Hexi Pharma, un experiment criminal. Medicii recunosc: ”Am tratat bacteriile cu apă chioară și au devenit rezistente”

Hexi Pharma, un experiment criminal. Medicii recunosc: ”Am tratat bacteriile cu apă chioară și au devenit rezistente”

Într-un dialog incredibil aflat la dosar, directorii de producție de la Hexi Pharma recunosc că au tratat bacteriile cu apă chioară și au devenit rezistente, dezvăluie jurnalistul Cătălin Tolontan și colegii săi într-o nouă postare de pe site-ul său. Acesta notează reacții extrem de dure ale corpului medical (Colegiul Medicilor, sindicaliștii de la Alianța medicilor) după ce dosarul penal de 800 de volume confirmă ineficiența dezinfectanților. Mai mult, fostul ministru Vlad Voiculescu catrage atenția că Ministerul Sănătății nu are nici o scuză, pentru că ”avea informări de la SRI și date de la Inspecția Sanitară”.

Gazeta Sporturilor a publicat o convorbire incredibilă între doi directori ai fabricii HexiPharma în care aceștia recunoas faptul că utilizarea biocidelor diluate au creat bacterii mai rezistente la tratament.

„Acum știm cu toții foarte bine ce s-a întâmplat în sistemul medical: 6 ani de zile s-au folosit dezinfectanți contrafăcuți. Este o nenorocire,”, spune Șerban Ion Bubenek, manager și medic primar ATI la Institutul Inimii CC Iliescu, citat de Tolo.ro.

„Era o nebunie. Deși erau neconformi și chiar contaminați cu bacterii, Condrea trimitea în spitale acești dezinfectanți. Știa foarte bine care sunt consecințele pentru că era medic”, mai arată, conform aceleiași surse, Elena Copaciu, șef ATI Spitalul Universitar București

Ne puteți urmări și pe Google News

Medic: ”Hexi Pharma a creat superbacterii”

Una dintre cele mai dure înregistrări transcrise în dosarul HexiPharma este aceea dintre cei doi biochimiști care s-au succedat la conducerea fabricii de dezinfectanți contrafăcuți. aceștia pun căîrțilșe pe masa și admit cum în 340 de spitale din România  s-au folosit biocide neconforme, bolnavii s-au infectat pentru că dezinfectanții diluați nu au omorât bacteriile, virusurile, ciupercile și sporii, iar medicii s-au expus pe ei, și apoi pe membrii familiilor lor, bolilor.

Conversația de la dosar are loc pe 26 aprilie 2016, a doua zi după dezvăluirile din Gazeta Sporturilor. Discuția este purtată la telefon între I.P. director de producție al Hexi Pharma până în 2012 și Mihail Leva, director de producție al Hexi Pharma până în 2016, și a fost furnizată pe un stick de memorie procurorilor de către I.P.

I.P.: Faptul este consumat. Faptul e că toate bacteriile și chestiile din spitale le-am tratat mai mult cu apă chioară. Acum vorbim între noi că știm despre ce e vorba. Eu, fost șef de producție, tu actual șef de producție.

Mihail Leva: Da.

I.P.: Și au devenit rezistente pentru că au fost tratate cu apă chioară. Acum poți să dai și cu mama mă-sii. Până nu arzi totul din temelie nu se mai rezolvă. Știm amândoi despre ce e vorba. Hai să dăm cărțile pe față!

Mihail Leva: Da, mă rog, cum îi spune, indiferent, sunt anumite bacterii la care poți să pui și 50% ARQUAD și 15% didecilmetil și alea oricum sunt rezistente.

I.P.: Da.

Mihail Leva: Poți să-i pui tu și să-i dai și cu 1%, și cu 100% că dacă a căpătat rezistență, așa va fi.

I.P.: Știi de ce am plecat eu, nu?

Mihail Leva: Păi, și eu chiar voiam să plec! Am încercat să-i explic lui Condrea de atâtea ori! Am mai îmbunătățit câte ceva, cât m-a lăsat. Poate că avea și el restricțiile lui.

I.P.: Pe vremea mea nu avea condiționări Condrea.

Mihail Leva: Nu știu exact de condiționări. Dar știu produsele, au fost așa de la început, de când s-a făcut firma, de peste 10 ani. La început le făceau substanțele din ochi, la centimetru! (...) La un moment dat, Thor se putea bea că oricum nu conținea mai nimic.

