29 ianuarie

 

Horoscop  Pe 29 ianuarie s-au născut Thomas Paine, Oprah Winfrey, Romain Rolland, Anton Cehov, Ion Luca Caragiale, Gh. Brăescu, Marţian Negrea, Oana Pellea.

 

Horoscop În calendarul creştin-ortodox este aducerea moaştelor Sf.Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul şi Sf. Filotei.

 

Horoscop  În „Kalendar” este a cincea zi a Filipilor de iarnă. În multe regiuni s-a luat obiceiul ca să se ţină Filipii doar în zilele de 29-31 ianuarie. O triadă centrată pe altă triadă, Sf. Trei Ierarhi din 30 ianuarie.

 

În această a cincea zi a sărbătorilor lupilor, oamenii din vechime îşi „boiau” chipul şi trupul. Se vopseau cu tot felul de vopsele naturale, vegetale sau minerale, ocru, de exemplu. Uneori amestecate cu grăsime, răşină, sau miere. Toţi oamenii din neolitic aveau această practică, iar obiceiurile încă actuale ale nativilor din Asia (India) America şi Africa sunt edificatoare.

 

Dar şi aici, în Europa, sunt pomeniţi picţii (pictaţii) din Marea Britanie, inamici valoroşi pentru legiunile romane. Se crede că picţii cei albaştrii au fost europeni ajunşi pe peninsula britanică în timpul glaciaţiunii Wurm şi rămaşi prizonieri în insula rezultată ulterior, prin creştere nivelului oceanului planetar. Poate că şi geto-dacii se "vopseau de război"! Cu siguranţă, agatârşii se machiau – primii noştri strămoşi care erau deosebit de îngrijiţi şi eleganţi – spun sursele antice greceşti.

 

Horoscop  Se estimeză că acest fenomen de „încălzire globală” care i-a făcut prizonieri pe picţi în insula britanică se repetă cu o perioadă de circa 13.000 de ani, adică jumătate dintr-o Mare Zodie astrologică de circa 26.000 de ani – în care punctul echinocţiului trece prin toate zodiile, iar axa Nordului descrie un mic cerc complet pe bolta cerească. Am pomenit cândva despre Marile Zodii şi de precesia echinocţiului. Dacă nu vă mai amintiți spuneți-mi ca să repet.

 

Horoscop  Vopsitul corpului şi a feţei avea un caracter religios, magic, de protecţie împotriva bolilor, a animalelor şi a duşmanilor. Machiajul din ziua de astăzi este urmaşul direct al celei de a cincea zi a Filipilor de iarnă, în care fiecare membru al tribului declara culorile şi felul în care se va vopsi în anul ce urmează.

 

În colectivităţile neoliticului, în triburi, machiajul, simbolurile de pe corp şi de pe faţă erau clare. Iată, colo, un bărbat care este machiat cu spirale, săgeţi şi mici siluete de animale, stilizate, în alb, roşu şi negru: "anul acesta o să fiu cel mai bun vânător". O fată, cu un mesaj clar: "anul acesta îmi caut soţ". Şi iată şi pe şeful tribului: "o să am grijă ca anul acesta să nu moară nimeni de foame"!

 

Horoscop  Un savant rus, Ivan Efremov, autor de SF-uri celebre, de fapt, de popularizare a ştiinţei, (Nebuloasa din Andromeda, Timpul Taurului, Coroana Neagră, Umbra Dinozaurului, Cor Serpentis etc) spunea că machiajul este indispensabil umanității şi că este semn de civilizaţie – dădea ca exemplu o comunitate îndepărtată de fiinţe raţionale, foarte înaintată tehnologic, de pe Cor Serpentis. O civilizaţie care se dezvoltase pe o planetă cu atmosferă de fluor, în locul oxigenului. Ca să compenseze lumina albăstruie, caracteristică, femeile şi bărbaţii din Inima Şarpelui, care semănau surprinzător de mult cu oamenii de pe Terra, foloseau un machiaj cu nuanţe de portocaliu, "care sublinia calităţile şi ascundea imperfecţiunile"!

 

Horoscop   Tot Efremov, savant pleontolog, arată că frumuseţea este universală şi respingea teoria monştrilor veniţi din spaţiu şi timp. El, la fel ca şi Biserica spunea că singurul tip de fiinţă evoluată, raţională, este cea de tip uman, în tot Universul: "Dumnezeu L-a făcut pe om după Chipul şi asemănarea Sa!" Să ne reamintim că şi Vaticanul a recunoscut că „mai există oameni în Univers”. Nu extratereştrii, nu monştrii – oameni! Fiinţă bipedă, cu simetrie faţă de o axă verticală, cu organe de simţ şi posibilitatea de mişcare a obiectelor şi deplasare rapidă. Efremov face, în „Coroana neagră”, un roman foarte bun, astăzi uitat, o teorie fabuloasă asupra conceptului frumuseţii umane. Şi a îmbinării frumuseţii cu utilitatea. Am cartea undeva prin bibliotecă, odată şi odată o s-o găsesc! Şi mai subliniază încă odată că îmbrăcămintea şi mai ales machiajul trebuie să acopere imperfecţiunile trupului şi feţei şi să sublinieze calităţile.   

 

Când ştiinţa se împleteşte cu religia şi magia rezultă un aliaj indestructibil. Se numeşte Adevăr!

 

Horoscop  Observăm că moda, lansarea „colecţiilor”, care se întâmplă în această perioadă a anului, are o vechime de zeci de mii de ani. Apropos, sau by the way, ştiţi când a fost prima grevă din lume? Ei bine, acum mai bine de cinci mii de ani, când lucrătorii în piatră, muncitorii liberi – nu sclavii au ridicat piramidele, era interzis ritual, religios – care ridicau piramide în Ta-Kemt (Egiptul de astăzi) nu au primit vopsele, cosmetice pentru faţă, corp şi ochi ca să se protejeze de soare şi praf!

 

Atenţie la machiaj, sunt gândurile care vi le puneţi pe faţă, cartea de vizită, mesajul de întâmpinare, care poate fi plăcut, binevoitor, agresiv, sau vulgar. Depinde de voi, machiajul este o artă care se învaţă relativ uşor, nu este teoria relativităţii, dar trebui să vă reprezinte, să fie atrăgător, să vă facă mai interesant(ă)!

 

                                                     ⃰    ⃰    ⃰

Horoscop  La Davos, în Elveția, în ultima zi a lucrărilor World Economic Forum (WEF), s-a distribuit, cu emfază, Oxfam Report cu titlul:  ”Reward Work, Not Wealth: To end the inequality crisis, we must build an economy for ordinary working people, not the rich and powerful.”  Am parcurs cu greu, tot timpul puftindu-mă râsul, cele 71 de pagine ale raportului. Un plan de măsuri al PCR era mai bun și mai echitabil. Femeile trebuie promovate pentru că sunt femei, cei săraci trebuie să aibă mai mulți bani pentru că sunt săraci, zdrobiți orânduirea cea crudă și nedreaptă… Elanul acesta de idioți comunistoizi, anarhist, isteric și iconoclast cuprinde lumea ca o pandemie de ciumă.

 

Dar are și Raportul Oxfam calitățile lui. Dă cifre, dacă ar fi reale. Astfel, la 1 ianuarie 2018 în toată lumea erau 2.043 de miliardari. Nouă din zece erau bărbați. Deci și aici o inegalitate sexistă. Să avem mai multe femei miliardare! Băi, când o să se facă ăștia bine?

