Evenimentul Zilei > International > Congresul Statelor Unite dorește impunerea de noi sancțiuni împotriva grupării șiite libaneze Hezbollah
Congresul Statelor Unite dorește impunerea de noi sancțiuni împotriva  grupării șiite libaneze Hezbollah

Congresul Statelor Unite dorește impunerea de noi sancțiuni împotriva grupării șiite libaneze Hezbollah

Congresmenii democrați și republicani acționează pentru a impune sancțiuni firmelor, băncilor și țărilor care au relații cu grupul terorist sau care îl susțin, stabilind posibile măsuri punitive împotriva susținătorilor acestuia.

Congresmenii republicani și democrați au introdus joi un proiect de lege care stipulează sporirea sancțiunilor împotriva Hezbollah, acuzând puternicul grup politic musulman șiit de violențe în Siria și de faptul că adună un număr foarte mare de rachete de-a lungul graniței cu Israelul.

Proiectul de lege, care este, de fapt, un amendament la sancțiunile deja existente împotriva grupării, încearcă să-i restrângă și mai mult capacitatea de strângere de fonduri și de a recruta adepți, de a crește presiunea asupra băncilor care fac afaceri cu membrii acestuia și de a lovi puternic țările, inclusiv Iranul, care sprijină gruparea Hezbollah.

Printre altele, orice persoană despre care se află că susține gruparea nu va avea dreptul de a intra pe teritoriul Statelor Unite. De asemenea, i se va cere președintelui să raporteze Congresului dacă instituțiile financiare iraniene facilitează tranzacțiile grupării, iar Congresul va impune blocarea activității grupului, urmare a activităților criminale.
Oficialii din Liban se tem că acțiunile Statelor Unite, de a spori sancțiunile împotriva Hezbollah, ar putea dăuna importantei industrii bancare din țară, datorită influenței larg răspândite a grupării pe teritoriul lor. Aceștia au vizitat Washingtonul pentru a face lobby în parlament, în cursul lunii mai.
 
Dar membrii Congresului SUA și ai administrației președintelui Donald Trump doresc să reducă influența Iranului și a aliaților săi în Orientul Mijlociu. Săptămâna aceasta, administrația Trump a impus noi sancțiuni contra Iranului.
 
"Aceste sancțiuni vor limita semnificativ rețeaua financiară și activitățile criminale transfrontaliere ale grupării Hezbollah și vor opri filiera lor de susținere, cel mai important sponsor fiind Iranul", a declarat Ed Royce, președintele Republican al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanților.
 
Proiectul de lege a fost introdus atât în ​​Camera Reprezentanților, cât și în Senat, fiind susținut de Royce și de Eliot Engel – membru de vază al Partidului Democrat și al Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanților, precum și de senatorii Marco Rubio și Jeanne Shaheen, membri republicani și democrați ai Comitetului pentru Relații Externe din cadrul Senatului.
 Nu s-a specificat momentul sau dacă legislativul s-ar putea întruni pentru a vota proiectul de lege, nici de către Camera Reprezentanților, nici de către Senat.(Yediot Aharonot-Reuters)