Mii de manifestanţi s-au adunat în centrul Hong Kongului, duminică, cu toată interdicţia de a nu se strânge mai mult de 8 persoane, parte a măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Manifestanţii sfidează Beijingul

Manifestanţii se opun unui proiect de lege propus vineri de parlamentarul Li Keqiang. Acesta prevede în mod special că guvernul central poate aplica o lege de „securitate naţională” care urmăreşte „să interzică trădarea, secesiunea şi acţiunile subversive”, ocolind consiliul legislativ local. Beijingul ar putea deci să conducă propriile anchete pe teritoriu şi să-şi instaleze agenţii de securitate (…).

Este începutul sfârşitului

„Este începutul sfârşitului. Ne aflăm la limită, din cauza asta suntem aici, chiar dacă este epidemia Covid-19”, a spus activistul Joshua Wong înaintea protestului. „Independenţă Hong Kongului”, „Luptăm pentru libertate” sau „Revoluţie pentru o renaştere a Hong Kongului”, sunt doar câteva dintre sloganurile cântate pe străzile oraşului duminică. Era previzibil şi conflictul cu poliţia. Unii manifestanţi au aruncat cu diferite obiecte în forţele de ordine, au ridicat baricade şi au folosit umbrele pentru a se proteja de gazele lacrimogene. Poliţia a anunţat 120 de arestări.

Relaţiile la Hong Kong erau deja încordate de mai multe săptămâni între susţinătorii Beijingului, ceea ce justifica amestecul Chinei în afacerile interne şi cei care doresc independenţa teritoriului (…)

Noua lege va fi pusă în aplicare „fără întârziere”.

Beijingul a răspuns imediat la protestele din această duminică prin vocea ministrului său de Externe, Wang Yi, care a afirmat că noua lege care va fi aprobată într-o săptămână, va fi pusă în aplicare „fără întârziere”. „Actele violente şi teroriste continuă să crească, iar forţele străine s-au amestecat profund şi ilegal în afacerile Hong Kongului”, a spus el într-o conferinţă de presă ţinută la Palatul Poporului, sediul parlamentului chinez de la Beijing, notează Le Figaro.