevră. Ascultă-mă pe mine, fă pace!  Cere un armistiţiu, prin intermediar, fie că este vorba de afaceri sau de dragoste. Împăcarea poate surveni numai în urma unui compromis negociat. Să nu continui „războiul”, pentru că eşti „mort”, adversarul tău este mult mai tare, Terminator şi Godzila împreună!

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: