Editura Evenimentul si Capital

A fost achitată după ce l-a împușcat mortal pe redactor-șef pentru ”fake news”. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 9370 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom’ Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri adevărate din surse de încredere, unele confidențiale, curierul de la Bruxelles, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor, normalitatea și moralitatea mic burgheză dintre cele două războaie, atât de dragi mie - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, mulți ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

16,17 martie

Horoscop Pe 16 martie s-au născut James Madison, Jerry Lewis, Bernardo Bertolucci, Georg Simon Ohm, Jules Cazaban, Gheorghe Storin, Horia Şerbănescu, Margareta Sterian. Pe 17 martie s-au născut: Nat King Cole, Bobby Jones, Kurt Russell, Patrick Duffy, Dan Nuţu, Alecu Popovici, Alecu Russo, Mihai Ungheanu, Urmuz.

Horoscop În calendarul creştin-ortodox, pe 16 martie sunt Sfinţii: Sabin Egipteanul, Papa, Roman, Anin şi Hristodul din Patmos. Pomenirea morților, dezlegare la ulei și vin. Pe 17 martie este † Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu. Zi însemnată, cu o cruce, în calendar! Şi mai sunt şi Sf. Marin şi Teostirict imnograful. Duminica Întâia din Post. O să mă întrebaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi ce este un „imnograf”. Un poet, un scriitor de imnuri bisericeşti, bizantine, gregoriene, copte. Cuvântul era folosit ca desemnarea unei meserii în primul mileniu creştin, apoi a devenit un fel de titlu.

În „Kalendar” pe 16 martie, fiind ajunul la la Sf.Alexie, pe seară, se leagă foarfecele ca să ai noroc şi sănătate! (Olteanu)

În sfârşit, pe 17 martie, o sărbătoare importantă în „Kalendarul” vechi al poporului român. Este Ziua Şarpelui, zi totemică a unuia dintre triburile vechi care au stat la baza formării populaţiilor, apoi a poporului, pe teritoriul de astăzi al României.

Legenda, una dintre multele legende frumoase de pe la noi, spune că lupul, vulturul, zimbrul, capra neagră şi şarpele sunt „primii strămoşi” ai triburilor neoliticului, de aici, de pe la noi, care mult mai târziu, pe scara istoriei, aveau să furnizeze însemnele heraldice respective.

Horosop Lupul, în special, a fost totemul celor două popoare antice care au contribuit esenţial la formarea poporului român şi a limbii române: dacii şi romanii. Se pare că puternica uniunea de triburi care avea ca totem şarpele stăpânea un teritoriu ce cuprindea Dobrogea actuală, de la marea cea mare, malul stâng al Dunării până la pădurea cea mare şi toată partea de Nord-Est a Bulgariei actuale. Marele exilat de la Pontul Euxin, poetul Publius Ovidius Naso, pomeneşte, în scrisorile lui, de „marile mistere ale şarpelui”. Evident, fiind între marele fluviu şi mare, triburile şarpelui aveau mulţi pescari iscusiţi. Ziua de 17 martie este ţinută cu strşnicie de pescari ca să aibă noroc la prins peşti. Sunt ritualuri complicate, care astăzi probabil că s-au uitat. Poate ţin minte vorba că dacă pescarii dorm mult de ziua Şarpelui, vor avea noroc la pescuit. Aşa ceva nu se uită!

Se scot stupii la aer liber!

Era şi este interzis să se spună şarpelui pe nume, sau cea mai mică aluzie la formă, sau la „şerpuit”. De aceea sărbătoarea ni s-a transmis cu numele elenizat de „Alexii” – protectorul, apărătorul, aluzie la „primul strămoş”, la cel care apăra tribul - totemul. Să ne amintim de puternicele şi bogatele colonii greceşti de la Marea Neagră care aveau strânse şi cordiale legături cu localnicii.

Tradiţia spune că în această zi ies gângăniile, tîrâtoarele din pământ, zeii telurici sparg cele şapte peceţi care s-au întocmit în toamnă pecetluind goangele în pământ şi începe un nou ciclu al vieţii. Sunt sărbătorile primăverii, ale echinocţiului de primăvară care cade peste câteva zile. Suntem în plin Mister Eleusis!

Există o frumoasă, o foarte frumoasă descriere a vieţii și pildelor Cuviosului Alexie, omul cald al lui Dumnezeu, în Proloagele de la Malovăţ. Căutaţi, citiţi şi luaţi aminte!

