Violenţa cibernetică va fi inclusă în categoria violenţei domestice, prevede un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violentei domestice, adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor – for decizional.

Au fost 295 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere.

Potrivit proiectului, „în sensul prezentei legi, violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima”.

Violenţa cibernetică presupune „hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima”.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor elaborează şi difuzează materiale documentare privind prevenirea, cauzele şi consecinţele violenţei domestice, potrivit unui amendament.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, prin organismele aflate în coordonare responsabile de prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la incidente în cadrul infrastructurilor cibernetice, are obligaţia de a efectua demersurile necesare pentru a dezvolta campanii de sensibilizare publică privind violenţa cibernetică şi să ofere asistenţa practică autorităţilor centrale şi locale în prevenirea şi răspunsul la violenţa cibernetică, potrivit unui alt amendament.

Cyberbullying-ul a împins-o spre sinucidere! Ultimul mesaj al vedetei Netflix

Amintim de cazul japonezei Hana Kimura, în vârstă de doar 22 de ani, care a ales să-și pună capăt zilelor. Era o luptătoare de wrestling și era un nume important în această disciplină.

După ultimele sale postări pe rețelele de socializare, poliția niponă a e de părere că Hana Kimura s-ar fi sinucis. „Nu mai vreau să fiu o ființă umană. Am avut o viață și am vrut să fiu iubită. Mulțumesc tuturor, vă iubesc. Pa”, este un mesaj dezvăluit de BBC ce îi aparține victimei. Ultima postare era o imagine cu ea și pisica ei și explicația „La revedere!”.

Se pare că luptătoarea era victima a cyberbullying-ului, adică o hărțuire online. De asemenea, sportiva niponă se afla în lumina reflectoarelor, deoarece făcea parte din distribuția reality show-ului „Terrace House” (Netflix), înainte ca acesta să fie suspendat de pandemia de coronavirus. Mama ei e și ea o cunoscută luptătoare, Kyoko Kimura.