Hillary Clinton, incomodă pentru ruşi

Hillary Clinton, incomodă pentru ruşi

Viitorul secretar de stat american Hillary Clinton e considerată o interlocutoare incomodă pentru Moscova din cauza poziţiilor sale antiruse şi a trecutului său politic, estimează analişti ruşi citaţi de AFP.

Atât Hillary, cât şi Robert Gates, care a fost reconfirmat în funcţia de secretar al apărării, sunt "susţinători fervenţi ai ideii de dominaţie a Statelor Unite în lume şi a unei apărări dure a intereselor americane prin orice mijloce", a declarat Konstantin Kosaciov, şeful Comisiei de relaţii externe a Dumei. El a mai precizat că dialogul nu va fi mai puţin complicat decât cu administraţia lui George W. Bush.

Politologul rus Fedor Lukianov se întreabă "câte politici externe" va avea noua administraţie, divizată între Obama, Clinton şi vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden. În ceea ce priveşte aderarea la NATO a celor două foste republici sovietice Ucraina şi Georgia, unul dintre dosarele care irită Rusia, Moscova nu se aşteaptă la nimic bun din partea lui Clinton.

La rândul său, Andrei Kortunov, preşedintele fundaţiei Noua Eurasie, prevede "o renaştere a politicii tradiţionale a democraţilor, cu accent pe multilateralism", ceea ce va crea pentru Rusia atât oportunităţi, cât şi probleme. Poziţia flexibilă privind scutul american antirachetă din Europa şi extinderea NATO, sunt văzute de acesta drept oportunităţi. Pe de altă parte, "politica noii administraţii va fi mai agresivă, în special în regiunile în care influenţa Statelor Unite a scăzut în ultimii ani, cum ar fi Orientul Mijlociu, America Latină şi Europa, ceea ce va crea probleme Rusiei", conchide acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News