Evenimentul Zilei” din ziua de 16 ianuarie 1914 a fost împușcarea, mortală, a redactorului-șef al ziarului ”Le Figaro” de către doamna Henriette Caillaux, soția fostului prim ministru, pe atunci ministru de finanțe, Joseph Caillaux. Sursă, ”Book of Days”.

Dragi lupi, padawani și hobbiți vă mulțumesc mult pentru interesul pe care îl arătați amintirilor mele, dar astăzi o să facem o reconstituire. Împușcarea redactorului-șef de la ”Le Figaro”. Am fost angajat la prestigiosul cotidian francez de dreapta începând din decembrie 1969 până în februarie 1971. Intr-o zi stăteam pe lângă biroul editorului, a redactorului-șef. Mi-a zis: pleacă din locul ăla, acolo a fost împușcat Calmette. Am sărit ca ars, apoi mi s-a spus toată povestea, era o zi mai calmă fără à la une și evenimente deosebite.

16 martie 1914. Paris, sediul ziarului ”Le Figaro”, strada Drouot, numărul 26, al 9-lea arondisment. Ora 17:11. În secretariatul redactorului-șef se prezintă o doamnă. O doamnă din înalta societate, îmbrăcată într-o haină de blană de astrahan negru și având un manșon din același material. Ce drăguț și feminin obiect de îmbrăcăminte manșonul pentru iarnă, păcat că s-a renunțat la el, ca și la alte multe obiecte frumoase și folositoare. Doamna scoate o carte de vizită din manșon și solicită să fie primită de redactorul-șef. Secretara îi spune că redactorul-șef, Gaston Calmette, a ieșit să ia masa cu prietenul său, scriitorul Paul Burget. Doamna spune că așteaptă. La ora 18 fără câteva minute, Calmette intră în biroul său pe altă ușă, nu prin secretariat. Secretara auzind vocile din birou, intră și îi prezintă cartea de vizită.

Sprea marea surpriză a lui Burget, care l-a sfătuit să nu o primească, Calmette spune: ”Este o femeie, trebuie să o primesc”. Paul Burget și secretara ies din biroul redactorului-șef și invită doamna. Trec exact patru minute și se aud șase împușcături. Cei de la ”Le Figaro” se năpustesc în biroul redactorului-șef. Femeia îmbrăcată în haină de blană spune, foarte calmă: ”Nu mă atingeți, sunt o doamnă. Chemați doctorul și poliția, în ordinea aceasta”. Apoi a lăsat pe biroul redactorului șef pistolul, încă fumegând, un superb Browning automat, nou-nouț, model 1911, calibrul 7,65 mm cu o magazie de șapte cartușe. Marea doamnă a adăugat: ”Mi-am făcut numai datoria de soție. Nu a existat nicio ură personală”. Toată lumea a fost foarte impresionată de atitudinea doamnei, cum spuneau a doua zi ziarele britanice: “her wonderful calmness”. Redactorul-șef al ziarului ”Le Figaro” a fost atins de patru, din cele șase gloanțe și a murit câteva ore mai târziu, la spital. Poliția a sosit, dar doamna nu a vrut să urce în duba poliției, ci a mers cu mașina proprie, cu șofer, la sediul poliției, unde a dat o declarație amănunțită.

Protagoniștii acestei întâmplări sunt:

  • Gaston Calmette, de 56 de ani, redactorul-șef al ziarului ”Le Figaro”.
  • Joseph Marie Auguste Caillaux, de 51 de ani, politician liberal cu vederi pacifiste, fost prim ministru, actual, pe atunci, ministru de finanțe.
  • Henriette Caillaux, născută Raymouard, de 39 de ani, o femeie de o frumusețe tulburătoare, inteligentă și cu certe calități artistice.

Începând de la Crăciunul anului 1913, Calmette a dezlănțuit o campanie de presă mincinoasdă la adresa ministrului Caillaux. Îl invinuia de orice, spunea că o să aducă dovezi în ziarul de a doua zi, dar în ziarul de a doua zi erau alte învinuiri grave, fără nicio dovadă, fără nicio susținere. Articolele apăreau în editorial, pe prima pagina a ziarului. Editorialul poate fi scris numai de redactorul-șef, sau de patron, pentru că pune în joc răspunderea civilă, sau penală, a ziarului, reprezintă poziția ziarului.

