Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Hitler a dat mâna cu Jesse Owens la Olimpiada din Berlin? VIDEO
VIDEO

Hitler a dat mâna cu Jesse Owens la Olimpiada din Berlin? VIDEO

Olimpiada din Berlin din anul 1936 a fost marcată de întâlnirea lui Adolf Hitler cu atleții americani. Unul dintre ei, Jesse Owens, avea să-l umilească.

La începutul anului 1933, Adolf Hitler devenise efectiv dictatorul Germaniei. Toate partidele, organizațiile și sindicatele non-naziste au încetat să mai existe. Ideologiile reciproce ale expansionismului pan-germanic și ale antisemitismului prinseră rădăcini. Membrii raselor „non-ariene” (non-albe și evreiești) au fost percepute și descrise ca inferioare și degenerate. Imaginile sportive naziste au servit la promovarea mitului superiorității rasiale ariene.

Așa-numitele trăsături faciale ariene – părul blond și ochii albaștri – au fost accentuate în afișe și în ilustrațiile jurnalelor. În aprilie 1933, biroul sportiv al naziștilor a ordonat tuturor organizațiilor sportive publice să pună în aplicare o politică „numai arieni”.

Politica a stârnit indignare la nivel mondial: cu doar doi ani mai devreme, Comitetul Olimpic Internațional (COI) acordase Olimpiada de vară din 1936 Berlinului, iar acum organizatorii olimpici din Statele Unite și Europa se gândeau să se retragă cu totul din Olimpiada de la Berlin.

În 1934, Avery Brundage, președintele Comitetului Olimpic al Statelor Unite, a răspuns la știrile privind persecuției germane a sportivilor evrei prin inspecția facilităților sportive germane. Brundage a stabilit că sportivii evrei erau tratați corect și ulterior s-a pronunțat în favoarea trimiterii de sportivi americani la Berlin. În decembrie 1935, Uniunea Amatorilor Atletici, care reprezenta Statele Unite în federațiile sportive internaționale, a aprobat participarea SUA printr-un vot restrâns. Organizațiile olimpice din alte țări au urmat exemplul.

Jocurile Olimpice de la Berlin s-au deschis oficial la 1 august 1936. Optsprezece sportivi afro-americani au concurat. Jesse Owens a fost cel mai de succes atlet – din orice cursă.

Între 3 august și 9 august, Owens, în vârstă de 22 de ani, a câștigat medalii de aur la săritura în lungime, la liniile de 100 și 200 de metri și la ștafeta de 4 x 100 de metri. A devenit primul atlet american care a câștigat patru medalii de aur la un singur Joc Olimpic.

Tradiția olimpică impunea conducătorului țării gazdă să felicite toți atleții.

Hitler a dat mâna cu Jesse Owens? O întrebare la care răspunde materialul VIDEO oferit de Evenimentul Istoric.