Evenimentul Zilei > Actualitate > Hipotermia ucide! Un ieșean a murit din cauza frigului
Hipotermia ucide! Un ieșean a murit din cauza frigului

Hipotermia ucide! Un ieșean a murit din cauza frigului

„Sunt deja 5 cazuri de hipotermie și degerături, la Iași, și ne așteptăm ca numărul lor să crească. Un pacient de 55 de ani a ajuns la spital cu hipotermie severă, cu temperatura corpului de 27 grade Celsius, iar altul a decedat lângă scările de la intrarea în Hotelul Moldova, din zona centrală a municipiului Iași.

Alții au degerături de gradul gradul lV și V ce necesită intervenție chirurgicală, sau leziuni asociate precum hipotermie medie de 30.5 grade Celsius și degerături de gradul ll și lll, la mâini și la picioare”, arată conf. dr. Tudor Ciuhodaru, medic specialist în urgențe. El ne recomandă să avem mare grijă în această perioadă.

„Rețineți: Vântul și umezeala accentuează hipotermia și duc rapid la instalarea degerăturilor; primele simptome includ tulburările de sensibilitate (furnicături, înțepături), pielea se înroșește și se descuamează, iar apoi apar flictenele (bule ca după arsuri) și se instalează tulburări motorii. În forma severă se merge până la gangrenă ce necesită amputația segmentului de membru.

De asemenea, primul ajutor în cazuri de hipotermie constă în găsirea unui adăpost sau spațiu încălzit. (…) Este intezisă încălzirea prin contact direct cu surse de căldură (sobă, calorifer) întrucât tulburările de sensibiliate pot duce la arsuri”, mai spune medicul

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.