Substratul era faptul că ministrul de finanțe dorea o taxare progresivă a averilor și o destindere cu Germania, lucruri contrare interselor celor care susțineau ”Le Figaro”. Nimeni nu punea prea mult preț pe ”la presse jaune” cum desemnează francezii ziarele de scandal, puse pe șantaj. Nici familia Caillaux. Dar lucrurile au luat o întorsătură urâtă pe 10 martie 1914, când ”Le Figaro” anunță că o să publice scrisorile de amor vinovat ale soților Caillaux. Caragiale cu a sa o scrisoare pierdută, în varianta franceză. Ministrul este nebun furios, îi spune soției, pe 15 martie 1914, că o să-l provoace pe infamul jurnalist la duel. Henriette se hotărăște să se sacrifice ea. Ce s-a întâmplat, știm.

Procesul Henriettei Caillaux a început în luna iunie. Doamna a fost reprezentată de celebrul avocat Fernand-Gustave-Gaston Labori, care a obținut achitarea. Avocatul a pledat ”vinovată”, dar a spus că Henriette a fost în legitimă apărare deoarece: ”fiecare editorial calomnios a fost ca un glonț tras către inima doamnei Caillaux, ea nu a făcut decât să se apere, să-și apere familia, cu o pasiune de care numai femeile sunt în stare”.

Morala mic burgheză era mai indulgentă cu crimele pasionale. De fapt, achitarea a fost obținută de zecile de mii de parizieni care au luat Tribunalul cu asalt urlând: ”a-chi-ta-rea, a-chi-ta-rea”! Pronunțarea achitării s-a făcut pe 28 iulie 1919, ziua când a început Marele Război. Austro-Ungaria a declarat război Serbiei.

După împușcăturile Henriettei Caillaux, s-au mai auzit în Europa niște împușcături care au schimbat istoria. Pe 28 iunie, la Sarajevo, apoi pe 31 iulie, din nou, la Paris, când este asasinat Jean Jaures, la Café de Croissant, de pe strada Montmartre, numărul 146. Acolo luam și eu micul dejun, împreună cu Veronique, în anul 1970. Mereu același lucru, o cafea enormă franțuzească, foarte neagră și fără zahăr și un croissant, atunci făcut, cald. Mesele erau acoperite cu aceleași tip de fețe de masă, în carouri alb-roșu, ca pe vremuri.

Mai sunt multe de spus pe această temă, a împușcării editorului, a redactorului-șef de la ”Le Figaro”. O să vă spun de ce am abordat această temă, altădată, dar pretextul este evident, a fost evenimentul zilei de 16 martie. Era pe când redactorii-șefi se împușcau mortal pentru ”fake news”!

Weekendul este întotdeauna perioada cea mai grea pentru mine, pentru că am cel mai mult de lucru. Se bulucesc toate în weekend. Mai mult, am început curățenia de primăvară, pe care trebuie să o termin până de echinocțiu. La o casă pe pământ cu ceva pomi fructiferi și trandafiri curățenia se extinde și în curte și în grădină. Sunt multe de făcut, multe de curățat, de tăiat, de aranjat, de organizat, de săpat, de zugrăvit, de reparat, de…

Dar tot o să mă uit la un film, că nu au dat turcii. Daniel mi-a trimis niște ”salamuri” de DVD, așa că am la ce să mă uit. Cred că o să mă distrez, o să mă uit la un serial din anul 1966, ceva hazliu, este cu război, cu Afrika Corps și ce deștepți erau americanii, ce mai, comic cu, sau fără voie, ”The Rat Patrol”.

Așa că de două ori în acest weekend o să avem speranța de mai bine, de două ori avem o nouă șansă, doar este, mereu, mâine, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Si vis pacem para bellum”, dacă doreşti pacea, pregăteşte-te de război! Sâmbătă, dacă vrei neapărat, poţi avea un conflict, dar cu ceva calm, diplomaţie şi tact poţi obţine mai multe! Repede vine, repede trece. Weekend-ul! Ca un făcut timpul te presează şi mereu nu faci, nu spui ceea ce doresti, de fapt. Nu ai timp! Aşa timpul trece foarte repede, confiscat, parcă de un principiu al relativităţii! Sâmbata ai un prilej de distracţie, o petrecere sau o zi de naştere. Chiar dacă oboseala îşi spune cuvântul, distrează-te – este singura soluţie de evitare a stresului cotidian, soluţie chiar încurajată de sistem. Oamenii care se distrează nu fac politică! Duminică ai de facut un drum, poate la munte, poate la ţară. Un drum, dar cu profit – poate fi şi o expediţie de aprovizionare. Perioada de timp a acestui weekend este numai bună pentru inceperea unui mic proces de planificare, de ordonare a vieţii şi operei tale. Dacă nu te-ai apucat deja să faci curăţenie!

Elena Udrea a ramas SINGURA in Costa Rica! Cum a fost surprins iubitul ei, in Romania FOTO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI