Hong Kong are o lege proprie a „securității naționale”. Închisoarea pe viață, printre pedepse

Hong Kong are o lege proprie a „securității naționale”. Închisoarea pe viață, printre pedepse Sursă foto: Dreamstime

Hong Kong dispune de o lege distinctă a „securității naționale”, care a fost implementată cu scopul de a menține ordinea și stabilitatea în regiune. Conform acestei legi, închisoarea pe viață este una dintre pedepsele posibile pentru încălcările grave ale securității naționale.

Autoritățile din Hong Kong au prezentat vineri proiectul noii legi referitoare la securitatea națională, care cuprinde infracțiuni precum trădarea și insurecția, sancționate cu pedeapsa închisorii pe viață.

Securitatea națională, importantă în Hong Kong

Această propunere legislativă vine ca o completare a legii securității naționale, impusă de Beijing în 2020, în urma amplelor proteste pro-democrație din 2019 din Hong Kong. Textul a fost oficial prezentat vineri dimineață în cadrul Consiliului Legislativ (LegCo), unde urmează să fie supus unei analize detaliate.

„Această nouă lege răspunde unei „necesităţi reale şi urgente”, a declarat Chris Tang, responsabilul de securitate al oraşului, în faţa parlamentarilor. „Hong Kong a suferit ameninţări serioase la adresa securităţii naţionale”, a insistat el, referindu-se la manifestaţiile pro-democraţie din 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News

Andrew Leung, Președintele Consiliului Legislativ, a asigurat că parlamentarii „nu vor economisi niciun efort și vor colabora pentru a remedia neajunsurile în domeniul securității naționale”, , conform informațiilor furnizate de France Presse.

China Hong Kong

Sursă foto: Dreamstime

 

Noua lege prevede cinci categorii noi de infracțiuni

Acest proiect de lege detaliază cinci categorii noi de infracțiuni în plus față de cele pedepsite conform textului din 2020: trădare, insurecție, spionaj, sabotaj și ingerință străină.

Conform proiectului, trădarea, insurecția, sabotajul care amenință securitatea națională și incitarea membrilor armatei chineze la rebeliune ar urma să fie sancționate cu închisoare pe viață. De asemenea, textul propune extinderea noțiunii de „sediție” (din epoca colonială britanică) pentru a include nemulțumirea față de conducerea comunistă și sistemul socialist chinez, precum și o pedeapsă mai aspră pentru infracțiunile de „sediție”, crescând pedeapsa maximă de la doi la șapte ani.

Potrivit proiectului de lege, autoritățile din Hong Kong ar putea solicita unui tribunal să rețină o persoană fără a fi inculpată timp de până la șaisprezece zile și să-i interzică consultarea unui avocat în timpul detenției.

Similar cu textul din 2020, această nouă lege privind securitatea națională ar urma să se aplice presupuselor infracțiuni comise în străinătate. De asemenea, textul propune adoptarea unei noi definiții a „secretelor de stat” – care ar acoperi nu doar tehnologia, ci și „marile decizii politice” și „dezvoltarea economică și socială a orașului”. De asemenea, acesta incriminează achiziția și deținerea acestui tip de informații.

Hong Kong accelerează procesul legislativ

Autoritățile din Hong Kong au accelerat procesul legislativ și au prezentat conținutul noului proiect de lege în urma unei luni de consultări publice care s-au încheiat pe 28 februarie. După prezentarea proiectului de lege, consulatul britanic din Hong Kong a solicitat autorităților locale să ofere „timp pentru o examinare legislativă serioasă” și să respecte „standardele internaționale și să apere drepturile și libertățile fundamentale”. John Lee, șeful executivului din Hong Kong, a declarat anterior vineri că există un „consens general” în rândul locuitorilor din Hong Kong că legea ar trebui adoptată „cât mai curând posibil”.

Cetățenii susțin noua lege a securității naționale

Conform autorităților din Hong Kong, aproape 99% dintre cei 13.000 de respondenți în cadrul consultărilor publice și-au exprimat sprijinul pentru implementarea noii legi. Cu toate acestea, asociațiile jurnaliștilor, organizațiile pentru drepturile omului, companiile străine și diplomații și-au manifestat îngrijorările serioase, exprimând teama că acest text va restrânge și mai mult libertatea de exprimare, conform AFP. De la intrarea în vigoare a primei legi asupra securității naționale impuse de Beijing, au fost arestate aproape 300 de persoane, iar peste 170 au fost acuzate, ceea ce a dus la reprimarea oricărei forme de disidență.