Renumitul compozitor care produce o emisiune pentru promovarea tinerelor talente la TVR a comentat despre scandalul izbucnit ieri in concursul Eurovision, finala romaneasca. Televiziunea Romana, producatorul show-ului, a anuntat ca trei dintre cele mai populare piese calificate in penultimul act al competitiei ("Dracula, My Love" – Simplu&Andra, "Well-o-wee" – Rednex&Ro-Mania "Sinada" interpret New Effect feat. Moni-K.) au fost descalificate.

EVZ: Meritau cele trei piese sa fie eliminate din concurs sau nu?
Horia Moculescu: Sa fie foarte clar, daca au incalcat regulamentul, trebuiau sa fie eliminate.

EVZ: Referitor la scandalul provocat de acuzatiile de plagiat la adresa lui Marius Moga. Ce spuneti?
HM: Piesa respectiva a fost eliminata din concurs pentru ca nu a respectat regulamentul. Termenul de plagiat este o definitie foarte ambigua si greu de dovedit. De cele mai multe ori tine de moralitatea autorului. Si exista multi compozitori imorali. Costi Ionita a inscris o piesa in concurs pe care o cantase la mine in emisiune, in direct. A facut asta fara sa il deranjeze morala. Convingerea mea este ca se pot scrie melodii frumoase si in anul 2300.

EVZ: De ce nu se implica mai mult cei din generatia dumneavoastra in viata muzicala din Romania?
HM: Pentru ca am fi acuzati de masinatiuni. Sa va mai spun ceva. Si in randul celor tineri, cei care au valoare cu adevarat, nu se implica pentru ca sunt aratati cu degetul.

EVZ: Romania are o scoala de muzica recunoscuta? Exista o sectie de compozitie muzica usoara la Conservator. De ce nu se implica absolventii de compozitie in viata muzicala romaneasca?
HM: Spuneti, va rog, ce studii muzicale aveau cei de la ABBA?  Facusera cumva Conservatorul din Suedia? Nu imi aduc aminte ca Beatlesii sa fi avut studii superioare in muzica. Tot asa, orice om talentat, poate avea idei muzicale, nu are nevoie de studii.

EVZ: Cine credeti ca va castiga in finala si ce sanse credeti ca va avea in concursul Eurovision?
HM: Sincer, nu am avut timp sa le ascult pe toate, deoarece astept finala sa imi pot face o parere.

EVZ: Ce stil muzical credeti ca ar reprezenta mai bine Romania pe plan international?
HM: Am fost acuzat ca militez pentru utilizarea filonului folcloric. Cred ca piesele noastre ar trebui sa utilizeze acest filon folcloric, dar nu din perspectiva citatului melodic, ci utilizarea unui sound specific inspirat din folclor care sa fie reprezentativ pentru Romania.

EVZ: Proiecte de viitor?
HM: Eu sunt foarte implicat in productia de televiziune, am scris foarte putin in ultima vreme, dar nu deloc.

EVZ: Ce parere aveti despre Cheeky Girls?
HM: Nu ma intereseaza.

Replica lui Costi Ionita

Costi Ionita a tinut sa clarifice acuzatiile formulate de compozitorul Horia Moculescu

EVZ: Horia Moculescu te-a acuzat de imoralitate. A spus ca ai inscris la Eurovision o piesa care mai fusese cantata inainte.

Costi Ionita: Nu stiu despre ce este vorba exact. Asupra piesei "Dulce – Amaruie", interpretata de Nico, nu planeaza nici o suspiciune de plagiat sau altceva.

EVZ: De ce a spus Horia Moculescu ca sunteti imoral?

CI: Nu stiu ce urmareste domnul Moculescu, poate vrea sa-si faca publicitate. Am mai avut o piesa inscrisa. Este vorba de o piesa cantata de Celia, care oricum a iesit din concurs.

EVZ: Deci piesa mai fusese cantata inainte?

CI: Nu stiu ce sa spun. Cand am inscris piesa tocmai terminasem albumul Celiei si ea a cantat doua piese de pe acel album pe la cateva televiziuni. Se poate sa o fi cantat si la domnul Moculescu, nu sunt sigur.

Cititi si Dracula si Rednex parasesc Eurovisionul.