 

Primii trei miliardari din Statele Unite, Bill Gates, Jeff Bezos și Warren Buffett, creditați împreună cu o avere de 248,5 miliarde $, au cât jumătatea inferioară a tuturor americanilor. Aici trebuie făcută o precizare. O bună parte din averea stimabililor, este ziua lui Caragiale, este virtuală, iluzorie, sunt valorile acțiunilor pe care le dețin la bursă. Un zvon, o zgârietură, un complot și gata, nu mai au banii aceștia, atât de mulți. Dar nu îmi fac griji pentru ei, nu o să-i văd cerșind prin New York, niciodată.

 

Raportul Oxfam pretinde că 56% din populația globului trăiește cu 2 până la 10$ pe zi. Dacă și spune cum o fac, îl cred, vreu și eu să aplic!

O singură propunere merită explorată dintre multele inepții menționate: dezvoltarea și sprijinirea de către state a start-up-urilor și a întreprinderilor deținute de cei care lucrează acolo, un fel de MEBO. Nu este pomenită cooperația, o cale de succes pentru multe țări subdezvoltate.

 

Horoscop  Raportul Oxfam spune că sunt mai mulți bogați, foarte bogați și mai mulți săraci, foarte săraci, dar nu știe să tragă concluzia care se impune. Concentrarea prea mare a capitalului mondial pune în pericol chiar capitalismul. Imobilizează sume uriașe, le scoate din circuitul economic, blochează producția și circuitul mărfurilor și oferirea de servicii. Din această situație se bucură numai băncile, aceste căpușe imonde care atacă sănătatea circuitului capitalist, pentru că și-au schimonosit monstruos menirea pentru care fuseseră făcute în capitalismul clasic.

 

După ce am primit, ca materiale, nu le-am parcurs pe toate, dar se pare că nu s-au înțeles la Davos. A fost ca la Turnul Babel, după ce bunul Dumnezeu a încurcat limbile constructorilor!

 

Horoscop Cred că o să mă uit la ”O scrisoare pierdută” filmul din 1953 cu Niki Atanasiu, Elvira Godeanu și Alexandru Giugaru. Regizat de Sica Alexandrescu și Victor Iliu. Doar astăzi îl pomenim pe Caragiale, universal și permanent. Poate că domniile voastre vă uitați la televizoare, dar vedem același lucru. Nu cred că bunul Caragiale ar fi scris alceva dacă trăia în prezent, ba, din contră, cred că Cațavencii și Zoele din prezent sunt doar niște copii, niște clone nereușite, mult mai puțin abile decât la începutul secolului XX, sau la sfârșitul secolului XIX. Dar și atunci și acum sunt de tot râsul!

 

Mereu există speranța de mai bine, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

NOTĂ  Miercuri, 31 ianuarie, la ora 9:30 voi publica pe EvZ Special CONEXIUNI articolul, de fapt studiul ”Tristețea românilor de pretutindeni, tragedia celor din țară și profitul firmelor care transferă banii”. Este un subiect la care mă gândec de mult și la care ați participat și domniile voastre răspunzând cu sutele și miile la cele două întrebări puse de mine. Vă mulțumesc mult!

 

 

                                                       ⃰    ⃰    ⃰

 

 

horoscop

 

 

BERBEC   Conjunctura iţi indică o posibilă întâlnire neaşteptată, dar care te bucură mult, mai ales prin noutaţile pe care poţi să le afli. Sau, o veste. Seară plăcută, poate la un film nou, la modă. Eşti într-o perioadă de emulaţie şi avînt. Profită şi realizează ceva, finalizează un proiect. Ajută pe cel în nevoie, pe un prieten, pe o rudă. Trebuie, din nou, să alegi cu grijă modul de rezolvare a problemelor sentimentale, atât în familie cât şi cu prietenii.  Zi-lumină, foarte importantă pentru viitorul unui proiect sau a unei afaceri.  Tot ceea ce începi sau programezi în această zi pot aduce rezultate fructoase.

 

horoscop

 

TAUR   Astăzi ai o zi cam amestecată, aşa ca poate este bine să faci o analiza atenta şi obiectiva a realizarilor şi a eşecurilor. Trece timpul, fără necazuri şi poţi să o iei pe drumul bun! Stelele spun să te grăbeşti. Zi favorabilă ideilor noi, sau unor noi planuri de dezvoltare, dar nu importante.  După masă evită întîlnirile, fă-ţi un program de cultură şi artă, poate un film, la spectacole se joaca ”relache” este luni, doar. Nu lua decizii importante, nu intra în jocul altora, impune-ţi propriile reguli, nu trebuie să cedezi poziţia, iar dacă nu se poate altfel, amână!

 

horoscop

 

GEMENI   Fii sincer şi recunoaşte, măcar astăzi, chiar dacă nu prea îţi convine, că majoritatea problemelor pe care le ai se datoresc superficialităţii tale. Termină odată lucrurile începute! Astăzi ai un debit verbal uimitor. Ceea te cam caracterizează. Trebuie să nu exagerezi în această expansiune îndrăzneaţă pentru că este deosebit de riscantă: poţi să faci gafe şi confesiuni extravagante. O întâlnire importantă la mijlocul zilei te face să îţi freci mâinile de mulţumire. Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, sau de tehnologie de vârf.

 

horoscop

 

RAC    Astăzi eşti rasfăţăt de cei din jur şi nu ţi se pun prea multe sarcini pe umeri. Situaţia  te bucura pentru ca ai timp pentru tine, hobby, să te ocupi de micile, sau mai marile tale pasiuni. Aspectele planetelor favorizează abilitatea nativilor din zodia armonioasă a Racului ca sa rezolve problemele legate de relaţiile cu terţi sau cu autorităţile. Evită să te enervezi pentru lucruri minore şi persoane neinteresante. O întâlnire importantă din a doua parte a zilei te calmează şi îţi face chiar plăcere. Nu forţa lucrurile. Viaţa este un ocean, aşteaptă valul şi curentul favorabil şi vei face exact acelaşi lucru dar cu minimum de efort personal şi de consum resurse.

 

horoscop

 

LEU   Schimbările posibile la care asişti astăzi, la care, de altfel, te aşteptai, contribuie la întărirea încrederii în forţele proprii, în superbia ta leoniană. Şi la întărirea propriei imagini. Amână tot ce pare neplăcut sau neinteresant şi bucură-te de dulceaţa vieţii. Cumpătarea este cheia, că doar abuzul nu a plăcut niciodată, nimănui. Pe seara cea mai bună perioadă pentru afacerile şi reuniunile de familie. Nu sunt recomandate schimbările, noul, de orice natura, declanșate de tine, aşa încât dacă aveai ceva în gând las-o pentru altă zi.

 

horoscop

 

FECIOARĂ Nu te implica în conflicte cu semnele de foc. Atenţie, în special, la relaţiile cu Berbecii. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil, dar nu exagera cu promisiunile. Ai intrat într-o rutina care te protejează dar nu te motivează.   Afacerile personale şi cele amoroase sunt, însă, bine aspectate. Promovează-ţi cu curaj interesele de astăzi, de acum. Anumite informaţii şi zvonuri te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii. Supravegheză-ţi regimul alimentar. Mănâncă mai multe fructe şi lămâi, sau fructe care conţin vitamina „C”. Dacă nu ai probleme cu aciditatea gastrică.

 

horoscop

 

BALANŢĂ   Astăzi trebuie să dai dovadă de o mai mare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci. Fii ferm, dar în acelaşi timp politicos şi plăcut. Domeniul sentimental este favorizat. În această perioadă este bine să nu ai nicio reacţie, aşteptând ca această lume nebună, nebună, nebună să se stratifice şi să se structureze. Chiar haosul are structura şi legile lui. Pe de altă parte aspectele horoscopului tău nu sunt tari, nu sunt foarte clare în această zi. Hai să mai aşteptăm, poate se întâmplă ceva bun-bun în viaţa ta!

 

horoscop

 

SCORPION  Perioada este favorabilă, mai puţin în adaptarea termică. Atenţie la variaţiile de temperatură, afară este când prea cald, când ger, îmbracă-te corespunzător şi totul o să fie bine! zâmbeşte, fii tandru şi bucură-te de copiii tăi, sau de cei pe care o să îi ai, sau puteai să-i ai! Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, liderul natural al grupului şi aşteptînd o iniţiativă din partea ta. “Mâna care îţi dă de mâncare nu se muşcă” spune un vechi proverb şi poate colegii de la serviciu o să-şi amintească de asta. Dă-le dulciuri, de exemplu rahat. Oricum, cam asta mănâncă despre tine, când nu ești de față!

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR   Astăzi eşti cam apatic şi lipsit de initiativă, ceea ce nu te caracterizează. Poate este oboseala, poate lenea, dar nu îţi poţi permite să nu faci nimic. Amână tot ce pare că nu este urgent! O zi favorabilă pe care o poţi petrece cu cei dragi, sigur, după program. Timpul trece repede, aşa că nu ezita să le spui cât de mult ţii la ei! Dacă porneşti de la premiza că fiecare poate fi motivat în felul lui, ziua de astăzi este căluza ta în găsirea unor răspunsuri, soluţii şi explicaţii. Ceea ce ţi se comunică gaseşte noi rezonanţe şi noi interpretări. Este timpul să asculţi oamenii cu atenţie şi în tăcere, îmbiindu-i la vorbă şi destăinuiri.

 

horoscop

 

CAPRICORN    Dimineaţa ai ceva deosebit de rezolvat. Ai nevoie de unele calităţi şi abilităţi ale tale, pe care le foloseşti mai rar. Cei din jurul tău te plac, profită ca să-ţi promovezi interesele. Astăzi apare o nouă cunoştiinţă, o nouă relaţie socială, sau de afaceri. În perioada menţionată afacerile sunt mediu aspectate, aşa încît este bine să te limitezi la activităţile de rutină şi la prospectări.  Viaţa de famile, sau de cuplu este bine aspectată, cu noutăţi şi bucurii. Stelele spun că ar fi bine să-ţi evaluezi exact coordonatele afacerilor producătoare de resurse şi să iei măsurile care se impun. Spre sfârşitul zilei te poţi interesa de problemele ce trenau de mai mult timp.

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR  Ai şanse azi să primeşti un dar neaşteptat, care iţi schimba brusc starea de spirit. Esti conciliant şi nu mai mai doreşti confruntări din care să ieşi învingător. Poate fi ziua de naştere? Aspectele pozitive celeste îţi permit să abordezi cu succes decizii importante, schimbări de situaţie sau poziţii sociale superioare, (pentru un mic procent din zodie ultima precizare, desigur că nu toată zodia o să fie avansată). Dimineaţa dedic-o lucrurilor, problemelor urgente. Concentrează-te asupra lucrurilor importante în cursul prânzului. Nu încerca să-ţi impui cu orice preţ punctul de vedere ci determină prin ajustări succesive ca cei cu care discuţi să fie de accord cu tine.

 

horoscop

 

PEŞTI   Ultimile zile din ianuarie sunt dense şi obositoare, în versiunea zodiei tale. Ca să treci peste acest prag, azi trebuie sa dai dovada de calm şi realism şi să laşi ideile fixe, obstinenţa. Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în niciun fel. Configuraţia astrală arată unele preocupări cu caracter juridic, în sensul că verifici, consulţi sau semnezi contracte, sau înscrisuri oficiale. Din nou ţi se cere ajutorul. Toată perioada zilei stă sub semnul unei schimbări de program, de direcţie, mai mult o schimbare tactică, decât o manevră strategică.

 

horoscop