Editura Evenimentul si Capital

Estetica șahului Kharim Khan-e-Zand. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 14091 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom’ Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri adevărate din surse de încredere, unele confidențiale, curierul de la Bruxelles, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor, normalitatea și moralitatea mic burgheză dintre cele două războaie, atât de dragi mie - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, mulți ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

5 aprilie

Horoscop Pe 5 aprile s-au născut: Bette Davis, Spencer Tracy, Gregory Peck, Herbert von Karajan, Colin Powell, Agneta Faltskog (ABBA), Romulus Vulpescu, Fănuş Neagu, Marius Lăcătuş, Ioan Ursu, Şerban Georgescu.

Horoscop În calendarul creștin ortodox sunt Sfinții Teodul și Agatopod, Victorin și cei împreună cu el. Nimic în ”Kalendar”.

Mulți, tare mulți dintre domniile voastre, dragi lupi, padawani și hobbiți îmi cereți să vă spun istorii, povești, pilde. Nu neapărat cu Nastratin Hogea, dar tot din Orient, spune @criticul.literar. Vă înțeleg dorința de evadare din cotidian, din media ”realității” plină de ”fake news”. Din spectacolul derizoriu cu hoți și curve, aflat la episodul în care infractorii încolțesc procurorii și îi condamnă public. Scârbos…

Ascult și mă supun, vorba djinnului din sticlă. Sper că ați sezizat calamburul… ginul din sticlă, dacă nu, nu mă supăr! Iată:

Persia, Iranul cum își spune acum, este şi acum nedumerită de personalitatea unuia dintre cei mai mari conducători ai ei: Şahul Kharim Khan-e-Zand.

Se spune că Şahul Kharim era mare petrecăreţ şi tare iubitor de femei. Petrecerile, cîntul, poeziile şi dansul se ţineau lanţ la palatul său din Isfahan. Oamenii erau mulţumiţi pentru că era bun la suflet şi făcea multe cadouri şi hatîruri poporului. Clădirile și podurile construite la porunca și sub îndrumarea șahinșahului erau utile și frumoase. Mai mult, erau estetice, aveau o filosofie aparte. Numai oastea nu era prea fericită pentru că Şahul nu era deloc războinic şi nu căuta gloria și cucerirea în bătălii. Pînă la urmă şi soldaţii erau mulţumiţi: nu aveau glorie, dar nici răni şi beteşuguri și își păstrau viața. Aşa încît, ca să-și merite solda, se luptau între ei zi şi noapte, făceau manevre și exerciții, devenind tot mai iscusiţi în arta armelor.

Mai nou, au apărut şi două sute de elefanţi de luptă din Hindustan, cu colţii de fildeş îmbrăcaţi în bronz. Cumpărați din visteria șahului. Aşa încît ostaşii erau tare ocupaţi cu noile tancuri.

În toiul unei petreceri, cînd Kharim Khan-e-Zand ţinea pe genuchiul drept o armeancă focoasă iar pe cel stîng o blondă lidiană, amîndouă turnîndu-i din belşug rubiniul şi parfumatul vin de Shiraz, iată că apare un soldat plin de colbul drumului : „Luminăţia ta, vin mongolii peste noi, îi conduce crudul şi dezmăţatul Kubilai !”. Şahul s-a înecat cu vinul tare apoi a gemut: „Cît de departe sunt ?”. „Departe, departe, Măria ta, la frontieră, la peste o mie de leghe !”. Şahul s-a înveselit şi a ridicat cupa de aur: „Să bem şi să ne veselim pentru că duşmanul este foarte departe ! Iar ţie, dragă soldatule, o să-ţi dau o sută de dinari şi o să te fac sutaș, centurion, mai mare peste o sută de soldați, pentru vestea bună pe care mi-ai adus-o !”