I.P.: Da, știu cum era înaintea mea.

Mihail Leva: Ce puteam face?! Dacă spuneam undeva la minister, să mă duc eu nu știu unde, Condrea ar fi aflat imediat că aveau 2-3 oameni acolo, știi… Să mă duc la presă? Păi, au mai fost articole de presă și le-a închis gura.

I.P.: Eu nu știu să mai fi aflat ceva presa până acum.

Mihail Leva: A mai fost cu Thor prin 2004 și încă ceva înainte de astă-iarnă.

I.P: Băi, eu nu știu, dacă a fost, a fost bine ținut secret.

Mihail Leva: Da.

Românii au fost ”cobai” în experimental Hexi Pharma

Medicul ortoped Marius Uscatu, citat de Tolo.ro, pune punctul pe I în acest scandal: ”estența scandalului Hexi este, în afara genocidului, complicitatea responsabililor.(…) edte un experiment criminal. (…) Lucrurile sunt mult mai grave decât vă imaginați. Pentru că se pierde esența lucrurilor: sistemul mafiot, șpăgile pe care le dau firmele similare managerilor și profesorilor. Esența scandalului Hexi Pharma este, în afara genocidului, complicitatea responsabililor. Din păcate, medicilor le este frică să vorbească din cauza dinozaurilor”.

Rezultatele pe termen mediu și lung sunt mult mai dezastruoase decât le putem anticipa. ”Un fel de bombă biologică lentă a explodat deja în spitalele noastre”, a declarant opentru Tolo.ro un chirurg de la un mare spital de urgență din București.

Bogdan Tănase, medic primar Chirurgie Generală și președintele Alianței Medicilor, una dintre organizațiile profesionale cele mai combative la adresa sistemului susține că ”e de necrezut că o persoană a putut să facă asta cu bună știință, conștient de consecințe”. Elena Copaciu, șeful ATI al Spitalul Universitar București, atrage atenția asupra situației catastrofale pentru sistemul medical românesc. ”Abia acum, din dosarul penal, realizăm dimensiunea acestei situații grave. Eu nu i-aș spune experiment, ci mai degrabă o curiozitate bolnavă pentru că ei știau că diluează dezinfectanții și doreau doar să vadă ce se întâmplă. România are germenii cu tulpinele cele mai rezistente din Europa la tratamentul antibiotic. Este un lucru știut. Tragedia de la Colectiv a developat această situație prin faptul că nu a existat rănit care să nu fie contaminat”.

Fost ministru al Sănătății în perioada 2016-2017, Vlad Voiculescu, ajuns în Guvernul Cioloș chiar după declanșarea cazului Hexi Pharma, a trimis către Gazeta Sporturilor punctul său de vedere legat de evoluția anchetei.

„Biocidele par să fi fost un El Dorado pentru câțiva distribuitori și pentru cei care înlesneau prezența produselor pe piață și achiziționarea acestora. O hârtie de turnesol pentru sistemul nostru sanitar: unul în care ascunderea adevărului, delăsarea și lipsa de profesionalism s-au imbinat cu interesele comerciale ale unor companii cu legături în sistem. Nimic nu era nou însă pentru Ministerul Sănătății! Existau rapoarte ale Inspecției Sanitare de Stat și informări ale SRI de ani de zile care sugerau atât practicile legate de produsele biocide cât și completa scăpare de sub control a infecțiilor nosocomiale. În rapoartele Inspecției Sanitare de Stat au fost referiri încă din anul 2013 la sute de produse biocide care fuseseră etichetate greșit, ambalate greșit, plasate pe piaţă fără aviz / autorizaţie, folosite în spitale după expirarea termenului de valabilitate, încadrate diferit faţă de prevederile avizului și, desigur, produse biocide utilizate în mod diferit faţă de instructiunile de pe etichetă. Dacă jurnaliștii de la GSP nu ar fi scos mizeria la suprafață, probabil că în continuare nimeni nu ar fi scos o vorbă. Este posibil ca această investigație jurnalistică să fi salvat sute sau mii de vieți. Și alte sute de mii de vieți ar putea si salvate dacă normele legale privind consumul de antibiotice, regulile de igienă și izolare a pacienților, și dotările spitalelor ar fi respectate”.