Şi petrecerile au reînceput, mai strălucitoare ca înainte. După o lună acelaşi soldat apare, mai bine îmbrăcat, în uniformă de centurion cu armură de piele tare : „Măria ta, prealuminate, mongolii sunt la o sută de leghe !”. Şahul a zîmbit dezlipindu-şi buzele de cele ale unei preafrumoase făpturi : „Sunt încă prea departe, ţine încă două sută de dinari şi te fac conducător de care !”. Şi şahul a reînceput desfătările în sunet de lăută, cu poeţi şi filozofi vestiţi. Peste încă o săptămână apare iarăşi soldatul nostru, îmbrăcat splendid şi cu armură de aramă și argint : „Şahul meu preaiubit, primejdie mare ! Mongolii sunt la poarta cetăţii !”. Kharim Khan-e-Zand a rîs un pic apoi a spus : ”Acum e prea tîrziu să luptăm. Nu pot să-mi urc elefanţii pe ziduri. Iar tu, dragă, ce-ţi frîngi mîinile ca o fecioară!? Doar ai cîştigat bine cu veştile pe care mi le-ai adus ! Du-te la Kubilai şi negociază un armistiţiu pentru evacuarea personalului nebeligerant din cetate şi îţi dau o mie de dinari şi te fac mai mare peste elefanţii mei !”

Zis şi făcut : Kubilai a fost de acord să permită evacuarea populaţiei din cetate gîndindu-se că vor fi o pradă uşoară, iar apoi se poate întoarce la asediul Isfahanului. Marile porţi ale Isfahanului s-au deschis şi a început să iasă puhoi de oameni, aproape un milion, flancaţi de oaste tare, zeci de mii de oşteni călare care se jucau în batjocură, jonglînd cu săbiile şi suliţele de-i lăsau pe mongoli cu gura căscată. Apoi au apărut carele de lupta din bronz și cei două sute de elefanţi, iar în mijlocul lor, căţărat pe o platformă de luptă, pe cel mai mare şi mai fioros pahiderm, stătea Kharim Khan-e-Zand zîmbind, trimiţînd bezele şi făcînd cu mîna. Gloata de oameni s-a pierdut în zare, într-un nor de praf, mergînd spre Shiraz.

Abia atunci hanul Kubilai a ieşit din perpelexitatea care-l cuprinsese la vederea unei armate de zece ori mai tare decît a sa. Răcnind, şi-a trîntit căciula de blană de pămînt: „Cum aţi îndrăznit să-mi spuneţi că oastea aceasta puternică şi bine antrenată este nebeligerantă?!” Soldatul nostru, pardon, mai marele peste elefanţi a plecat ochii și a spus : ”Stăpînul nostru, marele şi preaputernicul Kharim Khan-e-Zand nu ne dă voie să luptăm cu străinii - zice că nu este estetic!”

Să sperăm că și mai marii lumii noastre respectă estetica mărețului șahinșah Kharim Khan-e-Zand!

Cred că o să mă uit la niște filme germane: ”Weißes Blut” un film DEFA din 1959, sau ”Ein Mann geht durch die Wand” un film RFG tot din același an. Să-i revăd nasul ascuțit al lui Heinz Rühmann! Sau, poate, ”Das Wirtshause im Spessart” din anul 1958 cu Liselotte Pulver, sau urmarea cu fantomele, din anul 1960? Văd eu, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Dimineaţa nu prea ai spor, orice ai face. Oferă-ţi o pauză. Scurtă! Pentru că ai avut timp suficient să reflectezi asupra celor întâmplate în ultimul timp şi astăzi este cazul să acţionezi! Chiar dacă ai nevoie de mai mulţi bani (cine nu are?) nu-ţi sacrifica tot timpul, pasiunile tale şi micile plăceri pe altarul viţelului de aur. Si nu uita ca dupa cum spun puritanii: banul este ochiul dracului si bancile - bisericile satanei. Dacă ai unele probleme cu bancile, sau de natură financiar-bancară, nu ezita să insişti cât poţi. Tenacitatea ta poate va fi răsplătită.

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI